Ma reggel munkába menet vettem észre, hogy kivirágzott az akác. Egyik pillanatról a másikra kifehéredett a környék és mindent beborított az édes illat. Akácerdő mellett lakni mindig jó, de ez a néhány hete az évnek egyszerűen felülmúlhatatlan! Nem is csoda, ha rögtön sütni-főzni támadt kedvem. A palacsintatésztába mártott, forró olajban kisütött akácvirágot, akácszörpöt, akácpálinkát talán már többen ismerik, de ezeken kívül én nagyon szeretem az akácvirágot különböző desszertekbe felhasználni. Tavaly már szerepelt a blogon a kandírozott akácvirág, és az ezzel díszített fehércsokoládé fagyi illetve tejberizsparfé, meg az akácvirág likőr, szörp és ecet trió, idén pedig ezzel a creme bruleevel kezdeném a sort.
Vigyázat, csak a fehér akácvirág, az akácfa (Robinia pseudoacacia) virága ehető, a lilaakác (Wisteria sinensis) virága nem!
A tojásokat alaposan kikeverem a tejjel, tejszínnel, cukorral. Az akácvirágot lecsipkedem, majd szétosztom a szuflé formák alján. A tojásos keveréket rászűröm a virágokra.
A formákat magasabb falú tepsibe állítom, majd felöntöm annyi forróvízzel, hogy a formákat félig ellepje.
Előmelegített sütőbe állítom, 140°C, 40 perc (villanysütő, alsó-felső sütés)
A krémet kihűtöm, lehetőleg hűtőben, és ha már elég hideg, szétosztom a cukrot a krémek tetején, majd cukrászfáklyával karamellizálom.
Megjegyzés: Tegnapi fejlesztés, mivel a gyermekem dührohamot kapott az egész akácvirágoktól a krémben: a virágokat a felforralt tejjel leöntöttem, 5 percig állni hagytam, hozzáadtam a cukrot, leturmixoltam, majd hozzákevertem a tojást, tejszínt, cukrot, és így szűrtem finom szűrőn a felfújt formákba. Az eredmény egy homogén, akácízű krém, virágok nélkül, nagyon finom, és így már a válogatós kisfiúk is imádják.
Nagyon jó ötlet, elvégre créme brulée-t ezerféleképpen lehet ízesíteni. Még fokozni lehetne, ha akácvirággal eltett cukorral készíted – bár úgy már lehet túl sok lenne a virágos íz ;) Különösképp tetszik a felülnézeti kép a sok kis szirommal ;)
Ez nagyon izgalmas recept, nagyon tetszik. Én is belevetettem magam a virágokba az idén, az akác nálunk még nem virágzik, de én végignéztem az összes akácos receptedet, mindenik nagyon tetszik. Valamelyiket biztos kipróbálom, amikor nyilni kezd.
Beatbull, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Az akácvirágos cukor egyébként nagyon jó ötlet, nemcsak a brulée-hez, de sütikbe is, ráadásul az akácvirág szezon után is használhatnám, szerintem készítek is az idén. Remek ötlet, köszönöm! :)
Katalin, nagyon örülök hogy tetszenek a receptek! :) Nálunk is csak tegnap kezdődött a virágzás, de igyekszem kihasználni az időt mert nem tart túl sokáig. Még néhány akácvirágos édességet beterveztem az elkövetkezendő pár napra. :)
Ez biztos, hogy fenséges és nem utolsó sorban remek ötlet. Végre, majdnem tíz év után találtam egy akácfát, úgyhogy ha nem kések le róla, idén végre én is készítek valami akácosat.
Chriesi, örülök hogy tetszik! :) Még egy hétig biztosan használhatóak a virágok, úgyhogy van elég idő. :)
A turmixolós változattal brutál akácos és finomságos volt!
Nagyon örülök hogy ízlett! :) Tamásnak is az a változat volt a kedvence. :) (bár mondjuk nekem is :) )
2011. május 11., szerda