Ezzel a recepttel meg még adós voltam, ez készült ugyanis először a kandírozott akácvirág alá.
Mit is írhatnék róla? Mennyei. De tényleg. Ez lett a legfinomabb parfé, amit eddig készítettem.
Ismét el kell mondanom persze, hogy nem szükséges a tetejére kandírozott akácvirágot tenni, de azért határozottan jól állt neki.
A parféhoz rizst késes robotgépben nagyon óvatosan megdarálom, egy-két pördítés elég, csak épphogy feleződjenek méretüket tekintve a rizsszemek. Ez azért szükséges, mert az egész rizsszemeket nem tudja megtartani a hab, lesüllyednének a parfé aljára.
A tejet felforralom, beleszórom a rizst és egy csipet sót, majd mérsékelt lángon gyakori kavargatás közepette 5 percig főzöm. Ekkor hozzáadom az apróra tördelt fehér csokit, a mézet, a lime levét és reszelt héját, az edényt lefedem, és fedő alatt hagyom kihűlni. A pihentetés végéra az összes tejet fel kell szívnia a rizsnek.
A tojások fehérjét és a tejszínhabot külön-külön kemény habbá verem. A tejszínhab felét a teljesen kihűlt tejberizshez keverem, fellazítom vele, majd ezután óvatosan hozzáforgatom a maradék tejszínhabot és tojáshabot is.
6 szuflé formába osztom szét a masszát, majd a fagyasztóba kerül. Fogyasztás előtt legalább 6-8 óra fagyasztást igényel.
Tálalásnál 10-12 kandírozott akácvirágot szórok a parfé tetejére.
Ha korábban készítjük el, és tovább áll a mélyhűtőben akkor jobban kifagy, így akkor tálalás előtt legalább 2 órával tegyük át a hűtőszekrénybe, és ott kellően megenged majd.
Remélem félretettél néhány akácvirágot egy jól lezárható üvegbe, hogy kéznél legyen az élő Czifray főzésen ;)
Beatbull, nagyon kedves Tőled, hogy ezt írod, de szerintem én kicsi vagyok még ahhoz. :)
Persze eltaláltad, elküldtem a Czifrayra ezt is, egy tokány recept mellé. De inkább csak az esélytelenek nyugalmával. :)
Azért ez a recepted is több mint egyszerűen jó… :) Fantasztikusan jó! :))
Ma délelőtt bodzavirág és akácvirág szüretelés közben azon járt az agyam, hogy a kandírozott akácvirágot (naná, hogy készítek!) valami rizses szuflé vagy egyéb rizses édességhez fogom továbbhasznosítani… ;o)
Felhőlány, köszönöm! :)
Sok sikert a kandírozáshoz, egy egészen picit macerás, de megéri! :) (nálam két tepsiben szárad most az újabb adag)
A tejberizzsel meg remekül passzolnak, jobb hozzá, mint a vanília! (el sem hiszem, hogy én ilyet írok… :) )
A rizses szuflédra nagyon kíváncsi vagyok, remélem, emellett döntesz végül! :)
Húú de komoly…nagyon ötletes, nah én kezdek az esélytelenek nyugalmával ülni a gép előtt, ha nem kerül ez be, hatalmas kérdőjelek jelennek meg majd a fejem felett..legalább három:)
Jaj, ne mondj ilyeneket! Nagyon jó lett amit a Czifrayra készítettél! :)
Azért örülök, hogy ez a parfé ennyire teszik. :)
Gratulaaaaaaa!!!
;-)
Köszi, köszi, köszi! :)))
[…] megörültem a minap Flat-Cat kockára fagyott tejberizsének, mert megadta a végső lökést az egykori íz […]
Állati finom, még úgy is, hogy kemény maradt a rizs : ) Nem a te hibád, hanem az aprítómé, ami nem vitte szárazon a rizsszemeket. Valószínűleg így tovább kellett volna főzni… Na mindegy, majd legközelebb, és akkor már narancsos étcsokival és lehet hogy bulgurral vagy quinoával : )
Örülök hogy ízlett! :))) A darálás is fontos, meg a rizs is. Nekem legutóbb sikerült olyan rizst szereznem, amit több mint fél órán át kellett főzni… Hát ez is egy tapasztalat. :)
A bulguros és a narancsos csokis is izgalmasan hangzik! :D
2010. május 21., péntek