Kecskesajtos diós sült céklakrém

2011. március 27, vasárnap | felvágott helyett, kölyök kaja | Szerző: Herczeg Gabriella


Variációk egy témára. A sült cékla talán még egy kicsit a telet idézi, de ez a friss ízű krém már egyáltalán nem. Az alap, a kecskesajt-dió-sült cékla, egy kevés joghurttal könnyítve, már önmagában is egy üdítő ízű és színű szendvicskrém, sőt, aki úgy gondolja, az itt meg is állhat, de a narancs és a bazsalikom annyira jól illik hozzá, és ez a trió igazából az én egyik nagy tavaszidéző téli kedvencem, szóval én nem tudtam kihagyni belőle.

Kecskesajt hiányában krémes fetával is készülhet, ekkor azonban további só hozzáadása a krémhez már nem szükséges.

Sok magvas fekete kenyérrel az igazi, legalábbis nekem, de nyers zöldségekhez mártogatósnak, vagy a vidám színe miatt gyermekétkeztetéshez is kiválóan alkalmas.

 

  • 10 dkg friss típusú, krémes kecskesajt
  • 30 dkg sült cékla (tisztítva)
  • 1 marék dió (4-5 dkg)
  • 3 ek dióolaj
  • 1/2 narancs héja
  • 5-6 nagyobb levél bazsalikom
  • natúr joghurt, ha szükséges

 

A céklát megmosom és héjával együtt sütőben megsütöm, 220°C,nagyjából 1 óra, a cékla méretétől függően. (Energiatakarékos megoldás, ha sütemény vagy kenyér sütése közben sül, és egyszerre nagyobb mennyiségben is készíthető.)

A diót száraz serpenyőben megpirítom, héját ledörzsölöm, késsel finomra aprítom.

A meghámozott, feldarabolt céklát a kecskesajttal, olajjal, sóval és ízlés szerint a finomra reszelt narancshéjjal, felaprított bazsalikomlevéllel együtt botmixerrel pürésítem. Ha nem lenne elég krémes, pár kanál joghurtot is lehet hozzá adni, és azzal együtt folytatni a pürésítést.

Végül hozzákeverm a diót. Jól záródó edényben, hűtőben tartva napokig eláll.

 

 

 

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Kecskesajtos diós sült céklakrém

Beatbull
2011. március 30., szerda

Óriási színe van, s nagyon tetszenek a hozzávalók is – klasszikus dió és kecskesajt, s kis csavar narancshéjjal, valamint bazsalikommal. Nagyon jól eltalált kence ;)

killervidra
2011. március 31., csütörtök

Beatbull, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Nekem nagy kedvencem lett a narancs-cékla-bazsalikom együtt, a gyerek pedig szerencsére most épp a cékla színébe szeretett bele. :) Sajnos ezek voltak az utolsó jobb állapotú télére eltett gumók, most néhány hónapot várnom kell majd a nyári cékláig. :)

Beatbull
2011. március 31., csütörtök

A várakozás után annál finomabb lesz és annál jobban fog esni ;)

killervidra
2011. március 31., csütörtök

Beatbull, úgy legyen. :) Szerencsére csak 2-3 hónapról van szó. :)

Lois Nikolett
2014. november 23., vasárnap

Szia! Engem a magvas kenyérke receptje érdekelne, amivel a céklakrémet kínálod. Köszönöm előre is.

Herczeg Gabriella
2014. november 23., vasárnap

Szia Niki! Azt készen vettem, pumpernickel kenyér, az ALDIban van belőle bio időnként, ez az volt. Ha recept érdekel, érdemes ilyen néven böngészni az interneten, biztosan találni fogsz megfelelőt.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)