Van ám spárga is, persze spenóttal. Még mindig fehér, bár ez az étel épp zölddel is kiváló, sőt, de az igazsághoz most az is hozzátartozik, hogy az éjszakai fotózásban még nem vagyok annyira jártas, hogy egy csupa zöld ételt bevállaljak. Szóval ezért most fehér a spárga, de aki a zöldet kedveli inkább, az készítse azzal nyugodtan. Az étel kvalitásairól meg annyit, hogy a lent szereplő, egyébként szerintem 3 főre elég adagot az én kicsi fiam majdnem teljesen egyedül megette. (a spárgát pedig elkeresztelte “sápgának”, de ez most mellékes)
A spenót-kecskesajt atombiztos párosa mellé kiválóan illeszkedik az édeskés narancs üde, gyümölcsös íze, na meg a pirított spárga. Egyébként ezt a spárgás kombinációt leginkább a meleg saláta, könnyű vacsora kategóriába sorolnám, de az az igazság, hogy kecskesajt nélkül köretként is megállja a helyét, sült pisztrángfilé mellé, mondjuk….
(a mai három kecskesajtos recept után pedig nem ér megkérdezni, hogy mikor vettünk kecskét. Igazából a Beregi kecsketej állított ki nemrég a városnapokon, ahol jelentős készleteket halmoztam fel belőle. Itt pedig egyszolgálati közlemény: június 1-től üzemel egy boltjuk a nyíregyházi piacon, ahol napi 8 órában árusítanak majd kecsketejből készült tejtermékeket)
A spárgát elpattintom, az alsó fás részt elteszem levesnek. A maradékot rézsútosan szeletelve 3-4 centis darabokra vágom.
A salottát finomra aprítom, majd kevés olívaolajon a spárgával együtt sütni kezdem. Sütés közben megszórom a nádcukorral, majd nagy láng felett rázogatva addig sütöm, amíg a zöldségek kis aranyszínt nem kapnak. Végül tekerek rá sót, borsot, ráreszelem a narancs héját, ráfacsarom a levét és összeforralom, hozzáaforgatoma spenótot és lehúzom a tűzről. Párolni a spenóttal már nem kell, ennyi hő épp elég neki, hogy kicsit összeessen. Ha nem fiatal, apró levelű spenótból készül, akkor csíkozzuk fel előtte a leveleket.
Tálalásnál mindegyik adag tetejére morzsolok kecskesajtot.
Nagyon tetszik, biztos isteni!:)
Epercsók, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
a spenótot mikor teszed hozzá?
A legvégén, mielőtt lehúzom a tűzről.
Köszi hogy szóltál, javítottam a receptben!
köszi a választ, mondjuk már épp benne jártam a közepében… :P de végül nagyjából magamtól is így csináltam :)
ilyen lett: http://citromdiszno.blogspot.com/2011/06/spargaebed.html
Csuszta, örülök hogy megtetszett a recept! :) Megnéztem, nagyon guszta lett! :) Egyébként kecskesajtot lehet venni elég jó árban piacokon, én kb 2300 Ft/kg áron veszem. Tudom, hogy hiperekben nagyon drága, ezért érdemes kistermelőket felkutatni a lakóhelyed környékén. Egyre több helyen tartanak már kecskét, szóval hátha akad… De remekül hangzik juhtúróval is! :)
igeen, muszáj lenne beszereznem végre egy kecskesajtdílert… :)
a piacunkon (Esztergom) sajnos nincs rá túl sok esély, h. kapjak, kistermelőkkel meg egyelőre még nem volt alkalmam összecimbizni… na de majd igyekszem :)
Csuszta, az a jó abban, ha találsz egy kistermelőt, hogy utána többet nem kell keresni, és mégis mindig van kecskesajt. :) Nem könnyű, tudom, nekem sem volt egyszerű, 3 év kellett hozzá, hogy találjak olyat, akitől rendszeresen lehet vásárolni. :)
2011. május 27., péntek