Tokaji aszús csokoládé likőr

2010. december 21, kedd | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018943

A házi készítésű likőr szerintem az egyik leghálásabb gasztroajándék így karácsony tájékán. Minimális munkával, egyszerűen elkészíthető és egy csinos üveg segítségével nagyon dekoratív ajándék válhat belőle. A mostani kombináció nem jött volna létre, ha nem sikerül az idén télen egy kézműves bonbon formájában megkóstolnom az aszú+ étcsokoládé kombinációt. Kicsit furán hangzik ez tőlem, de ez a kettő együtt nekem elsőre bizarrnak tűnt, mostanra meg ez lett az egyik kedvencem. Valószínűleg a karácsonyi desszertünkben is ezek lesznek a főszereplők szenteste.

Az persze itt is fontos, mint a házi készítésű likőröknél általában, hogy csak nagyon jó minőségű alapanyagokat, alkoholos italokat használjunk fel hozzá, hiszen akárcsak a főzésnél, ha nem jó az alap, a végeredmény sem lesz az igazi.

Aztán itt egy kis felsorolás a flatcaten eddig szereplő likőrökről, hátha valaki kedvet kap hozzájuk.

narancsos brazil kávélikőr

mentás csokoládé likőr

vaníliás fehér csokoládé likőr

karamellás kávés krémlikőr

tojáslikőr

málnás csokoládé likőr

narancsos csokoládé likőr

  • 5 dkg étcsokoládé (85%)
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan, holland)
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl aszú (3 puttonyos)
  • 1 dl brandy
  • 4 cm vaníliarúd

A tejszínt a kakaóporral csomómentesre keverem, majd hozzáadom a cukrot és a kettéhasított vaníliarúd magjait, meg a rudat is. Felforralom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a darabokra tördelt csokoládét is. Addig kevergetem, amíg a csoki felolvad. Félreteszem hűlni, majd ha már langyos, hozzáöntöm a brandyt és az aszút is, alaposan elkeverem, majd üvegekbe szűröm.

Én ezt a biztonság kedvéért hűtőben tárolom az ajándékozásig/fogyasztásig.

Címkék: , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Tokaji aszús csokoládé likőr

A'la Carte
2010. december 21., kedd

Istenien hangzik!!!! És a többi is! Szuper, lehet hogy a már így is kicentizett programomba még bezsúfolok pár extra ajit :)

Én korábban készítettem borcsokoládét, a Kugler G. féle szakácskönyvből. Az vörösbort használ és melegen fogyasztandó. Az is bizarrnak tűnik elsőre, de a végeredmény nem az. Nagyon finom!

killervidra
2010. december 21., kedd

Kriszti, nagyon örülök hogy tetszenek! :)
Tényleg hamar össze lehet dobni mindegyiket, megéri belevágni! :)
A megnéztem nálad a borcsokoládét, nagyon tetszik, valamiért az már elsőre is meggyőzően hangzik nekem! Szerintem valamelyik karácsonyi estén forralt bor helyett inkább ez lesz nálunk! :)

családi tűzhely
2010. december 21., kedd

Nagyon jó párosítás:)

killervidra
2010. december 21., kedd

Családi tűzhely, örülök hogy tetszik! :)

Dorka
2011. december 11., vasárnap

Szia! Van esetleg tipped arra, hol érdemes ilyesmi üvegeket keresni?Különböző helyen lakunk ugyan, én Bp-i vagyok, de hátha van ötleted. Neten esetleg? Szívesen keszitenék ilyen ajikat, és a fuszersod is nagyon tetszik, csak ahhoz is jó áron kene beszerezni orloket… Várom az idei gasztroajandek-tippjeidet is nagyon! :-) jaj, meg egy kerdes: kaptam egy gyonyoru Emil Henry terrine-format, nincs esetleg vmi jo kis recepted? köszönöm!

killervidra
2011. december 11., vasárnap

Dorka, ezeket az üvegeket egy papír-írószer boltban vettem, aminek van hobbi részlege is. Én úgy emlékszem (illetve a múltokor áthaladóban láttam, hogy még megvannak), hogy a Váci úton van pár kretív hobbi bolt, ott esetleg érdemes lenne még megpróbálni (ha budapesti vagy :) ). Gyönyörű, csiszolt tetejű üvegeket szoktam látni itt a zsibin, szóval az Ecserin is érdemes tenni egy próbát, illetve a Müllerben vannak csatos üvegek, talán áttetsző is, de a rusztikus zöldes sorozatot biztosan tartják. Meg aztán akarácsonyi vásárokon sok olyan bódé van, ahol hasonló üvegcséket árulnak.
A képen látható őrlők kb 2 hónap alatt tönkrementek, pedig nem voltak olcsók, szóval ezek helyett hozni kellett újakata az IKEAból. Azóta nem is próbálkozom mással, mert ebben az árkategóriában az ikeás elég jól teljesít, szóval idén karácsonykor abba lesz töltve a fűszersó, fűszerkeverék. Persze az is szép ajándék, ha valaki kap egy Peugeot őrlőt, feltöltve, de az árban más kategória már.
Terrine receptet próbáltam párat, főleg a régi Dobos szakácskönyvből, de ezeket csak egyszer-egyszer készítettem eddig, nem kerültek fel a blora, illetve karácsonyra szerintem egy libamáj vagy kacsamáj terrine remek lehet. Én azt tervezem előételnek. :) Ha nem nagyon sürgős, lesz egy próbafőzés, aztán még karácsony előtt hozom a receptet. :)

vivi
2011. december 13., kedd

sziasztok, megcsinaltam a likort, jo kis karacsonyi gasztroajandek lesz.
Nekem a kelletenel egy kicsit folyosabbnak tunt, meg a vegen kervertem bele egy keves felforralt suritett cukrozott tejet tejszinnel, remelem ez nam valtoztat a minosegen, az aszut szepen lehet rajta erezni, s meg egy adaggal lottyintettem hozza had szoljon:-)
koszonom az otletet, kellemes unnepeket kivanok

killervidra
2011. december 14., szerda

Vivi, örülök hogy ízlik! :) Ez valóban nem annyira sűrű összeállítás után, de ha hűtőbe kerül, akkor a csoki “megköt” és sűrít még rajta, de tényleg nem lesz annyira sűrű, mint az előző csokilikőrjeim. Mindenesetre szerintem az extra adag aszú nem ront rajta, és a sűrített tejből sem lehet nagy baj. ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)