sült zöld spárga aszalt paradicsommal és diós morzsával

2013. május 21, kedd | hús nélkül, köret, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

Ha spárga, akkor egyértelműen a zöld és a sült változat a kedvencem. Ez a zöldség étel tulajdonképpen az idei kedvenc darab, amibe sikerült belezsúfolni az összes jó dolgot, ami szerintem a spárgával történhet: pirított diós morzsa a tetejére parmezánnal, és mellé aszalt paradicsom. Bár ez így már önmagában is megállná a helyét, azért nálunk többnyire egy-egy darab grillezett scamorza vagy buggyantott tojás is kerül mellé a tányérra, de akár húsok, halak mellé köretként is kiválóan működhet.

  • sült zöld spárga aszalt paradicsommal és diós morzsával
  • 2 főre
  • 1 köteg zöld spárga (50 dkg)
  • 5 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett, lecsöpögtetett)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/2 mk nádcukor
  • 4 púpos ek kenyérmorzsa (5-6 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék reszelt parmezán (2-3 dkg)
  • 1 marék dió (3-4 dkg)
  • 1 ek vaj
  • grillezett scamorza, sült mozzarella vagy buggyantott tojás a tálaláshoz

A spárgákat elpattintom, a szár alsó, fás részét félreteszem (például krémleveshez) A maradékot 3-4 centis darabokra vágom, a csúcsokat is levágom, félreteszem. Az olívaolajon mepirítom a spárga szárát a csipet cukorral és sóval, nagyjából 5 perc alatt, amíg a cukor elkezd karamellizálódni rajta. Végül hozzáadom a spárgák csúcsi részét is, és további egy percig sütöm.

Közben a vajon közepes lángon, gyakran kavargatva megpirítom a morzsát (ez most nagyjából egy nagyobb szelet szikkadt rozskenyér volt, aprítóban durvára darálva) a durvára vágott dióval és a finomra aprított fokhagymával együtt. Ha a morzsa megpirult, félrehúzom, kihűtöm, majd hozzáreszelem a parmezánt és összeforgatom.

A sült spárgát összeforgatom a felaprított aszalt paradicsommal, tányérra szedem és megszórom a diós parmezános morzsával.

 

Címkék: , , , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)