Téli saláta baconnel, pirított kenyérkockákkal, kéksajtos öntettel

2011. február 21, hétfő | saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010869.1

Tudom, saláta, megint, és elnézést. Csak valamiért mostanában ezeket kívánjuk, de nagyon. És értem én, hogy ez nem egy bevett dolog, így a tél végén (időjárás alapján a közepén), és hogy ezzel talán most nem sokan vannak így, meg hogy még az sem elég mentség, hogy ez is egy olyan emberesebb darab, ami főétkezésként is megállná a helyét, mert én is látom, hogy lassan átalakulok salátás blogba. De ez is annyira de annyira finom. Nem egy mai történet, igazából a Bűvös szakács Cézársalátájával kezdődött, aminek az öntetébe én teljesen beleszerettem. Azt meg már egyébként is írtam róla a facebookon, hogy nekem ez a legjobb cézár evör, szóval mindenképpen tessék kipróbálni, nem fog csalódást okozni. De ez most nem az a Cézár, csak az öntete lett hasonló. Na jó, meg egy kicsit talán a saláta is. Szerintem igazi téli darab, és a bacon miatti bűntudatot kiválóan ellensúlyozza a rengeteg saláta.

  • 2 főre
  • 1 fej jégsaláta vagy 5 nagy marék tetszőleges saláta (én egy mixet használtam rukkolával, bébispenóttal, zsenge céklalevelekkel, fodros salátákkal)
  • 6 szelet bacon (6-8 dkg)
  • 4 púpos ek kapribogyó vagy leszárazott kaprigyümölcs
  • 4 vékony szelet kenyér (8 dkg)
  • az öntethez 4 főre
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5 dl szőlőmagolaj (vagy más, semleges ízű olaj)
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 dkg kéksajt (Danish Blue cheese)
  • 2 csapott tk cukor
  • 2-3 ek citromlé

A bacont serpenyőben kis láng felett lassan ropogósra sütjük, majd kivesszük, lecsepegtetjük, és a héjuktól megszabadított, centis kockára vágott kenyérkockákat megpirítjuk a bacon zsírjában.

A salátát megmossuk, lecentrifugáljuk, ha jégsalátát használunk, kisebb darabokra tépkedjük e leveleit.

Az öntethez a tojásokat az olaj felével turmixgépbe tesszük, majd mixelni kezdjük és a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk a kancsó felső nyílásán keresztül. (persze ehhez a művelethez a botmixer is megfelel) A kéksajt, cukor, citromlé mennyisége ízlés szerint változtatható, én ezekkel a mennyiségekkel készítettem ezt az öntetet.

Az összeállításnál a salátákat elkeverjük az átöblített kaprival, majd hozzákeverjük az apróra tördelt bacon chipset, végül tányérra szedjük és meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a kenyérkockákkal.

P1010895



Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Téli saláta baconnel, pirított kenyérkockákkal, kéksajtos öntettel

Latsia
2011. február 21., hétfő

Hasonlóan vagyunk mi is, tél ide vagy oda, a saláta jó!:-)
A Cézár nálunk is alap, mindig visszatérő vendég a konyhámban, megunhatatlan.
Ez a sali nagyon gusztusos, (fotó ismét hibátlan), úgyhogy ezt el kell készítenem a napokban!:-)

killervidra
2011. február 21., hétfő

Latsia, nagyon köszönöm és nagyon örülök hogy tetszik! :)
Igen a Cézár az alap, a férjem abszolút kedvence. Télen is, meg nyáron is. :) Meg valahogy most egyfolytában salátákat ennénk, talán mert egy kicsit hosszúra nyúlik már ez a tél…

Beatbull
2011. február 22., kedd

Ezek szerint otthon is lehet kapni ezt a mix salátát ;) Nagyon szeretem – nem csak salátaként, hanem az apró levelek tökéletesek díszként, kiegészítőként is.
Nagyon szépen tálaltad, a kis dresszinges pálinkáspohár különösen tetszik ;)

killervidra
2011. február 22., kedd

Beatbull, köszönöm, örülök hogy tetszik a tálalás! :)
Igen, lehet kapni újabban rendszeresen ezt a mixet az Intersparban, én is nagyon megszerettem. Tényleg nagyon szép, látványos, de a keverék is nagyon el van találva (főleg a céklaleveleket értékelem benne :) ), szerintem ennek is köze van hozzá, hogy a tél ellenére ennyire rákattantunk a salátákra. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)