Mákos parmezános rudak aszalt paradicsomos kapris kencével

2011. február 18, péntek | felvágott helyett, hús nélkül, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010783

Hála egy remek sváb hentes sonkáinak és kolbászainak, mostanában megszaporodtak nálunk a hideg vacsorák. De hogy legyen bennük valami házi is, sütök hozzá péksüteményt és készítek mellé különféle kencéket. Ezek közül pedig jelenleg ez a két favorit. A parmezános, mákos kelt tésztát többnyire kifli vagy zsemle formájában sütöttem eddig, hiszen voltaképpen ez egy nagyon finom tejes péksütemény tészta, szóval lehet belőlük azt is készíteni, meg ilyen, kis túlzással a grissinire hajazó formákat is, amit egyéb szülői felügyelet hiányában egy rettenetesen segítőkész, ismét itthon lábadozó kétéves mellett talán kicsit könnyebb kivitelezni, mert így még ő is besegíthet(?) a formázásba, és legalább ezzel leköti magát (egy ideig). Aztán van mellé ez az aszalt paradicsomos kapris kence, ami szintén egy aktuális nagy kedvenc, és szendvicsekre, hideg vacsorákhoz éppoly jó, mint ezek mellé a kelt rudak mellé. Most pedig ez a kettő együtt készült, és remek párost alkonak, akár borkorcsolyának, vagy akár egy könnyű vacsorának is tökéletesen beillenek (némi füstölt sonkával kiegészítve).

A kelt rudakat én kicsit puhábbra sütöttem, inkább amolyan vékony kifliszerűségnek, de a receptben feltüntetem a grissini állag eléréshez szükséges időt és hőfokot is, ha valaki inkább ahhoz hasonlónak szeretné.

  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek cukor (25 gr)
  • 2 ek egész mák (25 gr)
  • bő maréknyi reszelt parmezán (3-4 dkg)
  • 1 tk só
  • 1 dkg friss élesztő

Az élesztőt feloldom a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozom, amíg sima felszínű, a kéztől szépen elváló, rugalmas tésztát kapok. A kelesztőtálat letakarom, majd félreteszem, amíg a duplájára kel.

Átgyúrom, majd centi vastag rudakat sodrok belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszek. Ebből a mennyiségből két nagyobb tepsire való rúd lesz.

15 perc pihentetés után előmelegített sütőben 200°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 10 percig sütöm, amíg aranyszínű nem lesz, majd rácson hűtöm ki.

A ropogósabb grissini állagú rudakhoz fél centi vastagra sodorjuk a tésztát, majd 180°C fokon 20-25 perc sütés szükséges.

  • 10 dkg tejszínes krémsajt (Philadelphia típusú)
  • 10 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett, lecsöpögtetve)
  • 4 púpos ek kapribogyó
  • 2 szardella (elhagyható, ha valaki idegenkedik tőle)

A szardellát villával szétnyomkodjuk, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük.

Címkék: , , , , , ,

3 hozzászólás a bejegyzéshez: Mákos parmezános rudak aszalt paradicsomos kapris kencével

Helga
2011. február 18., péntek

köszönjük a holnapi vacsorát! :-)
jobbulást, kitartást!

Beatbull
2011. február 18., péntek

Csudaszépek lettek a grissinik! ;) Tetszik benne a parmezán és a mák ötlete, akár több mákot is elbírna – vagy mennyire volt érezhető?
Amúgy lemaradtam valamiről? Neked nem gázsütőd volt eddig? ;)

killervidra
2011. február 19., szombat

Helga, köszönjük! :) Már jobban van a pici, szerencsére hamar gyógyul, csak szinte minden héten elkap valamit a többiektől…
Örülök hogy tetszik a recept! :)

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszenek! :) Ha péksütemény, akkor szerintem ennyi mák elég bele. Az íze, ropogása elég jól érződött a tésztában. De ha grissini méret és állag a cél, akkor igazad van, mehetne bele egy kicsivel több mák is. :)
A gázsütőm ajtaja tavaly nyár végén a kezemben maradt, és a kiszállás+szállítás+alkatrész+javítás közel annyi lett volna, mint venni egy új tűzhelyet. Szóval tavaly ezt kaptam születésnapomra. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)