Mivel a gyermek most olyan diétát tart, hogy a feketekagyló az egyetlen fehérje, amit hajlandó megenni (ígérem, lesz majd recept egyszer abból is, ha hagyja lefotózni), viszont már hetek óta szinte folyamatosan beteg kisebb megszakításokkal, így most különösképpen nem lenne mellékes, hogy mit eszik, ezért muszáj vagyok trükközni. Ez vagy bejön, vagy nem. Ez most itt bejött. Nem is meglepő, hiszen egy enyhén édeskés felfújtba bújtattam el tetemes mennyiségű túrót és tojást. A siker pedig osztatlan volt, a család minden tagja lelkesedett érte. Ez most itt nem is igazán édesség, desszert, hanem olyan tartalmasabb leves után való második fogás. Mivel én imádom a kukoricadarával készülő ételeket, ezért ebbe is az került, de nem tartom kizártnak, hogy búzadarával is működik.
Még annyit a fotóról, hogy sajnos a felfújtnak nem tesz jót, ha sütőből kivéve kirohanok vele az 1°C hőmérsékletű teraszra fényképezkedni, így a képen ez most nem látszik, de ez nagyon szép magasra feljön. Tehát vendégeket elkápráztatni is kiváló darab, csak hamar tálaljuk, és kerüljük vele a nagy hőmérséklet ingadozással járó manővereket.
A túrót kikeverem a tojások sárgájával, a cukrokkal, a kukoricadarával, a narancs levével és finomra reszelt héjával, majd 20 percig pihentetem.
Sütés előtt a tojások fehérjéből kemény habot verek, majd óvatosan a túrós masszához forgatom, lehetőleg minél több levegőt megőrizve a habban. Kivajazott sütőtálakba kanalazom, a tetejébe pedig belenyomkodom a kettőbe-háromba tépett aszalt szilvát (ha az nem volt puha, akkor mindenképpen áztassuk be előtte, mert sütés közben nagyon ki fog száradni)
Előmelegített sütőben 180°C fokon 20 percig sülnek (villanysütő, alsó-felső sütés). (Sütés közben lehetőleg ne nyitogassuk az ajtót, mert hajlamosak összeesni)
Megjegyzés: Aki a narancs+aszalt szilva+fahéj kombinációra szavaz, az a vaníliás cukrot cserélje le nádcukorra, a túrós masszához pedig keverjen egy teáskanálnyi őrölt fahéjat.
huh, nagyon jól néz ki.
Nem semmi ízlése van a kicsinek, kagyló :)))
A lányom 5 éves volt és békát meg csigát evett, amikor Párizsban nyaraltunk. Sosem gondoltam volna, hogy hajlandó lenne ilyesmire, aztán meg tessék.
De ez a felfújt is szuper, kénytelen leszek megcsinálni.
Doki, köszi, örülök hogy tetszik! :)
Emese, a kicsik elég meglepő dolgokat produkálnak. :) Amikor először evett, az apja kagylójából kunyerált, meg sem fordult a fejemben, hogy ízlene neki. Aztán megette mindet. :)
Örülök hogy tetszik a felfújt! :)
Ez gyönyörű, imádom a felfújtakat!
Ottis, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Én is imádom a felfújtakat. :)
Húha, ez igazán jól néz ki, biztosan nagyon finom is :-) Vajon fagyasztott gyümölccsel is meg lehetne csinálni, az aszalt helyett? Gondolom akkor fagyasztottan kéne rádobálni a tésztára, ugye? Vagy ennél a felfújtnál a fagyasztott gyümölcs nem működne? Köszönöm!
Dorka, meg lehet, de valamilyen kevésbé lédús, vagy csak sülés közben nem túl sok levet engedő gyümölccsel, tehát pl ne málnával. :) Mondjuk egy kevés áfonyával nem lehet rossz. :) Kevés gyümölcsöt érdemes csak rátenni, különben elnehezül a tészta, és nem fújóik fel szép levegősre. Ahogy írtad, fagyasztottan érdemes rátenni, én valószínűleg megforgatnám még egy kevés étkezési keményítőben is a gyümölcsöt előtte, hogy legyen ami megköti az olvadás/sülés során kicsorgó nedveket.
2011. március 23., szerda