Pulykamell sonka helyett: hideg sült!

2009. július 22, szerda | felvágott helyett, pulyka | Szerző: Herczeg Gabriella

pc280006

Bár nem rajongok a pulykáért, ezt a változatot mégis sokszor készítem- a gyári gépsonka, sonkaszalámi, felvágottak  helyett. Férjnek ugyanis gyakran csomagolok szendvicset, de nem vinne rá a lélek, hogy a zselatinnal, nitrites páccal, glutamáttal “felturbózott” húsipari hulladékot adjam neki. Vannak persze ebből is jó/jobb minőségűek, de ezeknek az ára…, hát nem túl kedvező. (és itt még megjegyezném, hogy azokban is többnyire ott van a nitrit, mert a gyorspácolás, az manapság elengedhetetlen…)

Szóval ez meg finom, viszonylag elfogadható az előállítás költsége is, és nem utolsó sorban: 5 perc aktív munkát igényel! Persze nem áltatom magam, ez a pulyka sem egy tanyán rohangált rövid élete során, kukoricacsutkát hajkurászva, de hát nem lehet minden tökéletes!

 

  • 75 dkg pulykamell,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek szárított rozmaring,
  • 1 nagy narancs leve,
  • 1 tk szárított narancshéj (vagy 1 bionarancs reszelt héja)
  • 1 tk méz
  • 1 csapott ek só,
  • 2 ek őrölt fekete bors,
  • 2-3 ek olaj

A pulykát bedörzsölöm a sóval, szárított, mozsárban többé-kevésbé porrá őrölt rozmaringgal, borssal, majd egy nagy, magas falú, vastag aljú, fedeles, lehetőleg teflon edénybe/serpenyőt felhevítek az olajjal, és ebbe teszem. Melléöntöm a narancs levét, mellédobom a félbevágott, kés hátával meglapított fokhagymagerezdeket, a mézet és a szárított narancshéjat, lefedem, és kis lángon sütni-párolni kezdem.

20 perc után megfordítom (ez az idő függ a hús súlyától ÉS alakjától! Át kell sütni, de túlsütni nem jó, mert száraz lesz!). Ekkor a serpenyő felőli oldal már arany színű. 20 percet párolódik a másik oldalán is. Ezután leveszem a fedőt, ha van még alatta nedvesség, akkor addig sütöm, amíg az távozik, ha már nincs akkor 1-2 perc alatt még megpirítom mindkét oldalát, és kész is.

Vágódeszkára teszem, és ha kihűlt, éles késsel nagyon vékonyra felszeletelem. Langyosan a legkönnyebb szeletelni, ha nagyon hideg, akkor már kicsit törékeny.

Hűtőben napokig eltartható, és felvágott helyett használható.

Bár mi ma ezt vacsoráztuk, hideg sültnek, alma csatnival, sült krumplival.

És akkor az előkészület: 5 perc

sütés: 40 perc (ebből 2×2 percig kell mellette állni)

költségek: pulyka: 1125 Ft, fűszerek (szárított+ fokhagyma): 30-40 Ft, narancs: 40 Ft, olívaolaj: 20 Ft

összesen: 1225 Ft, azaz 245 Ft/10 dkg

Címkék:

15 hozzászólás a bejegyzéshez: Pulykamell sonka helyett: hideg sült!

Millie
2009. július 22., szerda

Öregem, hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe! :-D
Májkrémből csakis házit eszünk (van 3-féle jól bevált receptem), most a tepertőkrém dívik Daninál (ez a legegyszerűbb, mert csak leturmixolom a friss tepertőt), de saját felvágottat még nem csináltam a húsvéti sonkán kívül. No de majd most!!!!

trinity
2009. július 22., szerda

Az “egybesült pulykát” én is így sütöm!!
Hát igen, közte és a felvágottak között párhuzamot vonni badarság volna….

killervidra
2009. július 22., szerda

Trinity! Ugye, hogy így nem is olyan rossz a pulyka… ;)
Melinda! Léci-léci kérem a receptet! Én eddig csak hízott libamájból csináltam májkrémet, de azt most financiális megfontolásból nélkülöznünk kell. :( Szóval írjad meg nekem postban, vagy e-mailben, hogy hogyan készíted! (szerintem nekem úgy pont megfelel! :D )

lúdanyó
2009. július 23., csütörtök

Na, ezt én is bevezetem!

jókaja
2009. július 23., csütörtök

A pulykamell hajlamos a kiszáradásra, azért is válik törőssé hidegen. Próbáld meg bedobni egy sütőzacskóba, és a sütőben, 80 (!) fokon aszalni 3-4 órán át, nagyságtól függően.
Megpróbálok még ma egy bejegyzést csinálni a májas félkonzervemből, amit rendszeresen készítek.
Ponty úrhoz külön gratulálok, tündéri kis pofa!

Millie
2009. július 23., csütörtök

Ó, hát az rettentően egyszerű: fél kiló csirkemájat veszek és gyakorlatilag egy májpörköltöt csinálok belőle só nélkül. Ha langyosra hűlt, 20-25 dkg vajjal összeturmixolom, és sózom.
Ez a “magyaros”. Ugyanez pepitában kevesebb paprikával és sok majorannával a “majorannás”.
Aztán van a kakukkfüves változat, abba nem kerül paprika, hanem kacsamájból készül és teszek bele tokajiba áztatott fügét vagy mazsolát és tejszínt is (ez az ünnepi verzió).
Én egyáltalán nem szeretem a májat, de ezek a májkrémek elég jól fogynak.
És a ráadás: Kacsazsírban lassan kisütni pecsenyekacsamájat (az árban nem olyan húzos) és úgy letárazni. Jó kenyerén ez a májtörmelékes kacsazsíros kenyér verhetetlen vendégváró és kis lilahagymával és paradicsommal. :-D

killervidra
2009. július 23., csütörtök

Lúdanyó! Megéri! És nem csak azért, mert még olcsóbb is… :D

Jó kaja! Köszi, de én vagyok az, aki folyamatosan arról kesereg, hogy gázsütője van, ami 160°C foknál nem tud kevesebbet előállítani! ;) Azért sütöm így a húst, mert ezzel a módszerrel sikerül leginkább az alacsony hőfokon való, tartós sütést imitálni gáztűzhelyen! ;) De köszönöm a tippet! :) És ha elfogadsz tőlem is egy javaslatot: a sütőzacskót meg lehet spórolni, ha előtte serpenyőben minden oldalán kérget sütsz a húsra, így garantáltan szaftos és omlós marad belül, sütőzacskó nélkül is! Én többnyire így sütöm a húsokat a szüleimnél, vagy az öcsémnél, ahol van villanysütő! ;)
A törékenység meg főleg azért van, mert a húst nem tudom úgy venni, hogy egészben legyen, vagyis a mellfilé kisebbik és nagyobbik részéből is van rajta, azaz nem lehet egybefüggő szeletekre vágni. Ezt ki lehetne küszöbölni egy jó hentessel, aki ideadná a filé egybefüggő, nagyobbik részét, külön! Ezen még dolgozom.. :D
A májkrémes receptet várom, és a gratulációt egyszülött fiamhoz meg nagyon köszönöm! :))))

killervidra
2009. július 23., csütörtök

Köszi, Melinda! Persze mondanom sem kell, hogy egyből a harmadik recept vált a legszimpatikusabbá… :)
Megyek haza anyuékhoz, és akkor tudok keríteni(= anyu vesz nekem) csirkemájat hozzá (itt csak horrorisztikus zöldes (igen, epés)-barna, aszott cuccot találtam..), és akkor sorban kipróbálom az összeset! :D Szóval köszi, köszi, köszi!!! :DDD

Sajtkukac
2009. július 23., csütörtök

Ez a narancsos verzió nagyon tetszik! Én baconbe szoktam tekerni és hidegen hajszálvékonyra vágni. Tényleg simán ver mindenféle készterméket.
És a házi májkrémet is elég egyszer kipróbálni, többet sosem veszel boltit :-) Nálunk az almás-balzsamecetes verzió a nyerő (http://www.sajtkukac.hu/?p=72) :-)
Niki

killervidra
2009. július 23., csütörtök

Baconbe is nagyon jó lehet, de nálunk most Férj diétázik, innen a narancs… :) De nagyon finom! (és egyszer minden diéta véget ér… :) )
A májkrém receptet elmentettem, biztosan ki fogom próbálni (ezt is :) ) mert nagyon tetszik!!! :D

[…] ügyben tettem egy ígéretet a Szobacica honlapon, és az ígéret ugye szép szó […]

Hotigris
2011. február 17., csütörtök

Nagyon tetszik a recept, koszi szepen. Indulok is megvenni a pulykat es este mar ez lesz a vacsi!

killervidra
2011. február 17., csütörtök

Örülök hogy tetszik! :)
Remélem ízleni fog! :)

Hotigris
2011. március 7., hétfő

Szia, szuperfinom volt! Azota mar csak ezt a felvagottat esszuk :-)

killervidra
2011. március 8., kedd

Hotigris, ennek nagyon örülök! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)