Bár itt a tavasz, most mégsem egy gyümölcsös, könnyű desszert áll nálunk a képzeletbeli dobogó élén, hanem ez a rétes, megosztva első helyét egy tejcsokoládés ricotta tortával. Hidegen-melegen egyaránt kedvenc lett, lehetőleg mazsolás szósszal. A töltelék krémes ricotta, mák és mogyoró, rétestésztába burkolva, és amilyen egyszerűnek hangzik, olyan nagyon finom a végeredmény. A szósz mellé nem kötelező, de ez is igazán jól sikerült darab, és akár más sütemények, például túrótorta mellé is kiválóan működhet.
A mogyorót a száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd a héját ledörzsöljük és finomra daráljuk. A mákot szintén ledaráljuk.
A ricottát összedolgozzuk a mákkal, mogyoróval, elhabart tojásokkal, cukorral, vaníliával, fahéjjal és narancsvirágvízzel. (ha tégelyekben kapható, krémes ricottát használunk, akkor a fenti recept szerint készül a töltelék, ha a szárazabb, szemcsésebb zacskós Szarvasi ricottát használjuk, akkor érdemes adni hozzá 3-4 evőkanálnyi tejfölt és legalább részben botmixerrel átdolgozni, hogy krémesebb legyen az állaga)
Egy tiszta konyharuhára terítjük ki az első réteslapot, lekenjük a vajjal, majd erre ismét réteslap kerül. Vajjal lekenve folytatjuk a rétegezést, 3-3 lapot használunk fel egy rúd réteshez. A réteges tészta hosszenti széle mentén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, úgy, hogy a végeken 3-4 centi maradjon szabadon. Ezeket a széleket a rövidebb oldal mentén felhajtjuk a töltelékre, majd a konyhakendő segítségével feltekerjük a rudakat. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rétestekercseket, lehetőleg úgy, hogy az illesztés legyen alul.
A tetejüket lekenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben 180 C fokon 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A szószhoz a mazsolát felöntjük a borral, hozzáadjuk a mézet, majd nagyjából 2/3 részére beforraljuk. (ha édes bort használunk hozzá, pl késői szüretelésűt, aszút vagy marsalát, akkor a méz mennyisége csökkenthető, esetleg el is hagyható)
Botmixerrel pürésítjük és a rétes mellé tálaljuk a szószt.
Még nem érkezett be hozzászólás.