Szintén egy tavalyi kedvenc trüffel végezte szifonos hab formájában, de most egy kevés citrommal kiegészítve. Ezeknek a haboknak nagy előnye (a gyors és egyszerű összeállíthatóságon túl), hogy látványos és izgalmas színfoltjai lehetnek egy ebédnek vagy vacsorának, nem kell hozzájuk nyers tojást használni a könnyű állag eléréséhez, és mindehhez elég egy teljesen hagyományos habszifon. A variációk száma pedig végtelen, hiszen a tejszínes csokoládé alap többféle fűszerrel, citrusokkal, likőrökkel kombinálható.
A tejszínt felforralom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a kamillát, a széttördelt fehér csokoládét, a mézet (én szűk két evőkanálnyit használtam hozzá, de érdemes kóstolgatni, és úgy korrigálni az édességét), a citrom finomra reszelt héját és a citromlevet, addig kevergetem, amíg a csoki felolvad, és félreteszem pihenni 15 percre.
Habszifonba szűröm teaszűrőn (vagy egyéb finom szűrőn) keresztül, egy patronnal felhabosítom, majd hűtőbe teszem legalább 4-6 órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára). Csak akkor lesz az alakját szépen megtartó a hab ha előtte alaposan lehűl.
4-6 adagnyi lesz belőle, a tálalástól függően. Én most kisméretű ipszilon poharakba fújtam, így 4 adag lett belőle.
Én a tálaláshoz hajszálvékony ropogós mákos karamell lapokat készítettem, ehhez 2 púpos evőkanálnyi cukorból és egy kis csipet finom szemcséjű sóból világos karamellt készítettem, majd hozzáadtam egy púpos teáskanálnyi egész mákot. Miután a mák kipattogott, a karamellás masszát szilikon sütőlapra öntöttem és egy spatulával szétterítettem olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges. Miután kihűlt, nagyobb darabokra törtem és a habot ezzel díszítettem.
Egyre közelebb kerül hozzám ez a habszifon-téma :))
Én most is csak biztatni tudlak! :)))
Hasznos kis jószág, én imádom. :)
Ez nagyon jó, főleg, hogy jó hozzá a sima szifon is. :)
Nekem két szifonom is van. :) Egy 0,75l-es és egy 0,25-ös. Van olyan, hogy mindkettő be van töltve. :)
Chriesi, örülök hogy tetszik! :)
Jenis, micsoda választék! :))) Ugye hogy mennyire rá lehet szokni? :)
Tök jó a fekete hátté előtt az pohár fényei.
SpeckoHu, örülök hogy tetszik! :)
Nagyon jó ötlet, biztos ki fogom próbálni!!! És tényleg, a variációk száma végtelen… :-D Csipkebogyóval és rózsaborssal is jó lehet…
Zsuzsa, örülök hogy tetszik a recept! A rózsabors-csipkebogyó nagyon izgalmasan hangzik, nekem is tetszik! :)
2011. január 16., vasárnap