Alma-cékla saláta kétszer: zöldsalátával, füstölt pisztránggal és kecskesajttal, dióval

2009. szeptember 23, szerda | előétel, hal, hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

Hiába gyűjtögetem én Beatbull remek pisztrángos és szaiblingos receptjeit, ha egyszer a halat egyikhez sem tudom beszerezni. A ciderről nem is beszélve.

Utolsó reménységként azonban eddig ott volt a hétvégi szilvásváradi kirándulás. Persze botor elgondolás volt részemről hogy pont a hétvégén, Férjjel és az újdonsült keresztszülőkkel, na meg a karonülő kisdeddel (úgy értem Ponty Úr tényleg végig a karomon ült, mert a babakocsit nem annyira szereti), a “nyaralásunk” alatt én friss pisztrángra fogok vadászni egy festői szépségű és éttermekkel remekül ellátott helyen. Így hát maradtam a friss pisztráng helyben történő fogyasztásánál, elvitelre pedig beértem némi füstölt áruval.

Szerencsére füstölt pisztrángos recept is akad a kísérleti konyhán. Bár a céklakaviár elkészítésétől megfelelő alapanyagok és célszerszámok hiányában eltekintettem.

A második változat pedig az én ebédem volt, mivel a céklás-almás keveréket előre, már délelőtt elkészítettem a vacsorához. Ebből loptam kicsit magamnak és egészítettem ki néhány esszenciális hozzávalóval, úgymint kecskesajt.

Nekem mindkét változat nagyon ízlett, Férj meg odáig volt a füstölt pisztrángos salátától (igen. És azt mondta, hogy milyen kellemes húsvéti étel és legközelebb készíthetném sonkával… De az elmés kis megjegyzése ellenére tényleg nagyon ízlett neki.)

 Először a pisztrángos.

  • 4 adag
  • 2 kicsi füstölt pisztráng (45 dkg) vagy 4 füstölt pisztráng filé (25 dkg)
  • 4 marék tetszőleges zöldsaláta ( fodros, fejes, madárbegy, rukkola, esetleg vegyesen) vagy egy fejes saláta
  • 4 kis cékla (40 dkg)
  • 4 kis zöldalma (40 dkg)
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott tk nádcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek frissen reszelt torma
  • 2 ek dióolaj vagy olívaolaj

A céklákat megmostam, szorosan alufóliába csomagoltam majd sütőben 180°C fokon 30-40 perc alatt megsütöttem. A sütési idő persze függ a céklák méretétől.

Miután kihűltek, a héjukat lehúztam, a húsukat pedig vékony csíkokra vágtam. Az almát meghámoztam és szintén vékonyra csíkoztam, majd a szeletelés után rögtön megcsepegtettem a citromlével.

A tejfölt, olajat, tormát, cukrot összekevertem, sóztam, majd összeforgattam a felszeletelt almával és céklával.

Tálalásnál alulra kerül egy adag saláta, rá egy réteg céklás alma, arra a hal, adagonként egy filé.

És akkor a diós.

  • 2 adag
  • 2-2 zöldalma és cékla (40-40 dkg),
  • 15 dkg friss jellegű kecskesajt,
  • 2 kisebb fej lilahagyma (5 dkg),
  • 2 marék dió,
  • 2 ek hidegen sajtolt dióolaj,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 1 tk nádcukor,
  • 1/4 citrom leve, só

A céklás-almás keverék elkészítése igen hasonló a fent leírtakhoz.

Került még hozzá száraz serpenyőben megpirított dió, melynek a héját ledörzsöltem és a húsát apróra darabokra tördeltem. Lilahagyma, hajszálvékonyra vágva. Kecskesajt, szétmorzsolva. Az egészet összeforgattam az almás keverékkel és igen gyorsan megettem. Finom volt.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Alma-cékla saláta kétszer: zöldsalátával, füstölt pisztránggal és kecskesajttal, dióval

Beatbull
2009. szeptember 23., szerda

Köszi a hivatkozást, örülök, hogy ízlett ;)
Loriennél és a blogomon is írtam megjegyzésekben, hogy igen sajnálatos, hogy a rengeteg magyar folyó és tó ellenére nincs olyan ill. akkora tenyészet, ami ellátná a nagyobb városokat friss hallal… Még füstölt halért is Szilvásváradig vagy Lillafüredig kell menni?!?! S a friss pisztrángok helyett a messziről szállított tengeri halfilék kerülnek a boltokba, s a tányérokra. Szándékosan használok helyi halakat, mint pl. pisztráng, szaibling, ponty vagy fogas, s nem messziföldről ideszállított fagyasztott árut.
Cider úgy tudom, hogy kapható otthon némelyik láncnál (spec. most hirtelen egy tesco-s akcióba botlottam bele ahogy rákerestem google-n, szóval kaphatónak kell lennie). Bár ez is röhej, hogy a gyümölcseiről híres Alföldről ugyan sok rendkívül jó pálinka kerül a boltok polcaira, de hazai almabor?? Egy magyar márkanevet sem tudok – angolt viszont kb. egy tucatnyit…
A füstölt pisztrángról könnyen le lehet húzni a bőrt és kis ügyességgel le is lehet emelni a húst egészben a gerincéről / szálkákról. Így nem kell látnia a vendégnek a hal fejét – bár nálunk Ditémmel szentségtörés lenne elsumlizni a pisztráng fejét, hisz mindketten imádjuk a kis pofiját ;)

killervidra
2009. szeptember 23., szerda

Nagyon finom volt!!! :)
Tényleg érthetetlen, hogy miért nem lehet friss, hazai halat kapni a pontyon kívül. 4-5 éve még volt friss pisztráng (lilafüredi) legalább a Metroban, de ma már azt sem kapni. Csak tengeri halakat. A hal meg tényleg rosszul viseli a mélyhűtést, én is azért variálom agyon a halas receptjeimet hogy feledtetni tudjam egy kicsit azt az állag és íz romlást, amit a fagyasztás okoz. (de nem nagyon sikerül)
Az a vicc, hogy akitől a borjút hozom, az fog halat (tiszai süllőt, harcsát) a Tiszában és azt is árulja. De azonnal beteszi a mélyhűtőbe tisztítás után… Szóval még a tiszai halakat is fagyasztva kapom. Pedig legjobban a friss halat szeretem, mindenféle hókuszpókusz nélkül, simán megsütve, kis vajjal, fokhagymával.
Most azt találtam ki, hogy elkezdem nógatni Férjet, hogy megint pecázzon. :) Mondjuk pisztráng meg süllő akkor sem lesz.
A füstölt hal Nyíregyházán nem ismert fogalom. Eleve, a hal sem túl népszerű, hát még füstölve. Cider itt a Tescoban sincs (végigjártam az összes hipert… Az itteni kínálat és az akciós termékek választéka is igen korlátozott, a helyi keresletet próbálják meg felmérni és ahhoz igazítják az árukészletet), tavasszal szokott lenni a LIDL-ben a francia napok keretein belül. Szóval addig várok vele, vagy hátha ráakadok Debrecenben valahol. Sajnos ennél messzebbre várhatóan hónapokig nem jutunk el.
De ez a füstölt pisztráng valami mennyei! Még egy nagyobbacska van a hűtőben, Férj már alig várja, hogy azt is elkészítsem, természetesen salátával! :) A fejét, bőrét lehúzni, levágni nálunk is szentségtörés, Férj már attól is kiakadt, hogy magamnak kifiléztem! :) A filézéssel hasonlóképpen próbálkoztam, mint ahogy írtad, de az ügyesség nálam sajnos hiányzott, így széttöredezett a hús. Nem baj, mert Férj amúgy is megkért, hogy a filézést a jövőben, ha lehet, hanyagoljam… :D

Beatbull
2009. szeptember 23., szerda

Próbáld meg úgy leválasztani a füstölt pisztrángfilét, hogy leválasztod a fejét, majd a gerincét a felső halféllel együtt húzod le szépen óvatosan. Így az alsó, deszka felöli halfél szépen egészben marad. Legalábbis inkább egészben marad, mintha a húst húzod le felfelé a gerincről. Utána a másik halfélről pedig szépen lehúzható a gerince, s így két szép egész filét kapsz. A bőrét előtte vagy utána is lehúzhatod.

killervidra
2009. szeptember 23., szerda

Köszi! Akkor legközelebb így megpróbálom. Remélem, majd több sikerrel járok! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)