Fehér csokoládé hab mézzel, citrommal, kamillával

2011. január 16, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1019252

Szintén egy tavalyi kedvenc trüffel végezte szifonos hab formájában, de most egy kevés citrommal kiegészítve. Ezeknek a haboknak nagy előnye (a gyors és egyszerű összeállíthatóságon túl), hogy látványos és izgalmas színfoltjai lehetnek egy ebédnek vagy vacsorának, nem kell hozzájuk nyers tojást használni a könnyű állag eléréséhez, és mindehhez elég egy teljesen hagyományos habszifon. A variációk száma pedig végtelen, hiszen a tejszínes csokoládé alap többféle fűszerrel, citrusokkal, likőrökkel kombinálható.

  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 ek méz (virág)
  • 1 ek szárított kamillavirág
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • 3 ek a citrom levéből

A tejszínt felforralom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a kamillát, a széttördelt fehér csokoládét, a mézet (én szűk két evőkanálnyit használtam hozzá, de érdemes kóstolgatni, és úgy korrigálni az édességét), a citrom finomra reszelt héját és a citromlevet, addig kevergetem, amíg a csoki felolvad, és félreteszem pihenni 15 percre.

Habszifonba szűröm teaszűrőn (vagy egyéb finom szűrőn) keresztül, egy patronnal felhabosítom, majd hűtőbe teszem legalább 4-6 órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára). Csak akkor lesz az alakját szépen megtartó a hab ha előtte alaposan lehűl.

4-6 adagnyi lesz belőle, a tálalástól függően. Én most kisméretű ipszilon poharakba fújtam, így 4 adag lett belőle.

Én a tálaláshoz hajszálvékony ropogós mákos karamell lapokat készítettem, ehhez 2 púpos evőkanálnyi cukorból és egy kis csipet finom szemcséjű sóból világos karamellt készítettem, majd hozzáadtam egy púpos teáskanálnyi egész mákot. Miután a mák kipattogott, a karamellás masszát szilikon sütőlapra öntöttem és egy spatulával szétterítettem olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges. Miután kihűlt, nagyobb darabokra törtem és a habot ezzel díszítettem.

P1019236

Címkék: , , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Fehér csokoládé hab mézzel, citrommal, kamillával

Mamma
2011. január 16., vasárnap

Egyre közelebb kerül hozzám ez a habszifon-téma :))

killervidra
2011. január 17., hétfő

Én most is csak biztatni tudlak! :)))
Hasznos kis jószág, én imádom. :)

chriesi
2011. január 17., hétfő

Ez nagyon jó, főleg, hogy jó hozzá a sima szifon is. :)

Jenis
2011. január 17., hétfő

Nekem két szifonom is van. :) Egy 0,75l-es és egy 0,25-ös. Van olyan, hogy mindkettő be van töltve. :)

killervidra
2011. január 17., hétfő

Chriesi, örülök hogy tetszik! :)

Jenis, micsoda választék! :))) Ugye hogy mennyire rá lehet szokni? :)

SpeckoHU
2011. január 17., hétfő

Tök jó a fekete hátté előtt az pohár fényei.

killervidra
2011. január 17., hétfő

SpeckoHu, örülök hogy tetszik! :)

Zsuzsa
2011. január 25., kedd

Nagyon jó ötlet, biztos ki fogom próbálni!!! És tényleg, a variációk száma végtelen… :-D Csipkebogyóval és rózsaborssal is jó lehet…

killervidra
2011. január 25., kedd

Zsuzsa, örülök hogy tetszik a recept! A rózsabors-csipkebogyó nagyon izgalmasan hangzik, nekem is tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)