Akácvirágos ricottás kelt palacsinta citromfüves mézzel

2011. május 22, vasárnap | desszert, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

Bár nálunk még szépen tartja magát az akácvirág, köszönhetően a több magasságban virágzó fáknak, de az elsőként kinyílt virágok már itt is megadták magukat, szóval az idén ezek az utolsó akácos posztok. Bár korábban elkészült már ez a palacsinta, ahogy azt a facebookon is említettem, de sajnos az elmúlt napok ismét igen zsúfoltra sikerültek, így aztán a szezon legvégére sikerült csak megírnom ezeket a posztokat, viszont ahol akad még egy-két fürt akácvirág, ott még elkészülhet ez a finom palacsinta.

Azért jó oldala is van a dolgoknak, mivel így a citromfű szirup helyett Olzka időközben posztolt erdő illatú desszertje nyomában járva citromfüves mézet készítettem, ami még a szirupnál is sokkal de sokkal finomabb.

  • 25 dkg ricotta (lágy, kis szemcséjű, Óvártej, vagy a tégelyes olasz fajta)
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 5 fürt akácvirág (3 maréknyi virág)
  • a mézhez:
  • 2 dl folyós semlegesebb ízű virágméz (vagy akácméz)
  • 1 nagy csokor citromfű, szárával együtt (nagyjából 3 maréknyi)

A vajat megolvasztom, hozzáadom a tejet és langyosra melegítem. (de ne legyen túl meleg!) Feloldom benne az élesztőt, majd hozzáadom a cukrot, tojásokat, lisztet, ricottát és habverővel csomómentesre keverem. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Félreteszem kelni.

Ha a tészta a duplájára emelkedett és tele van buborékokkal, átkeverem, hozzáadom a  száráról lecsipkedett akácvirágokat is.

Forró teflon palacsintasütőbe kis merőkanálnyi (úgy 3 evőkanálnyi) adagokat szedek belőle, szétkenni nem kell, amennyire magától szétterül a massza, az épp elég. Mindkét oldalán mérsékelt láng felett aranyszínűre sütöm. Ha nem teflon a palacsintasütő, akkor minden adag előtt kenjük ki zsiradékkal a serpenyőt.

A mézhez a megmosott, leszárított, szárával együtt széttépkedett citromfüvet a méz hozzáadása után botmixerrel pürésítem. 1 órán át hagyom állni, majd leszűröm.

A palacsintákat a mézzel leöntve adom az asztalra, de lehet díszíteni citromfűvel vagy akácvirággal is.

 

 

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Akácvirágos ricottás kelt palacsinta citromfüves mézzel

Gabah
2011. május 22., vasárnap

Na, ez az! Ez kell nekem! Vittem!
:-)

killervidra
2011. május 22., vasárnap

Igyekeztem ahogy tudtam. :)
Örülök hogy tetszik! :)

Reni
2011. május 24., kedd

Hú, na ezt most tolnám reggelire (meg ebédre és vacsorára) is szívesen! Ahh :)

killervidra
2011. május 24., kedd

Reni, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)