gyors vacsorák 6.: lazac diómártással, sült zöld spárgával

2013. május 8, szerda | hal | Szerző: Herczeg Gabriella

Gyors és egyszerű halvacsora, a spárga szezonra való tekintettel sült spárga körettel. A dió-spárga duó egyébként remekül működik együtt, lazaccal vagy anélkül, érdemes felhasználni ezt a kombinációt akár más ételeknél is, salátáknál, vagy spárgakrém levesnél a pirított dió például remek kiegészítő lehet. A spárga ismét sütve, és a lehető legegyszerűbben készült el, de hát a szezon elején mi még nem bírunk betelni jellegzetes ízével, így egyelőre igyekszem a legkevesebb faksznival elkészíteni, kevés olívaolajban vagy vajban megsütni, csipet cukorral, lehetőleg fűszerek nélkül. Szerintem ez így kiváló köret húsok mellé, de akár még omletthez is nagyszerű kísérő lehet.

  • lazac diómártással, sült zöld spárgával
  • 25 dkg lazacfilé
  • fekete bors
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl zöldség alaplé
  • 1 salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 1 marék dió, durvára vágva ( 3-4 dkg)
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 köteg zöld spárga (50 dkg)
  • 1 ek vaj
  • csipet barnacukor

A salottát finomra aprítjuk, a fokhagymát szintén. Az egy evőkanálnyi vaj és olívaolaj keverékét felhevítjük, majd 2-3 percig sütjük benne a lazacot a bőrös oldalán, 1-2 percig a másikon, amíg az oldalán nézve a halfilé teljesn kivilágosodik (ha ezen a ponton azonnal kivesszük a serepenyőből, akkor belül még rozé marad). Sütés közben sózzuk, borsozzuk. A lazacot kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékban üvegesre sütjük a salottát a dióval, hozzáadjuk a fokhagymát, a csokorba kötött kakukkfüvet, átkeverjük, felöntjük a borral, beforraljuk, majd felöntjük a zöldséglével, és ismét beforraljuk. Végül hozzáadjuk a tejszínt, borsozzuk, összeforraljuk, botmixerrel pürésítjük. Visszaszedjük bele a lazacfiléket és összemelegítjük.

Közben a fás szárától megfosztott, elpattintott, nagyjából 5 centis darabokra vágott spárgát a maradék vajban csipet cukorral megsütjük.

Tálalásnál a kakukkfüvet kidobjuk, majd a mártással együtt tálaljuk a lazacot. Mellé sült spárgát adunk.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)