Trüffelek fehér csokoládéból: málnás-mentás, kamillás-mézes, zöld teás-joghurtos és tiramisus

2009. december 18, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P5250011

Éjfél után azért még beindult a bonbongyár, de idő hiányában csak trüffeleket készítettem. A fehér csokisok most letudva, holnap talán az étcsokisok is meglesznek. Aztán ha a karácsonymanó úgy rendezi, lesz még érkezésem a kicsit időigényesebb bonbonokra, szaloncukrokra is. Majd. A jövőhéten, talán.

Az ízesítések, hát, a tiramisus változaton kívül nem annyira hagyományosak, de a bazsalikomos fehér csoki trüffel átütő sikere óta felbátorodtam. De milyen jól tettem! Megint a hendikeppel induló lett a győztes: a kamillás, mézes változathoz nem sok reményt fűztem, de az lett a legjobb. A fehér csoki a menta és a málna mellé is kiváló választás, nem ez az első (és nem is az utolsó) alakalom, hogy ebben a kombinációban szerepelnek nálam egy édességben. A matcha és a joghurt szintén jól illenek egymáshoz, ezt a párosítást még a Carpe Diem teázó tulajdonosa javasolta nekem az első adag matcha beszerzésekor, és az ízeket a fehér csoki itt is szépen lekerekítette. A tiramisut meg nem ragoznám, azt úgyis mindenki ismeri.

A trüffel készítésében az a legszebb (azon a részen kívül, amikor megeszem), hogy egészen kevés munka árán is ámulatba tudjuk ejteni a családunkat, barátainkat. A fehér csoki felolvasztása ugyan kis gyakorlatot igényel, de vízgőz felett végezve ez is viszonylag biztonságosan megy, szóval kezdő konyhatündérek is bátran nekiláthatnak.

A hempergetés után a megformázott trüffelek “formában tartásában”, amíg ismét teljesen meg nem szilárdulnak a hűtőben, remek szolgálatot tehet néhány Toffifees dobozból származó műanyag tartó, én erre tegnap jöttem rá és ez volt számomra a hét felfedezése. Már ha valakinél akad ilyesmi. Nálam sajnos halmokban áll…

A hempergetéshez használt porcukrot vagy kakaót szitáljuk át feltétlenül, különben kis csomók lesznek a trüffelek felszínén és ez nem túl szép látvány.

Az elkészítéshez az ALDI 20 dkg-os kiszerelésű, Choceur elnevezésű csokiját használtam.

Most ennyi okosság jutott az eszembe. Jönnek a receptek.

  • Kamillás, mézes
  • ~25 db
  • 25 dkg fehér csoki,
  • 5 dkg tejszín,
  • 1 púpos ek kamilla (vagy 1 filter),
  • 2 ek méz
  • porcukor a hempergetéshez

A tejszínt a mozsárban nagyjából eldörzsölt kamillával összemelegítem, de nem forralom fel, hozzáadom a mézet, majd 15 percig állni hagyom.

Leszűröm és hozzáadom az apróra tördelt fehér csokit. Vízgőz fölött összemelegítem, csak annyira, hogy a csoki megpuhuljon és alaposan el tudjam keverni a tejszínnel. Ez 30°C fok körül már megvan, szóval nem kell túlságosan felmelegíteni. Én persze nem vízgőz fölött csinálom, mert türelmetlen vagyok, hanem egy vastag aljú, teflon edényben nagyon kis láng fölött. De a vízgőz biztonságosabb, mert a fehér csoki hamar darabossá válik.

A keveréket a hűtőbe teszem, amíg megdermed. Ez kb másfél óra, de egy éjszaka még jobb. Ha már jól formázható, 2 cm átmérőjű golyókat gyúrok belőle, és porcukorban meghempergetem.

A kész trüffeleket hűtőben tárolom.

P5250015

  • Málnás, mentás
  • ~25 db
  • 20 dkg málna (mirelit),
  • 1 tk szárított menta (esetleg teafilterből),
  • 3 ek cukor
  • 25 dkg fehér csoki,
  • 3 dkg vaj
  • porcukor a hempergetéshez

A málnát a cukorral és a mentával felfőzöm, majd miután jól besűrűsödött, szűrőn áttöröm.

A csokit apróra tördelem a vajjal vízgőz/kis láng fölött összeolvasztom, mint fentebb már leírtam.

A málnapüréből 5 dkg-ot a fehér csokis keverékhez adok, alaposan elkeverem, majd mehet a hűtőbe dermedni ez is.

Miután jól formázhatóra hűlt, 2 cm golyókat gyurmázok belőle és porcukorba hempergetem.

Hűtőben tárolom.

P5250004

  • Matchas, joghurtos
  • ~25 db
  • 25 dkg fehér csoki,
  • 5 dkg lecsepegtetett sűrű natúr, zsíros joghurt vagy török joghurt,
  • 2 tk matcha (vagy zöld tea)
  • porcukor a hempergetéshez

Az apróra tördelt fehér csokit a matchaval együtt megolvasztom.

Hozzákeverem a joghurtot is és mehet a hűtőbe dermedni ez is.

Ha formázhatóra hűl, 2 cm gombócokat gyurmázok belőle, majd porcukorba hempergetem.

Hűtőben tárolom.

P5250019

  • Tiramisus
  • ~30 db
  • 25 dkg fehér csoki,
  • 5 dkg mascarpone
  • 4 db babapiskóta,
  • 1 tk rum,
  • 2 tk instant kávé
  • kakaó (holland) a hempergetéshez

A babapiskótát finom porrá morzsolom, én csak kézzel szoktam, ez nem igényel különösebb eszközös felszereltséget. A kávét mozsárban szintén finom porrá őrölöm, majd a piskóta morzsájához keverem. Meglocsolom a rummal és összekeverem.

Az apróra tördelt fehér csokit a mascarponeval megolvasztom, majd hozzákeverem a babapiskóta morzsát.

Megy a hűtőbe dermedni ez is.

Ha kihűlt, 2 cm gombócokat formázok belőle és kakaóporba hempergetem.

Hűtőben tárolom.

P5250025

Címkék: , , , , , , ,

14 hozzászólás a bejegyzéshez: Trüffelek fehér csokoládéból: málnás-mentás, kamillás-mézes, zöld teás-joghurtos és tiramisus

ottis
2009. december 18., péntek

Ezek csodásan néznek ki. A málnásból hány darab lett kb. ebbből az adagból?

killervidra
2009. december 18., péntek

Ottis! Örülök, hogy tetszik! :)
A darabszámokat elfelejtettem, most pótoltam! A málnásból egyébként 25 db lett! :)

Doki
2009. december 18., péntek

:) pont a hét elején mentettem meg én is a kidobástól toffeffe-s dobozokat, még mikulásra kaptunk egy csomót és én is boldogan fedeztem fel a kis tálcákat! nekem a málnás a kedvencem a fentiekből.

lúdanyó
2009. december 18., péntek

Nahát, valaki mindegyiket megkóstolta :)

killervidra
2009. december 18., péntek

Doki! Én sajnos nem kaptam, hanem önszántamból veszem. Nem is keveset… Nem baj, így legalább van mire fogni, hogy miért jön velem haza mindig ennyi Toffifee… :D
És hát igen. A málnás is jó lett! ;)
Lúdanyó! Igen, mindet megkóstolta valaki… Nem is egyszer! :)

rossamela
2009. december 18., péntek

Kamillás!! Na ezekért szeretek ide járni.

(A méztől nem túl édes? Nekem a fehércsoki magában is sok.)

Ancsika
2009. december 18., péntek

nahát! ezektöl most rendesen padlót fogtam! :))) Valami csodásak! nem is tudom eldönteni, hogy melyik tecc a legjobban. Azt hiszem mindegyik! :)

Sajtkukac
2009. december 18., péntek

Úgy látszik ma ilyen trüffeles nap lett :-) Szépek ezek is nagyon!
N

killervidra
2009. december 18., péntek

Ancsika, köszi! Ilyesmit hallanom mindig öröm! :D
Rossamela! Örülök, hogy tetszik! :) Szerintem nem lett túl édes, talán kicsit kevésbé édes így, mint a fehér csoki magában. A tejszín “felveszi” azt a két evőkanálnyi mézet. Mondjuk hazudnék, ha azt állítanám, hogy visszafogottan édes, mert hát fehér csokis… :)
Niki! Egyszerre csattogott az agyunk kereke megint… ;)

trinity
2009. december 18., péntek

Nem keresel főkóstolót??:)) Ha esetleg nem bírnátok tovább, segítek:DD

olzka
2009. december 18., péntek

Flat Cat úgy látom, ha szánkózni nincs is még lehetőségetek, de a hógolyózásra már treníroztok ! Nagyon ötletes variációk
( és a fogaid is szépek, egészségesek. Gondolom nem a gyerkőc segített be :D)

killervidra
2009. december 19., szombat

Trinity! Ha a jelenlegi főkóstolóm lemond, azonnal szólok! :D
Olzka! Köszi! :) Nem, nem a gyerek műve, akkor csak négy fog látszana! :)

nokedli
2009. december 19., szombat

elvesztem!! az a csodás zööööld!!! a többirö ne is beszéljünk. elsöpillantásra merésznek tünik, de nagyon finom lehet a képek és a leírásod alapján!!!

killervidra
2009. december 20., vasárnap

Nokedli! A zöld lett Férj kedvence is! A merészség meg, hát, én már kicsit unom a mogyorós meg marcipános csokikat, szóval kellett némi újítás! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)