Bazsalikomos fehér csokoládé hab

2010. október 29, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017468

Eszelősen finom. Tényleg. Van a finom, ez sok van, meg van az, amikor összekülönbözöl a szeretteiddel az utolsó morzsán (ez természetesen Férj és nem Csipi, és ő kezdte), annyira finom. Ez a ritkább. Nyilván ez szubjektív dolog, hiszen kinek mi jön be, nekünk ez, de nagyon. A bazsalikom+fehér csoki régi történet, szeretjük is, a csokihabok sem ismeretlenek, de a kettő együtt valamiért eddig még nem volt.

Az pedig egyáltalán nem csökkenti ennek a desszertnek a kiválóságát, hogy mindösszesen 5 perc munkával állítható elő.

  • 4 adag
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 5 levél bazsalikom
  • 1 tk cukor

Az összetördelt csokit leöntöm a tejszínnel és kis láng fölött, kavargatva összeolvasztom, lehúzom a tűzről.

A bazsalikom leveleket mozsárban eldörzsölöm a cukorral, hozzáadom a csokis tejszínhez és fél órán át pihenni hagyom.

Habszifonba szűröm, egy patronnal felhabosítom, majd a hűtőben teljesen kihűtöm és így fújom ki. Négy müzlis tálkányi adag lesz belőle.

Címkék: , , ,

27 hozzászólás a bejegyzéshez: Bazsalikomos fehér csokoládé hab

SpeckoHU
2010. október 29., péntek

Királynő vagy. Ezt ki kell próbálnom nekem is.

Doki
2010. október 29., péntek

óóó, egészen az utolsó sorig reménykedtem, hogy nem habszifonos..:(:( egyébként meg ideje lenne összeköltöznünk:) annyira ínyemre való dolgokat készítesz..

lúdanyó
2010. október 29., péntek

Nagyon szuper! Recept, kép, blogruha :)

duende
2010. október 29., péntek

Jajjjjj! Nem kűdenél fénypostával?! :)) Csodás, isteni, eszméletlen, imádnám!

killervidra
2010. október 29., péntek

SpeckoHU, köszönöm! :) Hihetetlenül egyszerű, de legalább ennyire finom. :) Arra az egyre kell vigyázni, hogy kellőképpen lehűljön a kifújás előtt, én először eltürelmetlenkedtem a dolgot és nem tartotta meg ilyen szépen a formáját a hab mint most a képen.

Doki, köszi! :)
Habszifont érdemes beszerezni, nemcsak az ilyen receptek miatt. Nekem azon ritka konyhai befektetéseim közé tartozik, amit tényleg nagyon kihasználok. Nem kell feltétlenül iSi, akkor egészen megfizethető árban van, és ezeknél a haboknál, amiket én csinálok, nincs túl sok előnye a retro darabokhoz képest.

Lúdanyó, köszönöm! :)

Duende, nagyon kedves vagy, köszönöm. :)
Hidd el, szívesen küldenék ha tudnék! :)

Doki
2010. október 29., péntek

és hol lehet habszifont venni? tudom, kikereshetném, de hátha Te fejből nyomod:)

killervidra
2010. október 29., péntek

Nekem a profi konyhai iSi van, megbántam olyan szempontból hogy eszméletlen drága volt és nem használom ki a lehetőségeit. Viszont 4. éve strapálom és bírja szépen. :) Metroban lehet kapni, 28 E körül van a literes, fél literest mostanában ott nem láttam. De a fél literes bőven elég. Viszont ez a profi konyhai cucc, nem a sima háztartási, csak annak idején én még nem találtam máshol másmilyen habszifont. Ráadásul nem jó bele a szabvány patron csak az iSi, azt is csak a Metroban lehet hozzá venni.
Szóval. :) Vasedény. A régi metálrózsaszín szifonoktól kezdve sima krómig, 2 decistől fél literesen át 1 literesig, óriási választék, és az ára is barátságosabb (ha jól rémlik, 5 E ft-tól már lehet kapni) Ebbe jó a sima Liss patron is, azt nagyjából mindenütt kapni. :)

killervidra
2010. október 29., péntek
Doki
2010. október 29., péntek

hű, de jó vagy! szuper! megnézem, tudom, hogy alacarte-kriszti is sokat használja, úgyhogy gondolom, ki lehet használni, ha már megvan. ezt meg addig elmentem… és nem nézem a képet:)

killervidra
2010. október 29., péntek

Doki, abszolút ki lehet használni, ha csak tejszínhabot csinálsz vele, már akkor is megéri. :)
De nálam sima tejszínhab kerül bele a legkevesebb alkalommal. :) Igazából annyira gyorsan lehet vele desszert habokat készíteni (csokis, mascarpones, joghurtos, likőrös, vég nélkül lehetne sorolni :)), hogy nálunk pl ez az egyik leggyakoribb expressz édesség. Este 10 után. :) Nincs is róla sok fotó vagy bejegyzés a blogon… :)

Doki
2010. október 29., péntek

te figyelj csak, még egy kérdés, lehet, hogy nagy hülyeség: a szüleim régi habszifonja az nem jó erre?:) vagy ahhoz nem lehet már patront venni?

killervidra
2010. október 29., péntek

Nem hülyeség. Dehogynem jó. :) Ezeknek a haboknak szerintem tökéletesen megfelel. Igazából a Vasedényes cuccok zöme ilyen.
A legtöbb helyen kapható Liss patron az a szabvány, ami ezekbe is jó.

chriesi
2010. október 29., péntek

Ez mennyei! Jó tudni, hogy a sima szifon is jó hozzá, de muszáj lesz beszereznem egy olyan profi darabot, mint a tied.

Doki
2010. október 29., péntek

nagyszerű! ez lesz a megoldás! köszönöm!!

killervidra
2010. október 29., péntek

Chriesi, köszönöm! :) Tulajdonképpen nem rossz befektetés, szóval csak biztatni tudlak! ;)

Doki, nincs mit, szívesen! :)

Jenis
2010. október 29., péntek

Most engem itt meg fognak kövezni, de én nem szeretem a fehér csokit. Nálam a csokoládé az az ét (lehet tej is csak legyen benne kakaóbab).
Ettől függetlenül szívesen olvasom az ilyen recepteket is és próbálok hasonló dolgokat kitalálni pl. mascarponéból…

killervidra
2010. október 29., péntek

Jenis, régen nekem sem volt a kedvencem, de a férjem odáig van érte, szóval én is rákaptam idővel. :)
A mascarpone-tejszín keverék felesben az egyik legjobb a szifonba, szóval érdemes kísérletezni a különböző ízesítésekkel. :)

ottis
2010. október 30., szombat

Nagyon jó, hogy írsz erről a habszifonról,soha nem is hallottam ilyenről! A desszert meg biztos finom!

killervidra
2010. október 30., szombat

Ottis, örülök hogy hasznosnak találtad! :)
Tényleg nem annyira elterjedt a habszifon, pedig néhány évtizede még minden háztatásban akadt egy. Nem igazán értem miért, azon kívül hogy most kicsit nehezebb beszerezni, mint annak idején, mert nagyon praktikus dolog.

zsu50
2010. november 1., hétfő

Hazaértünk a temetőből, jó volt kivenni a hűtőből és egy kicsit kényeztetni magunkat. Igaz én őrölt bazsalikomot használtam,mivel nem kaptam cserepest,
de azzal is működik.
Igazad van, eszméletlenül finom!!Kedvenc lett!!

killervidra
2010. november 1., hétfő

Zsu, nagyon örülök hogy ízlett! :)
A trüffeleknél én is szárított bazsalikomot használtam, az is nagyon finom lett, bár úgy az egy kicsit más íz. De az is nagyon finom, azt is imádtuk. :)
Ha kapsz friss bazsalikomot, azzal is érdemes kipróbálni! :)

Jenis
2010. november 2., kedd

Én anyukám régi habszifonját kunyeráltam el, mert ő már rég nem használja.
lehet ám kincseket találni a szülőknél pl. a mamám régi minigrillje (vagy kenyérpirító?) is nagyon jó.

killervidra
2010. november 3., szerda

Az én szüleim nemes egyszerűséggel kidobják az ilyesmit. :)
Először én is rajtuk kerestem a régi szifont, de aztán végül kénytelen voltam újat venni.

Jenis
2010. november 4., csütörtök

Szerencsére anyukám gyűjtögető típus. na nem betegesen, csak azt tartja meg, ami még működőképes ill. használható.

trinity
2010. november 5., péntek

Ha visszagondolok, gyerekkoromban volt otthon habszifon. Szerintem még megvan:DDD Anyuék meg nem is használják. Szerintem én fogom:))) Ez király!!!

Dóri
2010. november 5., péntek

Egészen borzasztó vagy, annyit sokkolod az embert a gyönyörűségeiddel :D Nagyon szeretem a gasztro-gondolkodásod:)

killervidra
2010. november 5., péntek

Jenis, tényleg szerencsés vagy! :)

Trinity, rajta, rajta! :) Nagyon jó dolog, hihetetlenül sokoldalú, én csak azért nem posztolok több szifonos receptet (azon túl, hogy szinte azonnal elfogynak :) ), mert azt gondolom, kevés embernek van hozzá szifonja. De akkor ezen ideje lassan változtatnom. :)

Dóri, nagyon köszönöm, nagyon kedves vagy! :)
Örülök hogy tetszenek a receptjeim. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)