csokoládés mini torták cseresznyés étcsokoládé krémmel

2012. november 19, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

A következő kis torták egy barátnőm születésnapjára készültek, akivel közös szenvedélyünk a liofilizált gyümölcsök, természetes aromák és egyéb hasonló hasznos dolgok gyűjtése. Azért azt gyorsan leszögezem, hogy ezek nélkül is működik a sütemény, természetesen akkor a cseresznyés jelző elmarad, de a csokoládé és mandula mindenért kárpótol benne. Tehát alapvetően ez egy finom kis csokoládés torta, muffin formában sütve, cupcakenek álcázva, némi cseresznyével feldobva. A tészta pedig kaphat a cseresznye helyett kevés keserű mandula kivonatot vagy reszelt narancshéjat is, a krém szintén, ízlés szerint, a variációk lehetősége tulajdonképpen végtelen.

A lenti változathoz szükséges hozzávalók, a természetes cseresznye kivonat és a liofilizált cseresznye pedig beszerezhető a Culinarisban, illetve liofilizált gyümölcsök ebben a webáruházban is kaphatóak.

  • 14 db mini torta:
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek kakaópor
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl repceolaj (vagy vaj)
  • 2 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 ek liofilizált cseresznye
  • 1/2 mk őrölt vanília
  • étcsokoládé krém:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tejszín
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg étcsokoládé (70%)
  • 2 ek kakaópor (holland)
  • vanília
  • 1 ek természetes cseresznye aroma

A csokoládét apróra tördelem, majd megolvasztom, az olajjal (vagy vajjal) együtt. A tojást elhabarom, alaposan kikeverem a tejföllel, vaníliával és kakaóporral. Ha kissé kihűlt a csokoládé, azt is hozzákeverem.

A lisztet összeszitálom a sütőporral és szódabikarbónával, majd hozzáadom a tojásos részhez a darált mandulával, liofilizált cseresznyével és cukorral együtt. Összekeverem, majd kapszlikkal bélelt muffin sütőbe adagolom a tésztát, nagyjából 2/3 részig töltve meg tésztával egy-egy kapszlit.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig (vagy tűpróbáig) sütöm, rácsra szedve hűtöm ki.

A krémhez a csokoládét összetördelem, hozzáadom a vaníliát, majd megolvasztom a tejszínnel együtt. A vajat habosra keverem a cukorral és kakaóporral, majd hozzáadom a kihűlt csokoládés keveréket és cseresznye aromát is és tovább habosítom. 1-2 órán át hűtőben pihentetem, mielőtt a torták tetejére kerül.

A krémet habzsákba töltöm, majd feldíszítem vele a már teljesen kihűlt tortákat.

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)