100% home-made. Természetesen, máskülönben mit is keresne a blogon.
Mert van az az érzés, amikor este 11 után, filmnézés közben (Idétlen időkig, ezeregyedik alkalommal, és Férj még nem unja! Persze ő az ünnepelt (khmmm…tadaaaam: kiválóan megfelelt a szakvizsga eredménye. Mondjuk nem vagyok meglepve. (csakazértis szmájli)))(rászoktam a tripla zárójelre)
Elnézést.
Szóval van az, amikor valami befészkeli magát az ember fejébe, és nem lehet onnan kiverni, legyen az bármilyen egyszerű és/vagy gasztronómiai szempontból kihívást nem jelentő étel (ezeknek az ételeknek, úgymint még a vajkaramella, sült krumpli, csokis fánk, az ilyesfajta viselkedés amúgy is tulajdonsága), és ha ez még másnapra is így marad, akkor bizony neki kell állni. Lehetne persze készen venni hozzá az alkatrészeket, nem vagyok naiv, vannak igen jó minőségű pékáruk és felvágottak is – de nem errefelé és/vagy nem olcsón. Tehát ha éppen nem szakadt rám a nemzeti bank (ez sajnos nem szokása) és nem épp Debrecenben vagyok nagybevásárolni, akkor inkább nekiállok magam. Mert nem bonyolult.
A felvágott helyett mi hideg sültet eszünk (most erről itt nem futtatok (hosszan) eszmét, legyen elég annyi, hogy sokkal finomabb, 100% húsból van, ugyanennyi százalék természetes összetevőből, és -nagyon fontos!-sokkal olcsóbb, mint a bolti “sonka”), a kenyér meg általában, főleg télen, szintén házi, de igyekszem minél kevesebb macerával és extra alapanyaggal járó recepteket kiötölni hozzájuk, szóval tényleg egyszerűen elkészíthető, és az eredmény a boltihoz képest ég és föld.
Elkeverem a mézet a mustárral, sóval (én 1 ek-nyit adok ennyi húshoz, de mi elég kevés sót használunk), és ezt egyenletesen a húsra kenem. Egy serpenyőt felhevítek benne az olajjal (magas falú, fedeles, teflon előny), majd beleteszem a húst, mellédobom a meghámozott, kés pengéjével meglapított gerezd fokhagymákat, felöntöm a borral (vagy ugyanennyi vízzel), és fedő alatt, a lehető legkisebb lángon puhára párolom. Ez úgy 40-45 perc. Félidőben egyszer megfordítom a húst. Végül leveszem a fedőt és nagy lángon elforralom alóla a folyadékot, majd mindkét oldalán enyhén lepirítom a húst. (vigyázzunk, a méz miatt könnyen odaég!)
Kiveszem, bekenem a serpenyő alján maradt mázzal, kihűtöm, és még langyosan szeletelem, ilyenkor lehet belőle a legszebben hajszálvékony szeleteket vágni.
Hűtőben 4-5 napig jól záródó edényben tárolható.
Az élesztőt elmorzsolom a lisztekkel, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozom, ruganyos, sima felszínű, kéztől szépen elváló tésztává dagasztom. A kelesztőtálat letakarom és félreteszem a tésztát pihenni.
Ha a duplájára nőtt (szobahőmérsékleten legalább 2 óra, a rozslisztes tészták sokkal lassabban kelnek), átgyúrom, veknivé formázom, sütőpapírral kibélelt (vagy kiolajozott, kilisztezett, vagy szilikonos) szögletes kenyérformába teszem. Kelés közben a tetejét lekenem kevés vízzel, egy ecset segítségével, legalább 2x.
Miután a tészta ismét a duplájára nőtt, előmelegített sütőben 240°C hőmérsékleten (alsó-felső sütés) sütöm 10 percig, utána 180°C, 40 perc.
Rácsra borítva hűtöm ki.
megjegyzés: macera nincs vele sok, az igaz, de az elkészítés hosszadalmas, ehhez napi szinten legalábbis gyesen lévő anyukának kell lenni. Viszont van egy barátságosabb verzió, a mai adag is így készült: összegyúr, egy órát keleszt, előző este. Ezt mondjuk meg lehet csinálni mosogatás után, lefekvés előtt. A kelesztőtál tetejére folpack, be a hűtőbe. Másnap este kivenni a tálat, átgyúrni a tésztát, megformázni (azaz egy rudat készíteni belőle), formába tenni, és meleg helyre tenni. 1 óra alatt magához tér a tészta, és lehet sütni.
Igazából ez egy sima majonéz, tejföllel, azaz egy kevéssé hígított tartár mártás. Férj így szereti.
A tojásokat megmosom, megtörlöm, majd lobogó vízben 1 percig főzöm. Ez nem szükséges, de a friss tojásnál a szalmonella csak a héjon van, így ezt el lehet pusztítani, ha kisgyerek is eszik belőle, szerintem célszerű így készíteni. A tojásfehérjét elveszítjük, de legalább jól járnak a macskák is.
A tojást feltöröm, szétválasztom, a sárgáját edénybe teszem, leszedem róla az ún. jégzsinórt (fehér, fonalszerű trutyi)(ezt egyébként érdemes megcsinálni a tojással készülő ételeknél úgy általában, mert nem lehet elhabarni, nem “oldódik” fel, gumicukor szerű zárványként megmarad pl a krémekben), hozzáadok egy csipet sót és a borecetet, majd állandó, habverővel/robotgéppel való kevergetés mellett elkezdem csepegtetni hozzá az olajat. Ahogy veszi fel az olajat a sárgája és lesz egyre tömörebb a krém, úgy lehet egyre bátrabban csorgatni hozzá az olajat. Én két kisebb tojást használtam (kb M-es méret), ehhez 1,5 dl olaj kellett.
A majonézhez hozzákeverjük a cukrot, mustárt (lehetőleg ne magosat, de nekem most csak ilyen volt itthon), sót még ízlés szerint. Ezen a ponton meg is lehet állni, de én még kevertem hozzá egy kevés tejfölt is, így könnyebb lett a mártás.
A szendvicsek összeállítása a következő:
kenyér
majonéz
salátalevél
pulykasült
uborkakarikák
még majonéz
kenyér
De ezt már úgyis mindenki tudja….
Mellé pedig egy pohár tej kötelező.
Van valami újító ötleted lenmagpehelyre is? Én kenyérbe vagy kiflibe teszek néha, de most találtam egy elég nagy adagot elrejtve. Vajon ki és miért tette oda?
Jenis, nem igazán használok lenmag pelyhet. pelyhekkel csak akkor voltam nagyobb barátságban, amikor még müzliztem reggel. :) Szóval azt tudnám mondani, hogy müzlibe. :) Meg kenyérbe, kiflibe, ahogy írtad. :)
Van egy müzliszelet receptem (illetve ez olyan puhább, nem olyan, mint a cerbona :)), azt majd felteszem a blogra, abba el lehetne még sütni olajos mag helyett. :)
Köszönöm! :)
Nincs mit. :)
ezt ma így ahogy leírtad megcsináltam, csak az uborkakarikákat csaltam le a végén. mit mondjak? alig várjuk a reggelit, hogy a kis maradékot eltüntethessük :-)
:)))
Helga, nagyon örülök hogy ízlett! :)
Szia!
Élesztőből ugye 15 gramm kell bele? Mert nem írtál mértékegységet és nem akarom elrontani a kenyeret… :S (ez lesz életem első kenyere… :D :D )
Szia Kata! Igen, 15 gr, köszi hogy szóltál, javítottam! :)
Ha ez az első kenyér, akkor egyfelől nagyon szurkolok, egy jó élmény örökre megszerettetheti valakivel a kelt tésztákat, másfelől az élesztővel kapcsolatban egy javaslat: ha nem dolgoztál még friss élesztővel, nagyon kell ügyelni, ugyanis ha nem egészen friss (ilyenkor száraz, repedezett, fehér vagy sötétszürke a teteje), nem kel meg rendesen a tészta. Én nem szoktam megfuttatni, de ha ez az első kísérleted, akkor lehet hogy érdemes amolyan kovászfélét készíteni (a joghurt+élesztő+ 3-4 kanál a búzalisztből, simára keverve, langyos helyre téve), és ha ez buborékos, szépen megemelkedik, akkor mehet a dagasztás a többi hozzávalóval. Sok sikert! :)
Szia! Köszönöm a tanácsod! Majd jelentkezem, hogy hogy sikerült! (:
Szívesen! Várom a beszámolót! :)
Szia! Megsütöttem a kenyeret… :) …csak valami nem stimmel vele. Mintaszerűen kelt meg a kelesztőtálban, aztán a kenyérformában, lekentem vízzel a tetejét, annyi hőfokon és addig sütöttem ameddig írtad, de egyáltalán nem hasonlít a tiédre. Halványbarna a teteje és a héja olyan kemény, hogy alig lehet vágni és nem jött fel olyan magasra a formában. Szerinted mi lehetett a baj? :S Előre is köszönöm!
Szia Kata! Így leírás alapján azt gondolnám, nem volt elég meleg a sütő. Ha nem pirult meg a teteje és vastag lett a kérge, akkor alacsony lehetett a hőfok. Talán nem volt kellő ideig előmelegítve a sütő.
Az hogy nem jött fel a formában mit jelent? A második kelesztésnél sütés előtt már annyira meg kellene nőnie, hogy kiemelkedjen a formából. Ezek után nem nőtt tovább?
Ne keseredj el, a kenyérsütés az első néhány alkalommal nem olyan egyértelmű, van néhány dolog, amit ki kell tapasztalni, pl. a sütésnél, de ha belejössz, utána már nagyon könnyen fog menni! :)
2010. november 19., péntek