Paradicsomos sütőtök krémleves

2010. február 16, kedd | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010792

Pedig mindent még le sem írtam, mert van benne aszalt vörösáfonya, gyömbér, csili, fahéj, meg egyebek.

Az első hallásra számomra kissé bizarr kombinációt a Good Food honlapján találtam, és némi vacilálás után adtam neki egy esélyt. Nem ragu formájában, mert abban valahogy a sütőtököt még mindig nem szeretem, hanem krémlevesnek. Az a hátsó szándékom is megvolt, hogy mivel Ponty valószínűleg szeretni fogja, hiszen mindent szeret, ami paradicsomos vagy sütőtökös, így a leves felhasználható lesz majd gyermekélelmezési célokra is. Ezen a téren viszont kissé elszámítottam magam, mert erről főzés közben megfeledkezve minden fűszert belezúdítottam már az elején, és így a végeredmény, khmmm… kissé túl fűszeres lett a kisded számára. De továbbra is fenntartom, hogy ez működőképes bébiétel lehet, ha nem minden fűszert az elején pakolunk bele.

Ja, és hát igen. Ez a leves meglepően finom.

  • 3-4 adag
  • 75 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 4 dl passzírozott paradicsom ( Mutti passata)
  • 1 fej salotta vagy pici vöröshagyma (~ 4 dkg)
  • 1 marék aszalt vörösáfonya (~ 3 dkg)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk szárított, őrölt csili
  • 1 kk szárított, őrölt gyömbér (vagy helyette 3 cm friss lereszelve)
  • késhegynyi őrölt fahéj

Az olívaolajon üvegesre sütöm a felkockázott hagymát. Hozzáadom a felkockázott tököt is, együtt sütöm néhány percig, majd felöntöm a passzírozott paradicsommal és 3 dl vízzel.

Hozzáadom a fűszereket (ha baba is kap belőle, akkora  fűszereket csak a legvégén, az áfonyával együtt adjuk a leveshez!) , majd fedő alatt addig főzöm, amíg a tök megpuhul.

Botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a késsel durvára vágott vörösáfonyát. Ezzel együtt főzöm még 2-3 percig, amíg az áfonya megpuhul. (mivel nálam levesbetétként funkcionál az áfonya, ezért adom csak a legvégén, durvára vágva a leveshez. De bele lehet tenni már az elején is, és összepürésíteni a tökkel, így kevésbé macerás)

Én nem variáltam ezt tovább, tányérba szedtem, bekucorodtam vele a fotelba, és félálomban, rendkívül elégedetten belapátoltam.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Paradicsomos sütőtök krémleves

Ági, aki főz
2010. február 17., szerda

Az előbb azt írtam, hogy gyönyörű, de a wp-nek ez nem volt elég egy kommenthez! Szóval imádom ezeket a színeket!

endivia
2010. február 17., szerda

Nekem ez még így levesnek is bizarr, minek bele a vörösáfonya? De a színe gyönyörű!

ottis
2010. február 17., szerda

Gyönzörű a kép!!

killervidra
2010. február 17., szerda

Ági, Ottis, köszi! Örülök, hogy tetszik! :)
Endiva! Hogy miért kell bele a vörösáfonya? Ezt talán Mary Cadogantól kellene megkérdezni! :)
Egyébként ez eredetileg egy tagine volt, abba jár az aszalt gyümölcs, viszont a levesbe is jól illett szerintem (mielőtt beletettem, kicsit túl natúr volt az íze). Mindenesetre nem ez a recept az első vörösáfonya-sütőtök-paradicsom kombináció, amivel találkoztam, szóval talán lehet benne valami… ;)
De azért örülök, hogy legalább a fotó tetszik róla! :)

peel
2010. november 28., vasárnap

Csatlakozom hozzád: valóban meglepően finom : ) Áfonyám sajnos nem volt, így egy kis kandírozott narancshéj ment bele, s mert Nigella szerint minden paradicsomos ételbe kell tenni, egy kis tejet vagy tejszínt, mindkettőből ment is bele egy lehetnyi. Így aztán áfonya nélkül sem lett natúr ; )

killervidra
2010. november 28., vasárnap

:))) Örülök hogy ízlett! :)
Nekem is nagyon bejött az áfonya+sütőtök, azóta is használom rendszeresen ezt a kombinációt. De a kandírozott narancshéjjal is izgalmasan hangzik. :)
Nigellával én nem teljesen értek egyet ebben a paradicsomos állításban, de ehhez a leveshez el tudom képzelni, hogy jól állt egy kis tejszín. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)