Ha nagyzolni akarnék, akkor írhatnám, hogy vöröslencse pástétom… de nem akarok, és ez igazából megint egy bébiétel. Ez a sűrű, fűszere kence persze megint nem csak bébiknek készült, Ponty különben is megsértődne, ha csak úgy lebébizném.
Tegnap végre eljutunk kettesben Férjjel, azaz Pontytalanítva moziba. (a Viharsziget című filmet néztük meg, és nagyon jó film, gyönyörű film noir) Ez a felállás pedig egy olyan dolog, amire Ponty születése óta nem volt példa. A nagy esemény köszönhető a keresztszülőknek, akik felajánlották a bébiszittelést. Egy ilyen lelkes felajánlást pedig illik meghálálni, meg egyébként is, élelmezni kell a kisdedet, a bébicsőszöket és magunkat is, szóval készítettem némi harapnivalót arra a néhány órára, amíg távol leszünk.
Az öcsémék szeretik a keleti ízeket, akárcsak minimanó és mi is, szóval pitásított lepénykenyér készült (ánizs nélkül), egy vöröslencsés kence, pirított-párolt káposzta és sült pulyka gyros fűszerekkel.
Egyébként nagyon hamar elkészül, és nagyon finom.
A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vagdaljuk. A koriandert, római köményt mozsárban porrá őröljük.
Az olívaolajon erős lángon, állandó kavargatás mellet aranyszínűre sütjük a feldarabolt zöldségeket a megőrölt fűszerekkel együtt. Az utolsó egy percre hozzádobjuk a megtisztított, kés pengéjével megnyomott fokhagymát is, majd felöntjük egy liter vízzel.
Hozzáadjuk a babérlevelet, fahéjat, vöröslencsét, passzírozott paradicsomot, mazsolát, majd fedő alatt addig pároljuk, kis lángon, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ha nem teflon edényben főzzük, akkor 10 perc után néha rá kell majd nézni, mert a lencse hamar megpuhul, és a sűrű püré leéghet, ha időnként nem kevergetjük.
Kihalásszuk belőle a babérlevelet, a fahéjat, ha rudat használtunk, majd botmixerrel pürésítjük.
Tálalásnál lehet rá csorgatni egy kevés olívaolajt, meg lehet szórni finomra metélt friss mentával.
Lehet mellé adni lepénykenyeret, vagy sült juhsajtot is.
Pitába valók még:
sült pulykamell, vöröskáposztával, camembert-rel
a vöröslencse nálunk is nagyon megy. én már a színétöl is olvadozom…. mazsolát még ugyan sosem tettem bele, de biztos jó lehet;-)
Nokedli, örülök hogy tetszik! :)
Nálunk a kölök imád mindent, ami száraz hüvelyes, a vöröslencsét is csak úgy tömi magába. :)
A mazsolától kellemesen, nagyon enyhén édeskés lesz, méz/cukor helyett tettem bele, de igazából a mazsola íze nagyon jól passzolt az összképbe. :)
Úgy tűnik, szombaton többen (is) utaztunk a hüvelyesekben… :)
Imádom az ilyen kencéket, a vöröslencsével pedig újév óta különös barátságot kötöttünk…
És ez a szín engem is rabul ejtett!
Ponty Úr nem tűnik válogatósnak… :))
Felhőlány, örülök, hogy tetszik! :)
Hát, én nem csak a hétvégén utazom hüvelyesekben! Ponty imádja, és igenis válogatós a kisember, szóval csak olyasmit főzhetek, amit szeret, különben képes egyáltalán nem enni. Viszont az ízlése igazán remek! :)
2010. március 14., vasárnap