Kacsamájkrém, Jack Daniel’s, vanília, aszalt vörösáfonya

2010. november 15, hétfő | felvágott helyett, kacsa | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017808

Nem külön-külön, hanem együtt. Ha már unjuk a hagyományos verziókat (amiket egyébként a bejegyzés alján azért összegyűjtöttem) A Jack Daniel’s kissé karcos íze mellé hihetetlen, egyedi, édeskés illat párosul, amit szerintem remekül aláhúz a vanília és kiegészít a kacsamáj. Az aszalt vörösáfonya pedig nem csak ráadás, hanem izgalmasan töri meg a sima, krémes állagot, és az édes-savanykás pontok kiegyensúlyozzák a sós ízeket.

Nahát ez eddig nagyon fellengzősen hangzott (de attól még igaz), és igazából csak az aktuális kedvencem következik.

Finom.

  • 30 dkg pecsenyekacsamáj
  • 5 dkg kacsazsír
  • 5 dkg hagyma
  • 0,5 dl Jack Daniel’s
  • 1/5 rúd vanília (~3 cm)
  • 0,5 dl tejszín
  • 2,5 dkg aszalt vörösáfonya

A hagymát nagyjából feldarabolom és a zsíron üvegesre sütöm, majd felöntöm a whiskeyvel és elforralom a folyadékot. A megtisztított, nagyobb erektől, vezetékektől megtisztított, kockákra vágott májat a hagymás zsírhoz adom a félbevágott vaníliarúddal, és az abból kikapargatott magokkal együtt, sózom. Addig sütöm, amíg a máj mindenütt kivilágosodik, és félbevágva egy kockát már nem rózsaszín. (de nem tovább, ne süssük szárazra, keményre) Ekkor hozzáadom a tejszínt, majd ahogy felforrt, azonnal lehúzom a tűzről (ha tovább maradna ott, összeugrana a tejszín) Kihalászom  a vaníliarudat, botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a késsel felaprított vörösáfonyát.

Hűtőben, porcelán vagy üveg edénykében tárolom.

Hagyományos(abb) ízesítésű májkrémek a blogon:

borjúmájkrém aszalt paradicsommal

csirke vagy kacsamájkrém egyszerűen

kacsamájkrém aszalt sárgabarackkal

gyömbéres csilis kacsamájkrém

libamájkrém

Meg 1 bejelentés a végére: szét fogom választani a hagyományos alapanyagokból készülő, költségesebb és nehezebben beszerezhető alapanyagokat nem igénylő, konvencionális(abb) receptjeimet az extrémebbektől,

Címkék: , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Kacsamájkrém, Jack Daniel’s, vanília, aszalt vörösáfonya

SpeckoHU
2010. november 15., hétfő

Te tényleg perverz vagy:)

TücsökBogár
2010. november 15., hétfő

Mostanában rákattantam az aszalt vörösáfonyára , úgyhogy vittem a receptet :) !

killervidra
2010. november 15., hétfő

SpeckoHu, jaj ugyan már! :)))

TücsökBogár, örülök hogy tetszik! Az aszalt vörösáfonya nekem is a szívem csücske. :)

Beatbull
2010. november 15., hétfő

Májhoz szerintem mindig nagyon jól megy a gyümölcsös édeskés íz – nekem birssel a kedvencem ;) Izgalmasan hangzik a vörös áfonyával, vaníliával, s legfőképp a whiskey-vel. Egy füstösebb whiskey-vel is nagyon jól el tudom képzelni.

Jenis
2010. november 15., hétfő

Ez jó! Whiskey pedig náluk mindig van itthon (és mióta teherbe estem ill. szoptatok nem is fogy) :D

killervidra
2010. november 16., kedd

Beatbull, remek ötlet a birs, nagyon megtetszett! Sajnos az idén úgy tűnik, itt a rebarbarához hasonlóan birsből sem lesz túl nagy felhozatal, az idén egyszer kaptam, de savanyú, apró szemű és rossz ízű volt. De talán a debreceni piacon majd kapok.
A füstös zamatú whiskey is jól hangzik, én azért választottam most ezt (azon túl, hogy ez az egyik kedvencem :) ), mert illik a vaníliához az édeskés illata, de nagyon izgalmas lehet, ha a whiskey épphogy ellenpontozza az ízeket! Köszönöm az ötletet! :)

Jenis, örülök hogy tetszik! :)
Hát talán ebben a formában még te is kaphatsz belőle! ;)

starfokker
2010. november 16., kedd

a májas remek, mondjuk itt sosem csalódom :)

bb, remek ötletet adtál! mivel még mindig van itthon birsalmám, lehet hasznosítom valahogy egy jó kis májashoz.

killervidra
2010. november 16., kedd

Starfokker, köszi! :)

Beatbull
2010. november 17., szerda

flatcat: Te adtál ötletet, szóval én köszönöm ;)
starfokker: Tudtam, hogy a birs tetszeni fog neked ;) Tán beállítottál egy google alert-et birs, birsalma és birskörte kifejezésekre? ;)

killervidra
2010. november 17., szerda

:)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)