Utolsó bejegyzés a nagyszülőktől, mert (átmenetileg) befejezzük az országjárást, és majd ismét a saját otthonunkból jelentkezünk Ponty Úrral.
Megint palacsinta, mert ennek van most óriási sikere minálunk. Sem én, sem az apja nem veti meg reggelire a kövérkés amerikai változatát, de minimanó meg egyenesen imádja! Kézenfekvő volt, hogy el kell készítenem sütőtökkel is, így most sikerült előállítanom az abszolút kedvenc Ponty eledelt.
A recept ugyanaz, mint az almás-zabpelyhesnél, alma és zabpehely nélkül, de itt most két változat készült a tésztából, egy Pontynak, joghurttal, és egy nekünk, tejjel. Férj szerint a tejjel készült a finomabb, szerintem a joghurtos, minimanó meg egyelőre nem válogathat, csak a joghurtosból kapott. Mondjuk nem panaszkodott, hanem bepuszilt belőle három darabot…
Egyszer most már ígérem, leírom a “sima” amerikai palacsintát és a “sima” magyar palacsintát is, de addig a legnagyobb palacsintarajongó család főszakácsa és krónikásaként létrehozok legalább egy palacsinta címkét a blogban az eddigi receptjeimnek.
Ez a recept is sokféleképpen variálható, mi fele arányban teljes kiőrlésű liszttel és vajjal szeretjük a leginkább, a sütőpor pedig foszfátmentes a gyerkőc miatt.
A reszelt tököt, a sütőporral elkevert liszteket,a tojásokat, mézet, olvasztott vajat vagy olajat, joghurtot vagy tejet és a fűszereket lehetőleg habverővel alaposan kikeverem. A tésztának elég sűrűnek kell lennie.
15 percre félreteszem pihenni.
Közepesen forró teflon serpenyőben sütöm, további zsiradék hozzáadása nélkül. A tésztából két evőkanálnyi halmokat adagolok a serpenyőbe, a joghurtosnál a kanál hátával egyenletesen elsimítom a masszát, a tejesnél ez nem szükséges, mert az magától is szétterül.
Mérsékelt lángon a lepénykék mindkét oldalát világos aranyszínűre sütöm. A mérsékelt láng azért szükséges, hogy a tök is átsüljön a tésztában.
a krémsajtos vagy joghurtos szósszal, és juharsziruppal tálalom.
Kifogyhatatlan vagy a sütőtökös receptekből… :)) Ebben a tempóban már nem tudom lekövetni/lesütni őket…. :)) Ez is nagyon szuper!
Felhőlány, köszi! :)
Hát, kénytelen vagyok minél több variációt kitalálni a sütőtökre/palacsintára, hogy meg ne unjuk véletlenül. Van ugyanis idehaza egy kis rajongója a témának… :)
A kivitelezés tempójával és az elfogyasztással nálam nincs gond, én két éhenkórász fiút etetek, szóval nem győzök eleget sütni-főzni! :)
Ez megint mennyire nagyszerű!! Jó kis étvágya van a kisebbik etetendő fiúnak:)))
Na igen. Neki is… :)
Egyébként meg örülök, hogy tetszik, Trinity! :)
Szia Gabi! Mit gondolsz, már előzőleg sütőben megsütött sütőtökből is meg lehet csinálni ezt a receptet? Az arányokon kéne változtatni vmit? Az eredeti recept lelkes fogadtatásra talált a kisfiamnál, most viszont itt árválkodik a sütőtökpürém, kéne belőle egy kis palacsintát készíteni :-) Nagyon köszi előre is!!!
Szia Dorka!
Először is nagyon örülök hogy a kisfiadnak ízlik! :) Nálunk tavaly ez volt az abszolút kedvenc, most meg rá sem néz a gyermek, ahogy akármelyik más sütőtökös ételre sem. Egy éve meg még sütőtököt evett sütőtökkel…
Szóval az arányok. Én úgy készíteném, hogy a tejen kívül minden mást hozzáadnék, aztán annyi tejet/joghurtot, amivel a palacsintának olyan állaga lesz, mint az amerikai palacsintáknak szokott. Nem biztos, hogy kevesebb vagy több tej/joghurt kell bele, ez nagyban függ a sütőtöktől, és attól hogy mennyire szikkadt meg a sütés során. A nyers tök állaga hasonló, fajtától függetlenül, de pürénél kijönnek a különbségek a nedvességtartalomban pl a sonka- és az úritök között. De szerintem közel azonos mennyiségű tej kell majd. Ami még jó lehet itt, az a liszt egy részének zabpehellyel való helyettesítése (nagyjából 3 dkg zabpehely ugyanennyi liszt helyett), ad egy kis majszolható állagot a tésztának, tavaly sokszor csináltam így, a kisfiamnak nagyon ízlett. :)
Annyira nagyon aranyos vagy, hogy már írtál is, nagyon köszönöm!!! :-)))) Megvan a reggelink, hihi :-)
Nincs mit, pont a gép előtt voltam :)
Remélem ízleni fog a reggeli! :)
2010. január 11., hétfő