Sült spárga saláta kéksajttal, naranccsal, pirított dióval

2010. április 27, kedd | előétel, hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013111

Végre itt a spárga, de az idén nem esem abba a hibába mint tavaly, ti. a szezon első hetének végére megcsömörítettem Férjet vele. Nem volt nehéz, tekintve hogy ezt kapta reggelire, ebédre és vacsorára.Szerencsére mostanra már kiheverte a sokkot, és a napokban ő pedzegette, hogy nemsokára itt a spárga, és hogy úgy érzi, ismét tudna enni belőle. Egy keveset. (hangsúly a keveset-en)

Szóval vettem egy pár köteggel, és a közös étkezéseken kívül magamat szórakoztatom vele. Ismét készül majd a sonkába tekert, sütőben sütött, a kéksajtos gnocchis, és attól függően, hogy Ponty még mennyire engedi, mindenféle, amit spárgából készítettem már eddig is. Meg annyi minden más…

Például most ez a saláta, ami ismét a negyed óra alatt elkészülő témakört gazdagítja, pofonegyszerű, a kéksajt-dió-narancs-zöld spárga bombabiztos kombinációjára épül, és annnnyira finom… Amennyire csak a zöld spárga lehet.

  • adagonként:
  • 10 szál zöld spárga
  • 2 közepes narancs
  • 1 marék dió (3 dkg)
  • 3 dkg kéksajt (Danish Blue Cheese)
  • 1 ek hidegen sajtolt dióolaj

A spárgákat megmossuk, elpattintjuk (a fás részt eltesszük, leveshez, alapléhez jól jöhet), a szárakat felhevített grillserpenyőre fektetjük (zsiradék nélkül), és mindkét oldalukon 5-5 percig sütjük, amíg picit csíkosak nem lesznek, és kissé megpuhulnak.

Közben a diót száraz serpenyőben, mérsékelt lángon megpirítjuk, majd késsel durvára vágjuk.

A narancs héját levágjuk, húsát kifilézzük, egy nagyobb tálba tesszük, a maradékból pedig kicsavarjuk a levet, szintén a tálba. Ha sikerült bionarancsot szereznünk, reszeljünk egy keveset a héjából is a narancsléhez.

A megsült spárgát még forrón a narancsgerezdek mellé, a narancslébe szedjük, összeforgatjuk vele, meglocsoljuk a dióolajjal.

Tálalásnál tányérra szedjük a narancsot és a spárgát, meglocsoljuk a narancsleves öntettel, rámorzsoljuk a sajtot és megszórjuk a dióval.

Langyosan a legfinomabb.

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Sült spárga saláta kéksajttal, naranccsal, pirított dióval

Mamma
2010. április 28., szerda

Ha nem nézném a naptárat, a képeidről azonnal látnám, hogy tavasz van!:)
Nagyon guszta, ízeket elképzeltem!:) Kipróbálom.

Ági, aki főz
2010. április 28., szerda

Csodás és biztos bombafinom is. Tényleg tiszta tavasz.

killervidra
2010. április 28., szerda

Mamma, köszönöm! Remélem ízleni fog! :) Már alig vártam, hogy legyen itt is spárga. Aztán én is várom ám a Te spárgás receptjeidet, kell az inspiráció! :)

Ági, köszönöm! :) Tényleg finom, még Férj is kunyerált magának belőle! :)

Mamma
2010. április 28., szerda

Spárga, narancs és kéksajt csakis jó lehet!:)
Én is várom már a saját spárgás receptjeimet, már kétszer sütöttem spárgát az idén, de egyszerűen, az íz kedvéért. Hétvégén végre lesz időm, ötletem is van már:)))

killervidra
2010. április 28., szerda

Mamma, alig várom! :)
Tegnap már a bárányból nem is ettem, csak a spárgából, de abból a férjemnek szinte nem is hagytam… :)
Minden évben rácsodálkozok, hogy mennyire szeretem. :)

Beatbull
2010. április 29., csütörtök

Tényleg nagyon szép fénykép!
Nekem a narancsos spárga bazsalikommal tetszett a legjobban. Viszont a kedvencem a sült (fehér) spárga vaníliával és mangóval – majd próbáld ki, ha érett mangóhoz sikerül jutnod ;)

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :)
Ez a spárga-mangó-vanília nagyon jól hangzik, szerintem holnap be is vásárolok hozzá! :)
Bár ma végre vettem épkézláb friss bazsalikomot is (a kertben tönkrement), szóval a narancsos-bazsalikomosra is sort kerítek majd. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)