Végül valami alkohol nélkül, de a biztonság kedvéért sok csokival ChefViki karácsonyi VKF! kiírására.
A trüffel és a bonbon ízesítése eredetileg a Pralinék és bonbonok könyvből származik, azonban az eredeti receptek megvalósítása ismét akadályokba ütközött volna a csokoládéból készült bonbonhüvelyek hiányában. A házi bonbonhüvely gyártástól ismét eltekintettem és lényegesen gyorsabb megoldásokat választottam, a bazsalikomos fehér csokiból így trüffel lett, a fügés változat pedig az aszalt szilvás gombócokhoz hasonlóan készült el.
A bazsalikomos fehér csokoládé gondolata egyébként ne borzasszon el senkit, igazából ez lett a legfinomabb mind közül (pedig a többi sem lett kutya!). Ez igazából csak annyira meglepő kombináció, mint például a fahéj használata húsokhoz, ezen pedig szerintem már a legtöbben túl vagyunk egy-két mexikói vacsora után.
Az ízesített csokoládék pedig a legegyszerűbb és legfinomabb gasztroajándékok közé tartoznak, pár perces munkával elkészülnek a táblás csokik, ha nem szaggatjuk őket formára, hanem csak szilikonos kenyérformába öntve hűtjük ki. Az ízesítésnél pedig végre megvalósíthatjuk minden elképzelésünket és nem kell az édességeket gyártó cégek unalmas ízlésére hagyatkoznunk. A citrom-mák-fehér csoki kombináció például Férj nagy kedvence, a meggy-csili-étcsoki pedig az enyém.
A trüffel kivételével mind hetekkel előre elkészíthető és hűtést nem igényel.
A képen a lejjebb következő felsorolás sorrendjében láthatók a csokik balról jobbra haladva.
Mákos, citromos fehér csokoládé karácsonyfák
20 dkg fehér csokoládé, 2 ek mák, 2 ek citromlé, 1 kk szárított citromhéj, 1 kk cukor
A mákot száraz serpenyőben kicsit megpirítom.
A szárított citromhéjat mozsárban porrá őrölöm a cukorral, majd a citromlével együtt beforralom, amíg a citromlé nedvességtartalma majdnem teljesen elpárolog.
A citromos keverékhez adom az apróra tördelt fehér csokit és vízgőz fölött addig melegítem, amíg a csoki éppen csak megpuhul.
Ha nem szeretnénk vízgőz felett készíteni, akkor célszerű egy kicsi, vastag aljú teflon öntvény serpenyőt használni és a legkisebb láng fölött dolgozni. De nagyon ügyeljünk, hogy ne melegítsük túl, mert a fehér csoki könnyen darabossá válik! 30°C fok környékén már megolvad, ennél tovább melegíteni nem kell!
A puha, folyós csokihoz adom a mákot, a masszát simára keverem és 20 cm hosszú szilikonos kenyérformába öntöm.
Ha kicsit már megdermedt, de még nem hűlt ki teljesen karácsonyfa alakú kiszúróval kiszaggatom.
Az ilyenkor keletkező törmeléket késes aprítóban ledarálva később kiválóan felhasználhatjuk krémek, joghurtok ízesítésére.
Megjegyzés: Ha túlhevítjük, és a fehér csoki mégis darabossá válna, 2-3 teáskanálnyi vízzel újra kell melegíteni, amíg a csoki éppen folyóssá válik, majd habverővel erőteljesen kikeverni, amíg a két fázis ( a folyékony, olajos és a fehér, darabos) újra egynemű nem lesz.
Csilis, meggyes étcsoki
10 dkg étcsokoládé (60%), 4 dkg puha aszalt meggy, 1/2 kk őrölt csili
+ étcsokoládé a bevonáshoz (elhagyható)
A meggyet késes aprítóban ledarálom. (ha nem elég puha, akkor előtte be kell áztatni meleg vízbe/meggylébe/rumba, majd lecsepegtetni és alaposan leszárítani)
A csokit vízgőz felett/vastag aljú teflon edényben nagyon kis lángon megolvasztom, épp csak addig, amíg megpuhul, majd elkeverem a darált meggyel és a csilivel.
Szilikonos kenyérformába öntöm, majd ha már megdermedt, de még nem hűlt ki teljesen, sütemény kiszúróval kiszaggatom.
Mivel a meggy miatt kissé egyenetlen lett a felülete, én megmártottam a tetejét még olvasztott csokiban, de ez elhagyható, legfeljebb akkor rusztikusabban fog kinézni.
Bazsalikomos fehér csokoládé trüffel
20 dkg fehér csoki, 1 ek szárított bazsalikom, 1 kk cukor, 5 dkg tejszín
porcukor a hempergetéshez
A bazsalikomot a cukorral mozsárban finom porrá őrölöm, majd a tejszínnel felforralom. Ha egyet forrt, félreteszem 5 percre pihenni, ezalatt kissé be is sűrűsödik.
Hozzáadom az apróra tördelt fehér csokit és vízgőz felett/teflon edényben kis lángon összeolvasztom. Ezt se melegítsük túl!
A kész masszát hűtőben kihűtöm, majd kézzel 2 cm gombócokat formázok belőle és porcukorban meghempergetem.
Hűtőben kell tárolni, az elkészítés után kb 10 napig fogyasztható.
Mézes, csilis fügés bonbon
10 dkg puha aszalt füge, 1 ek méz, 1 ek citromlé,1/2 kk csili
7,5 dkg étcsoki (60%)
A füge szárát levágom, majd késes aprítóban ledarálom. Hozzákeverem a csilit, mézet és citromlevet, majd állni hagyom kb fél óráig, amíg a füge magába nem szívja a mézes citromlevet.
A fügés masszából 2 cm gombócokat gyúrok.
A csokit vízgőz felett/kis lángon teflon edényben megpuhítom. 31°C fokos az ideális hőmérséklet a bevonáshoz.
Az olvadt csokiból egy keveset kenek mindkét tenyerembe, és a fügés gombócokat addig hengergetem köztük, amíg a csoki mindenhol be nem vonja.
Szilikonos sütőpapírra teszem hűlni.
Én három rétegben vontam be, közben 5-10 percre betettem a hűtőbe a golyókat, ezalatt kellőképpen megdermedt a csoki. A bevonáshoz használt csokit addig melegen tartottam, nekem ezt az edény vastag alja megoldotta, de erre a célra például a vízfürdő is ideális lehet.
Miért, mi a baj az alkohollal? :)
Nagyon belelendültél, egyik jobb mint a másik!
Eszméletlen. Fantasztikus. Elájultam.
Így, ebben a sorrendben jöhetne mind.
Maimoni, köszi! Örülök, hogy tetszik! Hát igen, elég finomak (voltak :) ) és tényleg nagyon könnyű volt legyártani is! :)
Lúdanyó! Hogy mi a baj az alkohollal? Hát az, hogy én még mindig nem ihatok belőle!!!! Az összes likőrt kénytelen voltam a rum előtt tesztelni, az elkészült itókákról meg bemondásra elhinni, hogy finom! Nekem meg maradtak a bonbonok… :)
Minden elismerésem! :) Csodásak; egyik finomabb, mint a másik!
Nagyon szép karácsonyi édességek! Legjobban a mákos fehér csokis kis fenyőfák tetszenek ;)
Én is elájultam:))) Te aztán nem apróztad el-egyik szebb, mint a másik! Nem is tudom eldönteni, nekem mindegyik nagyon tetszik!!!
Ancsika, köszönöm! :) Hát, tényleg nem lettek rosszak… :)
Beatbull, köszi! Férjnek is azok lettek a kedvencei! :) Nagyon jól működik ez a sütemény kiszúróval való formázás, nagyon látványos darabok lettek belőle!
Trinity, köszönöm! :) Nem lehet elaprózni, mert ahhoz el kellene dönteni, hogy melyiket NE készítsem el! ;)
Mosmáraztán elég!!!
Enyhe szadisztikus hajlamokat vélek felfedezni benned.
Most akartam karácsony előtti visszafogottságba kezdeni, de ezeknek már a látványa is sokkol.
micsoda csodás választék!! én pont a fenti sorrendben kóstolgatnám;-)
Csodásak! A mákosat mindenképpen ki fogom próbálni!
Cserke! Semmiféle szadisztikus hajlamom nincs! Én a tömeges izgatásra hajtok! ;)
Nokedli, köszi! :)
Melinda, köszi! Szerintem a fiúk díjazni fogják… :)
Naa, egy kicsi azért, ezzel a tömeges dologgal…:))
És tessék cuki Ponty Uras és kutyás képeket feltenni, mert azok is ennivalók, de nem ilyen látványra is hízlalósak:)
A Ponty az nem egy hízlaló darab, az biztos! Amennyit futkosok utána négykézláb, az bármilyen fogyókúránál többet ér! ;)
Pontyos képek lesznek újak, de kutyásat nem tudok biztosra ígérni, a komondor+pocsolya, ugye, az nem egy fotogén kombináció… :) Mindenesetre ha kimásznak a dagonyából, igyekszem lefotózni őket is! :)
Hááát ahogy látom a tömeges izgatást kipipálhatod… :)) Remélem, hogy az utolsó karácsonyi hajrában nekem is lesz még időm ilyen gyönyörűségeket gyártani! A mákos is tetszik, na de a bazsalikomos (!) az felcsigázott…. :) Ügyes vagy nagyon! :)))
Felhőlány! A bazsalikomos az abszolút kedvenc nálam is! Nagyon finom! És azzal volt a legkevesebb macera! :)
(nem mintha a többivel olyan sok lett volna… ;) )
Egy technikai tanácsot szeretnék kérni… Milyen fehércsokit használsz a bonbonokhoz, illetve mikor kevered össze a tejszínnel, mert nálam mindig túró lesz a vége… 3 féle fehércsokit is próbáltam, meg egyszerre melegíteni őket és külön is… :(
Az ALDIban kapható 20 dkg-os változatot használom. Árban 400 Ft körül van, a pontos márkáját sajnos nem tudom.
Szerintem egy bizonyos minőségi szint felett nem a fajta kérdése, hanem a hőmérsékleté illetve az adalékoké. 30°C fok körül már olvad a fehér csoki, efelett viszont nagyon gyorsan elkezdi elveszíteni a nedvességtartalmát és kiszárad, továbbá különválnak a fázisok (a folyékonnyá vált olajos és a még szilárd), darabossá válik.
Ha savas, vizes adalékot adsz hozzá, szintén darabossá válhat, de ezt erőteljes keveréssel helyre lehet hozni. Nekem is gyakran lett darabos régebben, de ilyenkor elég adni hozzá néhány teáskanálnyi vizet, újra felmelegíteni, és amikor a csoki elkezd megint folyóssá válni, habverővel nagyon agresszívan addig keverni, amíg újra össze nem állnak a fázisok.
A fenyőfáknál azért írtam a citromlé beforralását, hogy minél kevesebb “idegen” folyadékkal kelljen elegyíteni, meg azért írom mindig, hogy vízgőz felett, mert úgy sokkal könnyebben kezelhető a fehér csoki, nem ég le, nem lesz darabos olyan könnyen, stb. De mivel az én férjem nagy kedvelője a fehér csokis édességeknek, én már leegyszerűsítettem a vízgőzzel. Néhány száz (nem vicc!) alkalom után menni fog kis láng felett is! :)
A vastag aljú, öntvény Teflon lábos is hasznos, ha nem szeretnél bajlódni a gőzzel.
Hát most ennyi jut eszembe, remélem, hasznos voltam! :)
Köszönöm szépen! :)Szerintem az erőteljes és folyamatos kevergetés hiányzott…. A csoki jó minőségű, és az étcsoki simán működik úgy is, hogy magára hagyom a gőz fölött, de a fehércsokinak ezek szerint a “lelkével” is kell foglalatoskodni… :) 2 napja kipróbáltam a mikróban olvasztást (étcsokival), lett belőle sült csokimassza = kuka. Maradok a jól bevált gőz fölötti dologhoz! Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat! :o)
Felhőlány, örülök, hogy segíthettem! :)
Én még mikróban sosem olvasztottam, nincs is mikróm, de többen írták, hogy az egy jó módszer. De azon, ami már bevált, szerintem nem is érdemes változtatni! :)
Ha nincs szilikonos formám, akkor megteszi egy szilikonos sütőpapírral kibélelt bármilyen is? Köszi a választ :)
Szia! Igen, persze, jó, a lényeg hogy ne ragadjon bele az edénybe. Jó még az egyszer használatos alumínium tálca is, de egy nem tapadó sütőpapírral kibélelt akármilyen forma is. :)
Köszönöm, ez igazán gyors volt. Csak a biztonság kedvéért kérdeztem meg, nehogy kárba vesszen a csokoládé. Szép karácsonyt kívánok neked, az én vendégeimnek biztos az lesz (vagy legalábbis finom) :)))
:))) Épp itt ülök a gép előtt. :)
Nagyon szép, boldog békés karácsonyt kívánok én is nektek! :)
Nem tudom, idenézel-e még :-)
A bazsalikomos fehércsokis trüffelt csinálom épp, már hűtőben van, de még mindig elég folyékony massza, nem tudom gombócolni, nem tartja meg a gombóc formát :-( Mit csináljak vele? izre finom nagyon.
Szia Plutyka! Két dolog lehet, az egyik a jobbik eset, ha több idő kell a dermedéshez, azaz a fehére csoki pár óra alatt nem dermed vissza, csak 12-16 óra alatt. A másik: nem minden fehér csokival lehet megcsinálni. Pl a Milka fehér csokija egyáltalán nem dermed vissza olvasztás után. :( Sajnos nem minden fehér csoki egyforma, nem mindegyikből lehet ezt a trüffelt elkészíteni. Én egyébként az Aldi 200 gr-os fehér csokiját használom, azzal nekem működik a recept.
2009. november 29., vasárnap