Sütőtökös palacsinta krémsajtos és joghurtos öntettel

2010. január 11, hétfő | babának, desszert, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P6180261

Utolsó bejegyzés a nagyszülőktől, mert (átmenetileg) befejezzük az országjárást, és majd ismét a saját otthonunkból jelentkezünk Ponty Úrral.

Megint palacsinta, mert ennek van most óriási sikere minálunk. Sem én, sem az apja nem veti meg reggelire a kövérkés amerikai változatát, de minimanó meg egyenesen imádja! Kézenfekvő volt, hogy el kell készítenem sütőtökkel is, így most sikerült előállítanom az abszolút kedvenc Ponty eledelt.

A recept ugyanaz, mint az almás-zabpelyhesnél, alma és zabpehely nélkül, de itt most két változat készült a tésztából, egy Pontynak, joghurttal, és egy nekünk, tejjel. Férj szerint a tejjel készült a finomabb, szerintem a joghurtos, minimanó meg egyelőre nem válogathat, csak a joghurtosból kapott. Mondjuk nem panaszkodott, hanem bepuszilt belőle három darabot…

Egyszer most már ígérem, leírom a “sima” amerikai palacsintát és a “sima” magyar palacsintát is, de addig a legnagyobb palacsintarajongó család főszakácsa és krónikásaként létrehozok legalább egy palacsinta címkét a blogban az eddigi receptjeimnek.

Ez a recept is sokféleképpen variálható, mi fele arányban teljes kiőrlésű liszttel és vajjal szeretjük a leginkább, a sütőpor pedig foszfátmentes a gyerkőc miatt.

  • 2-3 adag
  • 10 dkg finomliszt ( a fele lehet teljes kiőrlésű búzaliszt, lehetőleg átszitálva)
  • 10 dkg durvára reszelt nyers sütőtök
  • 15 dkg natúr joghurt VAGY 1 dl tej
  • 3 dkg olvasztott vaj (lehet helyette olívaolaj is)
  • 2 tojás
  • 2 ek méz
  • 1 kk sütőpor (lehet foszfátmentes)
  • 1 kk őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szerecsendió (de lehet helyette mézeskalács fűszerkeverék vagy vanília is)
  • a tetejére Philadelphia típusú tejszínes krémsajt kerül juharsziruppal vagy natúr joghurt sok mézzel kikeverve

A reszelt tököt, a sütőporral elkevert liszteket,a tojásokat, mézet, olvasztott vajat vagy olajat, joghurtot vagy tejet és a fűszereket lehetőleg habverővel alaposan kikeverem. A tésztának elég sűrűnek kell lennie.

15 percre félreteszem pihenni.

Közepesen forró teflon serpenyőben sütöm, további zsiradék hozzáadása nélkül. A tésztából két evőkanálnyi halmokat adagolok a serpenyőbe, a joghurtosnál a kanál hátával egyenletesen elsimítom a masszát, a tejesnél ez nem szükséges, mert az magától is szétterül.

Mérsékelt lángon a lepénykék mindkét oldalát világos aranyszínűre sütöm. A mérsékelt láng azért szükséges, hogy a tök is átsüljön a tésztában.

a krémsajtos vagy joghurtos szósszal, és juharsziruppal tálalom.

Címkék: , , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtökös palacsinta krémsajtos és joghurtos öntettel

Felhőlány
2010. január 11., hétfő

Kifogyhatatlan vagy a sütőtökös receptekből… :)) Ebben a tempóban már nem tudom lekövetni/lesütni őket…. :)) Ez is nagyon szuper!

killervidra
2010. január 11., hétfő

Felhőlány, köszi! :)
Hát, kénytelen vagyok minél több variációt kitalálni a sütőtökre/palacsintára, hogy meg ne unjuk véletlenül. Van ugyanis idehaza egy kis rajongója a témának… :)
A kivitelezés tempójával és az elfogyasztással nálam nincs gond, én két éhenkórász fiút etetek, szóval nem győzök eleget sütni-főzni! :)

trinity
2010. január 11., hétfő

Ez megint mennyire nagyszerű!! Jó kis étvágya van a kisebbik etetendő fiúnak:)))

killervidra
2010. január 12., kedd

Na igen. Neki is… :)
Egyébként meg örülök, hogy tetszik, Trinity! :)

Dorka
2010. október 7., csütörtök

Szia Gabi! Mit gondolsz, már előzőleg sütőben megsütött sütőtökből is meg lehet csinálni ezt a receptet? Az arányokon kéne változtatni vmit? Az eredeti recept lelkes fogadtatásra talált a kisfiamnál, most viszont itt árválkodik a sütőtökpürém, kéne belőle egy kis palacsintát készíteni :-) Nagyon köszi előre is!!!

killervidra
2010. október 7., csütörtök

Szia Dorka!
Először is nagyon örülök hogy a kisfiadnak ízlik! :) Nálunk tavaly ez volt az abszolút kedvenc, most meg rá sem néz a gyermek, ahogy akármelyik más sütőtökös ételre sem. Egy éve meg még sütőtököt evett sütőtökkel…
Szóval az arányok. Én úgy készíteném, hogy a tejen kívül minden mást hozzáadnék, aztán annyi tejet/joghurtot, amivel a palacsintának olyan állaga lesz, mint az amerikai palacsintáknak szokott. Nem biztos, hogy kevesebb vagy több tej/joghurt kell bele, ez nagyban függ a sütőtöktől, és attól hogy mennyire szikkadt meg a sütés során. A nyers tök állaga hasonló, fajtától függetlenül, de pürénél kijönnek a különbségek a nedvességtartalomban pl a sonka- és az úritök között. De szerintem közel azonos mennyiségű tej kell majd. Ami még jó lehet itt, az a liszt egy részének zabpehellyel való helyettesítése (nagyjából 3 dkg zabpehely ugyanennyi liszt helyett), ad egy kis majszolható állagot a tésztának, tavaly sokszor csináltam így, a kisfiamnak nagyon ízlett. :)

Dorka
2010. október 7., csütörtök

Annyira nagyon aranyos vagy, hogy már írtál is, nagyon köszönöm!!! :-)))) Megvan a reggelink, hihi :-)

killervidra
2010. október 7., csütörtök

Nincs mit, pont a gép előtt voltam :)
Remélem ízleni fog a reggeli! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)