Ricotta torta édesen és sósan: narancsos-ánizsos-vaníliás egyszerűen és aszalt paradicsomos-bazsalikomos-kapribogyós kukoricadarával

2009. augusztus 21, péntek | desszert, hús nélkül, reggeli, sós | Szerző: Herczeg Gabriella

p1260012

Na, az ételek elnevezése nem az én műfajom. Persze, ha úgy nézzük, legalább nem árulok zsákbamacskát …(kérlek, Mók, most ne mondj/írj semmit!!!!)

Tehát ez az lesz, ami a címben le van írva. Majd. De előtte még írok csomó felesleges dolgot.

Szóóóval. Nálunk mostanában az a szokás, hogy reggelire édes vagy sós süteményt/lepényt/tortát készítek. Nem tudom a pontos definíciót, olyan egybefüggő tésztatömeg, ami a 24 cm átmérőjű piteformámban sül ki, és jó íze van. Az abszolút kedvencek a mascarpones pite és a túrótorta. De ezt már unom. Mármint sütni. Enni azt nem, de nincs aki megcsinálja helyettem. Szóval azzal szórakoztatom magam, hogy ilyesmiket találok ki. Na olyan nagyon nem erőltettem meg magam, mert a túrótorta receptje alapján készült mindkét süti.

Az édes egy Gallianoval készült, és emlékeimben kissé homályosan élő, talán narancslevet is tartalmazó koktél nyomán született, melynek a nevét már elfelejtettem (igen, most kényszert érzek arra, hogy kifejtsem a miérteket és a hogyanokat. Meg eleve, mindent. Késő van már, menni kéne inkább aludni…). A második meg sós, mert Férj a sós sütiket jobban szereti.

De a lényeg!!! Ezek NAGYON finomak lettek!

A narancs filézése meg ne rémítsen meg senkit, percek alatt megvan. Tényleg. Le akartam írni, de olyan esetlenül sikerült, hogy kerestem hozzá inkább videót. Nagyon éles kés kell hozzá, ez igaz.

Most minden elismerésemmel adózom azoknak, akik még velem vannak és hálám jeléül jönnek a receptek.

Az édes:

24 cm piteforma

50 dkg ricotta (krémes, tégelyes), 2 tojás, 5+1 dkg búzadara, 8-10 dkg cukor, 1 ek házi vaníliás cukor, 1 csapott ek ánizs, 2 közepes narancs (30 dkg) és az egyik narancs felének héja, vaj és búzadara a szóráshoz

A tojásokat, cukrot, búzadarát(5 dkg), vaníliás cukrot elkeverem a ricottával. 5 dkg búzadara kell a tésztához, a még egy deka a narancs levesessége miatt került bele. Ha más gyümölcsöt használunk, a búzadara mennyiségét igazítsuk a gyümölcs lédússágához!

Megy hozzá a mozsárban porrá őrölt ánizs is. Az egyik narancs feléről héjat lereszelem, a tésztához adom, majd mindkettőt meghámozom, és kifilézem a ricottás tál felett, hogy ebbe csorogjon a leve. A maradék gyümölcshúsból kifacsarom a lét, bele a tálba, de a gerezdeket egyelőre nem keverem a masszába. Alaposan kikeverem a masszát, és ha már csomómentes, akkor kanállal óvatosan hozzáforgatom az 1 dkg búzadarával összeforgatott narancsgerezdeket. Kivajazott, búzadarával kiszórt tálba öntöm, 160°C fok, 60 perc. Elvileg meg kellene várni, amíg kihűl, de tapasztalataink szerint forrón is szeletelhető…

A sós:

24 cm piteforma

50 dkg ricotta (krémes, tégelyes), 5 dkg kukoricadara, 3 tojás, 10 dkg olajban eltett szárított paradicsom, 1 maréknyi friss bazsalikomlevél, 3 ek kapribogyó, só (1 tk), bors, vaj, kukoricadara a szóráshoz

A paradicsomot lecsöpögtetem, nem túl alaposan, jót tesz a tésztának egy kevés a fűszeres olajból. Ha nem olajban eltett paradicsomot használunk, érdemes lesz hozzáadni 1-2 ek olívaolajat is. Fél centis kockákra vágom. A kapribogyót lecsöpögtetem, nagyjából összevágom (ha már nem volt eleve apró szemű). A bazsalikomot vékonyan felcsíkozom. A ricottát alaposan összekeverem a többi hozzávalóval. Kivajazott, darával kiszórt sütőtálba öntöm, 160°C fok, 60 perc.

Ritkán mondok ilyet, de most a sós jobban ízlett, mint az édes.

Megjegyzésként pedig még annyit, hogy két piteforma vidáman elfér egymás mellett még az én sütőmben is.

Elkészítés: 15-15 perc a sós és az édes külön-külön

Költségek:

édes: ricotta:400 Ft, tojás: 150 Ft, cukor: 20 Ft, búzadara: 10 Ft, ánizs, vanília, narancs~ 100 Ft

összesen: 680 Ft

Sós: ricotta: 400 Ft, tojás: 150 Ft, aszalt paradicsom~ 400 Ft, kukoricadara: 15 Ft, kapribogyó, bazsalikom~ 100 Ft

összesen: 1065 Ft

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Ricotta torta édesen és sósan: narancsos-ánizsos-vaníliás egyszerűen és aszalt paradicsomos-bazsalikomos-kapribogyós kukoricadarával

ludanyo
2009. augusztus 21., péntek

Ma vettem egy doboz ricottát, a lányom megkérdezte, hogy azért vettem, hogy elkészítsem ezeket a pitéket? Kiderült, hogy reggel ő is belenézett a gasztroblogokba (a példa ragadós :)) és nagyon megtetszett neki mindkét változat :) Tényleg nagyon jók lettek!

killervidra
2009. augusztus 21., péntek

Köszönöm, Lúdanyó!
Hát igen, az alma, meg a fája… :D
Ezek meg tényleg nagyon finomak, Férj teljesen rákattant az ánizsosra! Szóval egy próbát megér! :D

Éva
2014. március 10., hétfő

Azt szeretném kérdezni,hogy csak a ricotta jó,vagy túróval is működik??

Izgalmas receptek. :)

Herczeg Gabriella
2014. március 11., kedd

Szia Éva! Működik túróval is, de szerintem akkor az édes változathoz picit több cukor kell. Meg arra érdemes még odafigyelni, hogy ne legyen nagyon száraz, darabos a túró, amit használsz.

Éva
2014. március 11., kedd

Szia Gabi!
Köszönöm szépen a választ,akkor már neki is látok az elkészítésnek,mert túróm van itthon. :)

Herczeg Gabriella
2014. március 12., szerda

Éva, remélem ízleni fog! :) Volt néhány technikai javítás a receptben (régi recept, akkor még nem voltam túl gyakorlott a pontos dokumentálásban :)), remélem, nem okoz majd gondot a végeredményben! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)