Igazán praktikus dolog a zsebes pita, finom is, lehet bele pakolni mindenfélét és még el is szórakoztatja a gyermeki lelkületű családtagokat, akik a sülése közben a sütő ajtaja előtt guggolva szurkolnak a kenyérkéknek. (ez jelen esetben én voltam)
De ha ez nem elég, akkor ott lesznek a gyönyörűségtől félig ájult egyéb családtagok is, akik elfúló hangon (mert tele a szájuk) azt kérdezik, hogy ezt csakugyan te sütötted e. Ha a válasz némiképp sértődött “igen!” (Miért, édesem, ki más sütötte volna? Talán csak nem képzeled, hogy a boltban ilyet kapni? Itt, a világ végén???), akkor ezt követően további dicshimnuszok és magasztaló énekek várhatóak, melyben egyértelműen megerősítik istennői és kiváló konyhatündéri mivoltodat egyaránt.
Néha pedig a fent említett két csoport átfedést mutat.
Vissza a kevésbé komolytalan témákhoz, a zsebes pita nagyszerű találmány, gyorsan összeüthető belőle egy látványos szendvics, jelen esetben egy hússal és egy húsmentes változatban.
A vöröskáposzta ezen elkészítési módja Férj ízlése szerint való, de szerintem is igen finom és a lényeg, ez hidegen sem gusztustalan (mármint kinézetre).
A hús az a hideg sült, amit gyakran készítek, egyéb szendvicsekbe is kiváló, felvágott helyett.
A sütőtökös saláta meg…hát, az is nagyon finom lett. Tényleg. Pedig elvileg már a fülünkön kellene kijönnie a sütőtöknek. De nem. Ez (is) isteni lett. (a sütőtök mániám amúgy nem a kezdődő elmebaj első jele, hanem Ponty Úr nemigen hajlandó más zöldséget vagy gyümölcsöt megenni a sütőtökön és a krumplin kívül. Maximum a céklát (meg persze mindent, ami jóóól fel van hígítva alaplével és tele van zöldfűszerrel, annyira, hogy a zöldséget már nem is észleni benne…), de azt meg az apja nem annyira kedveli. Így kétnaponta sütök sütőtököt, a köztes napokon meg marad a krumpli vagy a cékla.)
A mennyiségek elég összevisszára sikerültek, de mindenhol föltüntetem, hogy nagyjából hány adagnak felelnek meg.
A pita
Nekem ez az elkészítési/sütési mód vált be leginkább, így szinte minden kenyérke (például most konkrétan mind) szépen felfújódik. Nem tudom, hogy mi erre a magyarázat, nem volt érkezésem utánanézni, még csak azt sem állítom, hogy ez másnak, más sütővel, liszttel százszázalékosan működni fog, de mivel nekem működik, én így készítem, és még így is fogom sokáig, ezért leírom. Aztán hátha más is sikerrel jár.
6 darab
350 gr liszt, ebből 70 gr teljes kiőrlésű búza, 280 gr rétesliszt,
30 gr olívaolaj, 1 tk almaecet, 1 tk só, 1 tk koriandermag porrá zúzva, 1 kk cukor, 7 gr friss élesztő
180 ml víz
Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a többi hozzávalót is és közepesen kemény, rugalmas tésztává dolgozom ki. Cipóvá formázom, olajjal vékonyan lekenem, nedves konyharuhával letakarom és félreteszem kelni.
Jelen estben, úgy tapasztaltam, a hosszabb kelesztési idő nem előny, hanem inkább hátrány. (legalábbis nálam eddig így alakult. Aztán ki tudja, lehet, hogy nincs összefüggés, csak így hozta a szerencse) Így kb egy óra múlva (vagy hamarabb, főleg meleg időben), amikor már alaposan megkelt, nagyjából a másfélszeresére, de nem a duplájára, ismét átgyúrom.
A tésztát 6 gombócra osztom és azokat lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastag korongokká nyújtom.
10 perc pihentetés jót tesz a tésztának, de nem több. Ezért -mivel én két adagban sütöttem- egyszerre csak három gombócot nyújtottam ki, a többit csak akkor, amikor az első kör már sült. A kinyújtott korongokat hármasával egy jókora darab sütőpapírra fektetem.
A sütőt közben egy vastag aljú tepsivel együtt előmelegítettem a maximumra, ez nálam elvileg, jobb napokon 300°C fok, de errefelé a gáz fűtőértéke erősen ingadozik, így ma csak 260°C fok jött össze.
A korongokat a sütőpapírral együtt a tepsibe ügyeskedem, majd 260°C fokon 12 perc alatt megsütöm. (vagy amíg a kenyér felfúvódik és nagyon enyhe színt kap) A két adag sütése között annyi időt várok, amíg az ismét felmelegszik a maximális hőfokra.
A vöröskáposzta:
4 pitába való adag
1 kis fej vöröskáposzta, 1 nagy jonatán alma (20 dkg), 1 nagy fej lilahagyma (5 dkg), 1 dl száraz fehérbor, 3 ág kakukkfű, 1 ek méz, só, bors, olívaolaj
A hagymát félfőre, majd hajszálvékony szeletekre vágom és kevés, 2-3 ek olívaolajon, kis láng felett sütni kezdem.Addig sütöm, gyakran kavargatva, amíg megfonnyad és kis színt kap, vagyis karamellizálódik, de még nem ég meg. Na ez azért nem megy olyan gyorsan, eltart legalább 20-30 percig is.
Ha ez kész, megy hozzá a megtisztított, torzsátlanított, nagyon vékonyra metélt vöröskáposzta is. Kis kevergetés és párolás után, amikor már kezd összeesni, felöntöm a borral. Addig párolom, amíg a bor elillan alóla csaknem teljesen. Ekkor hozzáadom a meghámozott, durvára reszelt almát, a kakukkfű lecsipkedett levélkéit és a mézet is. Sózom, borsozom és fedő alatt készre párolom.
A pulyka:
8 pitába való adag
75 dkg pulykamellfilé, 3 ek szárított tárkony, 1 bio narancs reszelt héja és leve, 3-4 ek színes bors keverék megőrölve(rózsa, fekete, fehér, koriander és szegfűbors), 5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só
A húst bedörzsölöm a tárkonnyal, borssal, sóval, majd kevés (2-4 ek) olívaolajat hevítek egy lehetőleg vastag falú, fedeles, alkalmas méretű, magas falú serpenyőben. A húst körbesütöm nagyobb lángon, majd rászórom a reszelt narancshéjat, mellédobom a kés pengéjével meglapított fokhagymagerezdeket és meglocsolom a narancslével.
Fedő alatt, igen kis lángon addig párolom, amíg a húsba beleszúrva már nem rózsaszínű hanem színtelen lé távozik. Ez kb 30-40 perc.
Ha a hús már átpárolódott, de van még alatta nedvesség, akkor fedő nélkül zsírjára sütöm.
A szendvicsek összeállításánál a pita végét levágtam, így “kinyílt” a zseb.
Került bele egy szűk maréknyi káposzta, kb 3 dkg camembert és egy szűk maréknyi felkockázott pulyka.
A sütőtökös saláta
3 pitába való adag
300 gr sütőtök, 120 gr friss jellegű kecskesajt, 1 kis fej lilahagyma (3 dkg), 50 gr rukkola (~ fél zacskó), 5 ág kakukkfű, 1 ek fehérborecet, só, bors, olívaolaj (extra szűz)
A sütőtököt meghámozom, felkockázom 1 cm kockákra, majd sütőtálba terítem. Akkora tál kell, hogy egy rétegben terüljön el a tök. Sózom, meglocsolom 2-3 ek-nyi olívaolajjal, aládugdosom az egészben hagyott kakukkfű ágakat és 220°C fokon 30 perc alatt puhára sütöm.
A kecskesajtot fél centis kockákra vágom, a hagymát félfőre majd hajszálvékony szeletekre, ezeket összeforgatom, meglocsolom az ecettel és ízlés szerinti mennyiségű olívaolajjal.
Ha kihűlt, hozzáforgatom a tököt is, meg a rukkolát. Őrölök rá borsot és még sózom ha kell (nem kell).
Hidegen a legfinomabb.
De jót készítettél megint! Szerintem a pita attól fúvódik fel, hogy nagyon forró sütőbe, forró sütőlapra kerül. Tényleg jó móka és nagy izgalom figyelni a pitákat, hogy felfújódnak-e :)
Ezek a piták tökéletesre sikerültek,gyönyörűek. Nekem még sosem fújódtak fel ilyen nagyra,de még nem adtam fel!Valószínűleg – a jó liszt mellett- a nagyon forró sütő lehet a titok nyitja!
Na ezeket a pitákat most már nekem is ki kell próbálnom! Olyan jól néznek ki. A saláták is.
Vesta, Lúdanyó, Ági, köszi! :)
A forró sütő és a vastag sütőlap az eddig is megvolt, de néha azért maradtak lapos kenyérkéim is. :) Most vagy a tészta összetételét alakítottam ki úgy, hogy így jobb eredményt hoz, vagy a rövidebb kelesztés miatt (Beatbull kenyérlufijai óta így készítem a pitát is, és azóta nagyobb arányban járok sikerrel), vagy csak én lettem ügyesebb és precízebb (vagy mindezek egyszerre), ezt nem tudom. Mindenesetre nekem ez így most működik, szóval babonából én egyik lépésen sem változtatok többé! :D
Nagyon szépek lettek a piták és a töltelékek is! Nekem is a lufik jutottak eszembe, olyan gyönyörűen felfújódtak Nálad! A koronggá nyújtásnál a lufiknál nagyon fontos, hogy nehogy valahol vissza- ill. ráhajtódjon a tészta, mert akkor nem fog felfúvódni – gyanítom pitákra is igaz ez.
Már kijön a sütőtök a fületeken? Pedig csak most kezdődik a szezon – no meg 1 évig eláll a sütőtök ;)
Hát ez istenien néz ki! Életem első és eddig egyetlen pitasütése csúfos kudarcba fulladt, mert csak az utolsó 3 db fúlyódott fel. A tieid gyönyörűek és a sütőtököt minden nap meg tudnám enni!:))
Beatbull, Benzsi, köszi! :)
Igen, a pitáknál is vigyázni kell, hogy ne hajtsuk alá vagy gyűrjük meg a tésztát. Egyébként is hasonlóan készül a kenyérlufihoz, csak ennek vastagabbra kell hagyni a tésztáját a nyújtásnál. (legalábbis én így készítem, de szerintem ez így jó is ;) )
A sütőtökkel nem annyira egyszerű a helyzet, mivel a kisded repertoárjában ezen kívül még két zöldség szerepel (gyümölcs meg semmi!!!), a többi hús (meg persze hagyma, fokhagyma és ízes, de híg leves). Szóval meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy egész télen ezt fogjuk enni. Ez most még rendben is van, de tartok tőle, hogy néhány hét után sikítófrászt fogok kapni, ha meglátok valami narancssárgát. :)
Benzsi! Érdemes próbálkozni a pitával, elsőre nekem sem mindig jött össze, de idővel belejöttem, és a lapos kenyérbe is lehet késsel zsebet váni, pont úgy, mintha zsebes pita lenne! ;)
Meglátva a képeket – eszméletlen gyönyörű a pita – már majdnem indultam pitát sütni, de végigolvasva a receptet meg a hozzászólásokat elbizonytalanodtam. Nem elég jó hozzá a sütőm – meg lehet, hogy én se, de én még tudok gyakorolni…
Köszi, Rossamela! :)
Azért annyira nem nehéz! Ha a sütőd nem tud megfelelő hőfokot, akkor is meg lehet próbálni a legalsó rácsra téve a tepsit (vagy követ/gránitlapot, azzal még biztosabb a végeredmény). De szerintem 220°C fok már elég lehet hozzá, legalábbis több blogon olvastam, hogy eleve ekkora hőfokon sütik. De ha nem fúvódik fel, akkor meg nagyon finom lepénykenyér válik belőle! :)
2009. szeptember 30., szerda