Nem külön-külön, hanem együtt. Ha már unjuk a hagyományos verziókat (amiket egyébként a bejegyzés alján azért összegyűjtöttem) A Jack Daniel’s kissé karcos íze mellé hihetetlen, egyedi, édeskés illat párosul, amit szerintem remekül aláhúz a vanília és kiegészít a kacsamáj. Az aszalt vörösáfonya pedig nem csak ráadás, hanem izgalmasan töri meg a sima, krémes állagot, és az édes-savanykás pontok kiegyensúlyozzák a sós ízeket.
Nahát ez eddig nagyon fellengzősen hangzott (de attól még igaz), és igazából csak az aktuális kedvencem következik.
Finom.
A hagymát nagyjából feldarabolom és a zsíron üvegesre sütöm, majd felöntöm a whiskeyvel és elforralom a folyadékot. A megtisztított, nagyobb erektől, vezetékektől megtisztított, kockákra vágott májat a hagymás zsírhoz adom a félbevágott vaníliarúddal, és az abból kikapargatott magokkal együtt, sózom. Addig sütöm, amíg a máj mindenütt kivilágosodik, és félbevágva egy kockát már nem rózsaszín. (de nem tovább, ne süssük szárazra, keményre) Ekkor hozzáadom a tejszínt, majd ahogy felforrt, azonnal lehúzom a tűzről (ha tovább maradna ott, összeugrana a tejszín) Kihalászom a vaníliarudat, botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a késsel felaprított vörösáfonyát.
Hűtőben, porcelán vagy üveg edénykében tárolom.
Hagyományos(abb) ízesítésű májkrémek a blogon:
borjúmájkrém aszalt paradicsommal
csirke vagy kacsamájkrém egyszerűen
kacsamájkrém aszalt sárgabarackkal
Meg 1 bejelentés a végére: szét fogom választani a hagyományos alapanyagokból készülő, költségesebb és nehezebben beszerezhető alapanyagokat nem igénylő, konvencionális(abb) receptjeimet az extrémebbektől,
Te tényleg perverz vagy:)
Mostanában rákattantam az aszalt vörösáfonyára , úgyhogy vittem a receptet :) !
SpeckoHu, jaj ugyan már! :)))
TücsökBogár, örülök hogy tetszik! Az aszalt vörösáfonya nekem is a szívem csücske. :)
Májhoz szerintem mindig nagyon jól megy a gyümölcsös édeskés íz – nekem birssel a kedvencem ;) Izgalmasan hangzik a vörös áfonyával, vaníliával, s legfőképp a whiskey-vel. Egy füstösebb whiskey-vel is nagyon jól el tudom képzelni.
Ez jó! Whiskey pedig náluk mindig van itthon (és mióta teherbe estem ill. szoptatok nem is fogy) :D
Beatbull, remek ötlet a birs, nagyon megtetszett! Sajnos az idén úgy tűnik, itt a rebarbarához hasonlóan birsből sem lesz túl nagy felhozatal, az idén egyszer kaptam, de savanyú, apró szemű és rossz ízű volt. De talán a debreceni piacon majd kapok.
A füstös zamatú whiskey is jól hangzik, én azért választottam most ezt (azon túl, hogy ez az egyik kedvencem :) ), mert illik a vaníliához az édeskés illata, de nagyon izgalmas lehet, ha a whiskey épphogy ellenpontozza az ízeket! Köszönöm az ötletet! :)
Jenis, örülök hogy tetszik! :)
Hát talán ebben a formában még te is kaphatsz belőle! ;)
a májas remek, mondjuk itt sosem csalódom :)
bb, remek ötletet adtál! mivel még mindig van itthon birsalmám, lehet hasznosítom valahogy egy jó kis májashoz.
Starfokker, köszi! :)
flatcat: Te adtál ötletet, szóval én köszönöm ;)
starfokker: Tudtam, hogy a birs tetszeni fog neked ;) Tán beállítottál egy google alert-et birs, birsalma és birskörte kifejezésekre? ;)
:)))
2010. november 15., hétfő