mákos mogyorós ricottás rétes

2013. május 2, csütörtök | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Bár itt a tavasz, most mégsem egy gyümölcsös, könnyű desszert áll nálunk a képzeletbeli dobogó élén, hanem ez a rétes, megosztva első helyét egy tejcsokoládés ricotta tortával. Hidegen-melegen egyaránt kedvenc lett, lehetőleg mazsolás szósszal. A töltelék krémes ricotta, mák és mogyoró, rétestésztába burkolva, és amilyen egyszerűnek hangzik, olyan nagyon finom a végeredmény. A szósz mellé nem kötelező, de ez is igazán jól sikerült darab, és akár más sütemények, például túrótorta mellé is kiválóan működhet.

  • mákos mogyorós ricottás rétes
  • 2 rúdhoz

  • 6 réteslap
  • 6-8 dkg vaj, megolvasztva
  • 50 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 7,5 dkg nádcukor
  • 5 dkg mák
  • 5 dkg törökmogyoró
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 mk őrölt vanília
  • 2 tk narancsvirágvíz (alhagyható)
  • a mazsolaszószhoz:
  • 10 dkg mazsola
  • 3 dl sárga muskotály (vagy helyette desszertborok, aszú, édes szamorodni, marsala is használható)
  • 3 ek méz

A mogyorót a száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd a héját ledörzsöljük és finomra daráljuk. A mákot szintén ledaráljuk.

A ricottát összedolgozzuk a mákkal, mogyoróval, elhabart tojásokkal, cukorral, vaníliával, fahéjjal és narancsvirágvízzel. (ha tégelyekben kapható, krémes ricottát használunk, akkor a fenti recept szerint készül a töltelék, ha a szárazabb, szemcsésebb zacskós Szarvasi ricottát használjuk, akkor érdemes adni hozzá 3-4 evőkanálnyi tejfölt és legalább részben botmixerrel átdolgozni, hogy krémesebb legyen az állaga)

Egy tiszta konyharuhára terítjük ki az első réteslapot, lekenjük a vajjal, majd erre ismét réteslap kerül. Vajjal lekenve folytatjuk a rétegezést, 3-3 lapot használunk fel egy rúd réteshez. A réteges tészta hosszenti széle mentén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, úgy, hogy a végeken 3-4 centi maradjon szabadon. Ezeket a széleket a rövidebb oldal mentén felhajtjuk a töltelékre, majd a konyhakendő segítségével feltekerjük a rudakat. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rétestekercseket, lehetőleg úgy, hogy az illesztés legyen alul.

A tetejüket lekenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben 180 C fokon 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A szószhoz a mazsolát felöntjük a borral, hozzáadjuk a mézet, majd nagyjából 2/3 részére beforraljuk. (ha édes bort használunk hozzá, pl késői szüretelésűt, aszút vagy marsalát, akkor a méz mennyisége csökkenthető, esetleg el is hagyható)

Botmixerrel pürésítjük és a rétes mellé tálaljuk a szószt.

 

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)