márciusi menü Mátraházán

2012. március 2, péntek | desszert, előétel, hal, köret, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Nem is olyan régen kaptam egy kedves meghívást Mátraházára a Lifestyle Hotelbe, lenne-e kedvem egy hétvégét családostól náluk tölteni és egy menüt összeállítani a szálloda étlapjára. Volt kedvem, tehát most egy rövid élménybeszámoló következik, plusz a receptek a szálloda márciusi étlapjáról.
Az utazás már eleve kalandosan indult, hiszen arra a hétvégére időzítettük, amikor a nagy hó leesett, és a mínusz sok fokban, a vastag porhóban még az autópályán is csak araszolva tudtunk haladni. A küzdelmünk azonban alig három-négy óra utazás után (mindezt 180 km-re kell számítani) meghozta gyümölcsét, és felértünk a behavazott Mátra tetejére. A tervezett kültéri programoktól a kisded határozottan elzárkózott, kicsit megrémítette élete első komolyabb hófúvása, így maradtunk a szállodában. Ennek a rossz oldala: gyönyörű volt a téli táj, a csupasz erdő a szikrázó fehérség alatt, és nekem hatalmas kedvem lett volna hosszú sétákat tenni a környéken. A jó oldala: maradtunk a meleg hotelben. Nagyon szép, letisztult, kellemes a dizájn az egész szállodában, pihenteti a szemet is, a szobák kényelmesek, komfortosak, és így legalább volt alkalmunk megismerni a szálloda wellness részlegét is. Mit is írok, nekem nem volt, de Férj és az aprónép közel hat órán át áztatta magát egyfolytában, és ezúton is elnézést kérek az ott tartózkodó vendégektől Csipi némileg felhangolt állapota és rendkívül aktív viselkedése miatt, de hát tetszett neki az intézmény, mit lehet tenni, ha egy hároméves lelkes, akkor nagyon lelkes.
Amíg Férj és az apróság lubickolt, addig én a konyhában foglaltam el magam, elkészítettük vacsorára a flatcat menüt, amit meg is osztanék majd a bejegyzés végén. A 90 adag csokimousse összeállítása elsőre ugyan megterhelőnek hangzik, de az ipari berendezések nagyban megkönnyítik a munkát. Egyébként én nagyon jól éreztem magam, alig vártam, hogy ismét beszabadulhassak egy profi konyhába főzni, ahol a mosogató akkora mint egy fürdőkád és a robotgép a konyhám méreteivel vetekszik, ez engem valahogy mindig boldogsággal tölt el. Bár a hivatalos forgatókönyv szerint a vacsora alatt nekem a látványkonyhában kellett volna sütni a pisztrángot, a séf volt olyan aranyos, és nagyon hamar elengedett gyermeket etetni.
Aztán másnap reggel kezdődött minden elölről, én ekkor újrafőztem és fotóztam mindent, míg a gyerkőc ismét a wellness részlegen múlatta az időt az apjával, letesztelték a gyermekmegőrzős játszóházat (nagy találmány, kisgyermekes szülők figyelmébe ajánlanám a szakképzett gondozónőt, aki a gyerekere felvigyáz), és Csipinek továbbra sem akarózott kimenni a hóba. Hát ez van, alföldi gyerek, a hegy+hó nem igazán fekszik neki. És itt a vége, rövid volt ez a két nap… Csipi kézzel-lábbal tiltakozott, amikor megtudta, hogy kiköltözünk a hotelből, és megfogadtatta velünk, hogy jövünk még ide máskor is. Jövünk. Egy gyereknek nem lehet nemet mondani, ha ilyesmire kér.
Hoztam pár fotót, bár igazából főként a főzésre és az ételfotókra összpontosítottam, így csak kevéssé tudom visszaadni velük a hely hangulatát, viszont itt a teljes menüsor is: diós rozmaringos sült camembert vajban sült almával és balzsamecetes céklával, körtés gorgonzolás sütőtök krémleves, pisztrángfilé pirított gombával és kínai kellel, csokoládémousse lime szirupos körtével.




  • körtés gorgonzolás sütőtök-krémleves pirított dióval
  • 6-8 főre
  • 60 dkg sütőtök (tisztítva)
  • 40 dkg körte (tisztítva)
  • 0,75 dl csirke alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 7,5 dkg gorgonzola dolce
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 2 marék dió (8-10 dkg)

A tököt felkockázom, a hagymát nagyjából feldarabolom. Az olívaolaj és vaj keverékén kis láng felett addig sütöm a sütőtököt és a hagymát, amíg enyhe aranyszínt kapnak. Felöntöm a borral, beforralom, majd hozzáadom az alaplét, a meghámozott, feldarabolt körtét, fedő alatt puhára főzöm a gyümölcsöt, zöldségeket. Hozzáadom a gorgonzolát, a tejszínt, botmixerrel pürésítem, sózom, ha szükséges, majd összeforralom.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítom, durvára vágom és tálalásnál a leves tetejére szórom.
Tálalásnál még kevés friss, nagyon vékony csíkokra metélt bazsalikom levél is kerülhet bele, remekül illik a leveshez.

  • rozmaringos diós camembert vajban sült almával, balzsamecetes céklával
  • adagonként
  • 1 kis guriga camembert (10-12,5 dkg)
  • fél marék dió (2 dkg)
  • 2 tk olívaolaj
  • 1 mk finomra aprított friss rozmaring levél
  • fekete bors
  • 1 kis sárga alma (12-14 dkg)
  • 1 ek vaj
  • 1 kis cékla (10 dkg)
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek olívaolaj

A camembert tetejéről a kemény kérget vékonyan levágom, majd megkenem a durvára vágott dió, finomra aprított rozmaring és olívaolaj keverékével, sózom. Alufóliával bélelt sütőtálba teszem, majd grillrács alatt addig pirítom, amíg a dió megpirul és a sajt kissé megolvad. Grillsütő hiányában maximális hőfokra melegített sütőben, ha van, légkeveréssel addig sütöm, amíg a tetején az olaj sercegni kezd és a dió kicsit megpirul.
Közben a megmosott, magházától megfosztott, gerezdekre vágott almát a vajban megsütöm, sütés közben forgatom, úgy hogy minden vágott felületéről megpiruljon. Akkor jó, ha enyhén megpuhul, és a húsa mindenütt kicsit áttetszővé válik.
A céklát meghámozom, gerezdekre vágom, majd az olívaolajban kis láng fölött megsütöm, amíg a cékla elveszíti a tartását. Hozzáadom a balzsamecetet, sózom, beforralom.
Tálalásnál a pirult tetejű camembert mellé szedem a sült almát és a céklát.

  • pisztrángfilé pirított gombával és kínai kellel
  • adagonként
  • 1 pisztrángfilé
  • olívaolaj
  • vaj
  • fekete bors
  • 1/2 kis, zsenge kínai kel (15 dkg)
  • 1/2 citrom
  • 20 dkg csiperke
  • 1 salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • fekete bors

A kínai kelt nagyon vékony csíkokra vágom. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymagerezdet kés pengéjével meglapítom. A gombát felszeletelem, ha sikerül apró fejű gombát beszerezni, negyedekbe vágom.
Az olívaolaj és vaj keverékének felén nagy láng fölött hirtelen megpirítom a kínai kelt, félreteszem, ráfacsarom a citrom levét. A maradék zsiradékot a serpenyőbe teszem, majd nagy láng fölött megpirítom a gombát. Hozzáadom a hagymát, fokhagymát és együtt sütöm, amíg a hagyma is színt kap. Sózom, borsozom, hozzákeverem a kínai kelt.
A pisztrángot az olívaolaj és vaj keverékén nagy láng fölött kezdem sütni, a bőrös oldalával lefelé. 2-3 perc után, miután a bőr már ropogóssá vált, megfordítom a halfilét, mérsékelem a lángot, és nagyjából egy percig sütöm még. Egy 15 dkg-os filének ennyi idő elég is. Sütés után sózom, borsozom.
A zöldségekre szedem a pisztrángfilét, citromgerezdeket adok mellé.

  • csokoládémousse lime szirupos körtével
  • 4 főre
  • 10 dkg étcsokoládé (85%)
  • 4 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • fél csipet só
  • 0,75 dl tejszín
  • 2 nagyobb körte (40 dkg)
  • 1 lime
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 2 cm gyömbérgyökér
  • 3 ek cukor
A cukorból világos karamellt készítek, egészen kevés sóval, aztán kevés vízzel felöntve feloldom, visszaforralom sűrű szirupnak.
Lehúzom a tűzről, hozzáadom a csokit, felolvasztom. Ha kicsit kihűlt, belekeverem a tojássárgáját. A tejszínből és a tojásfehérjéből is habot verek, és összeforgatom a csokival, először a tejszínhabot, utána a tojáshabot is lazán alákeverem.
Kihűtöm, tálkákba adagolva (vagy egy sekélyebb tálban, majd kanállal (vagy fagylaltos kanállal) adagolom)
A lime héját finomra reszelem, a levét kifacsarom. A lime levét a cukrokkal, a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levével és nagyjából 2 dl vízzel felforralom.
A körtét meghámozom, magházát kivájom, feldarabolom, majd a sziruphoz adom. Nagy láng fölött addig forralom, amíg a szirup egészen besűrűsödik. Végül hozzákeverem a lime héját is.
A szirupos körtét a csokimousse mellé adom.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: márciusi menü Mátraházán

Beatbull
2012. március 2., péntek

Óriási élmény lehetett! Nagyon tetszik a menüd is! Télies, de egyben színes és könnyed. A vendégektől gondolom számtalan pozitív visszajelzést kaptál ;)

Nagyon jól ismerem ezt a szállodát gyermekkoromból, rengeteg nyarat és telet töltöttem itt. Akkor még Bérc Hotel néven üzemelt. Kb. az egész Mátrát bejártam innét kiindulva, télen pedig előszeretettel szánkóztam Mátraházától Sástóig (a Ny-i oldalon), mivel a 4,5km-es turistaúton szinte folyamatosan lehet szánkózni az erdőben (ha elegendően le van taposva az út). Mindössze Sástónál az utolsó 500-800m sík. Cserébe viszont Sástónál fel lehet ülni a buszra és Mátraházától újból le lehet csúszni – azaz nem kell cipekedni ;) Ha Csipi nagyobb lesz majd, mindenképp ajánlom, óriási élmény! Utána pedig rendszerint a Bérc Hotelben volt késői ebéd, szinte mindig erdei gombalevessel és vörösboros szarvascombbal. Utóbbi hosszú éveken keresztül a kedvenc ételem volt ;) No, szóval jó látni, hogy nem omladozik a szálloda, hanem felújították és tovább üzemel. Helyzetét tekintve nagyon jó kiindulópont mindenféle téli-nyári túrára és ugye a buszmegálló is közel van.

Zita
2012. március 2., péntek

Gabi!

Gratulálok a felkéréshez. Ez nagyszerű! Azt jelenti, hogy egész márciusban lehet kérni ezt a menüt a hotelben? Flatcat menü? :)

Szuper az összeállítás, pláne azért, mert szinte teljesen vegetáriánus, leszámítva a halat. A hal alatt lévőt elfogyasztanám magában salátaként a camemberthez. :) Jó, hogy színes a menü és nem mindegyik fogás húsos. Ékes bizonyítéka annak, hogy hús nélkül is lehet fantasztikus ételeket készíteni.

killervidra
2012. március 2., péntek

Beatbull, nagyon örülök hogy tetszik a menü! :)Igen, nekem mindig nagy élmény, ha nagyüzemi konyhán főzhetek. :)
Hű, ezt nem is gondoltam volna! Az a túra remekül hangzik! :) Mi is szánkózást terveztünk eredetileg, de Csipi inkább a fűtött fürdő mellett döntött. Mondjuk nem hibáztatom. :) De megígértük neki, hogy tavasszal visszamegyünk, az erdei túrákat nagyon szereti, élvezni fogja szerintünk ezt is. A hegyi kirándulások levezetése nálam is az erdei gombaleves+ szarvas volt gyerekkoromban, én mindig áfonyaszósszal és burgonyakrokettel ettem, a legtöbb zempléni étteremben tartották ezt a fogást, imádtam. :)
A szálloda egyébként tényleg nagyon szép, nagyon letisztult a dizájn, ez nekem nagyon tetszik. Régen nem ismertem, de most igazán mi jó élményekkel távoztunk. :)
Zita, örülök hogy tetszik a menü! Igyekeztem úgy összeállítani, hogy a vegetáriánusoknak is megfeleljen egy-egy része, én is szomorúnak tartom, hogy a legtöbb helyen csak a rántott gomba és a rántott sajt közül választhatnak. Meg aztán alapvetően az egészséges táplálkozás a célom, és ez a menü annak a jegyében készült. Egy-két bocsánatos bűnözéstől eltekintve, mint például a csokimousse. :)

piszke
2012. március 2., péntek

Ez már februárban is ígéretesnek hangzott!
Engem viszont eléggé sokkol a nagyüzem. Pedig tényleg lehet ugyanolyanokat főzni benne, csak valahogy a mennyiségek…rémisztőek.
Nehezen hittem el, hogy pont olyan ízű lesz, mint 4 személyre.:))) Na és persze bizonyos technológiák alkalmazásához nagy méretben sokkal nagyobb odafigyelés kell.

killervidra
2012. március 2., péntek

Piszke, örülök hogy tetszik a menü! :) Annak idején, amikor apuval mentem főzni gyerekkoromban, akkor is 30-40 (50-100) emberre készítettünk ételt, aztán később nem is volt kérdés, hogy csoportbulikon, nagyobb összejöveteleken én főzök, és ez azóta is így van. Szóval engem nem ért váratlanul a mennyiség. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)