Mentás csoki krémlikőr és BÚÉK

2010. január 2, szombat | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P6090059

Először is B.Ú.É.K. mindenkinek, aki olvassa!

Lassan visszazökken minden a rendes kerékvágásba, és úgy néz ki, az elmúlt napok kulináris történéseiből azért mégiscsak sikerült egy-két dolgot kimenekítenem, amikről ejthetek néhány szót a blogon is.

De előbb az ünnepekről röviden. A karácsony nevű sátras országjárást követően gazdagabb lettem egy gyomorrontással, melynek következtében 4 kg mínusszal zártam az ünnepet, már ami a súlyomat illeti, továbbá egy ígérettel, hogy nemsokára kapok egy rendes fényképezőgépet. (ha bárki összefüggést keresne ezek között, ne tegye, mert nincs)

Ponty beszerzett egy zenélő bébitaxit és egy beszélő Elmot a Jézuskától a xilofon-rumbatök-kasztanyetta hármas mellé, így azóta szelíd kakofóniában telnek napjaink.

A szilveszteri menü ütősebb lett a karácsonyinál is, így a négy kiló viszonylag könnyedén visszaszökött deréktájra a bőrös malacsültnek és egy fehér csokis-joghurtos-mascarpones desszertnek köszönhetően, melyek posztolása az ismételt elkövetések után várható.  Szintén a szilveszteri menü kapcsán követtem el “A sajtos pogácsát” is, ami többek egybehangzó véleménye szerint a(z általunk ismert) világegyetem legfinomabb sajtos pogija volt. Képes recept szintén az ismétlés után várható.

Végül néhány szóval megemlékeznék a Ponty keresztmamájának készült szilveszteri kontyalávalóról is, ami a korábbi csokilikőrök mintájára lett elkövetve, csak ez most egy nyolc utáni változat.

  • ~ 3,5 dl
  • 5 dkg étcsoki (85%),
  • 2 ek holland kakaópor,
  • 1 dl tejszín,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 púpos tk szárított menta,
  • 2 dl fehér rum

A mentát egy evőkanál cukorral mozsárban finom porrá őrölöm.

A tejszínt habverővel csomómentesre keverem a kakaóporral.

A csokit apróra töröm és a kakaós tejszínnel, mentával, cukorral kis láng fölött, folyamatos kavargatás mellett felolvasztom. Akkor jó, ha a cukor és a csoki is maradéktalanul felolvadt benne.

Ha a keverék alig langyos, hozzáadom a rumot, elkeverem,  majd finom szűrőn átszűrve üvegbe töltöm.

Hűtőben tárolom.

Címkék: ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Mentás csoki krémlikőr és BÚÉK

olzka
2010. január 2., szombat

BÚÉK Nektek !

Ancsika
2010. január 2., szombat

Ezt a kontyalávalót én is szívesen venném! :))

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Olzka, köszi, BÚÉK Nektek is! :)
Ancsika, örülök, hogy tetszik! :)

trinity
2010. január 3., vasárnap

Jujj, de finom lehetett!!!

Ági, aki főz
2010. január 3., vasárnap

BUÉK! Azért ez se lehet rossz, de azt a fehércsokis cuccot meg a pogácsát is megnézném.

nokedli
2010. január 3., vasárnap

egészséges, boldog, sikerekben és örömökben gazdag új évet kívánok!! egyébként a világ legjobb sajtos pogiját 3 napja én sütöttem meg;-)

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Ági! Először is BÚÉK! :)
Aztán meg: a sajtos pogi és a fehér csokis cucc is rövidesen felkerül, hétvégén lesz minimanó szülinapja, akkor jön az ismétlés, és talán ezúttal a fotózásra is marad időm! :)
Nokedli! BÚÉK Nektek is, hasonló jókkal! :)
Akkor egyezzünk meg annyiban, hogy a világon két “legjobb sajtos pogi” létezik! :)
Trinity, az volt! :) (legalábbis mások ezt mondták! ;) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)