Karamellás almás-karamellás mandulás rakott sütemény fehér csokoládé fagylalttal

2009. július 5, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

pc100061

A cím senkit meg ne tévesszen, ez NEM egy könnyű, nyári sütemény.

A kalóriatartalma három aratómunkás napi energiaigényét fedezi (természetesen aratási szezonban).

Az ízvilága egyértelműen hideg és sötét téli estékre lett szabva.

Az csak a véletlen (és a kifosztott kamra meg  hűtő) műve, hogy mégis egy fejfájós, borongós nyári délután kellett megszületnie.

A kvalitásairól pedig még annyit, hogy nálunk bekerült a mindenkori top 5 édességbe!

A sütihez

1 csomag Tante Fanny leveles tészta

50 gr cukor, 100 gr blansírozott, szeletelt mandula, 2 dl tejszín, bő csipet só

60 dkg alma, 60 gr cukor, 1 citrom leve, 2 ek rum, 1-1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg, 1/3 rúd vanília

nádcukor és fahéj a szóráshoz

A fagyihoz

300 ml sűrített tej (cukrozatlan), 165 ml kókusztej, 70 gr fehér csokoládé, 5 dkg nádcukor, 2 tojás sárgája

A fagyihoz a sűrített tejet a tojás sárgájával állandó kavargatás mellett kis lángon sűrűre főztem (ez nem lesz annyira sűrű, mint a sárgakrém!). Miután lehúztam a tűzről, beleöntöttem az összetördelt fehér csokit, a nádcukrot, és addig kevergettem, amíg felolvadtak. Végül ment bele a kókusztej is, és az egészet hűtőbe tettem, hogy hideg legyen, mire a fagyigépbe kerül.

Ez a része azért született meg a desszertnek, mert Férj fehér csokis fagyit akart enni, de a főzött fagyi alaphoz nem volt itthon tej. Egyáltalán semennyi tej nem volt itthon, így lett ez belőle. De meglepően finom lett, jobb, mint az eredetivel! :)

Amíg  a fagyi massza hűlt, megsütöttem a sütit.

1 db nagy, teflon serpenyő szükségeltetik hozzá első körben.

Az almát meghámoztam, fél centis kockákra vágtam, meglocsoltam a citrom levével. Egy nagy serpenyőben a cukrot karamellizáltam, majd amikor borostyán színű lett, rádobtam az almát citromlevestül, és rázogatva addig sütöttem, amíg az alma leve feloldotta a karamellt. Mentek hozzá a mozsárban porrá őrölt fűszerek, és a rum is. Addig sütöttem, amíg nem maradt lé az alma alatt. Félretettem.

Megpirítottam a mandulát,szintén félretettem. A cukorból a sóval karamellt készítettem egy nagy serpenyőben (amiben a mandula is pirult), és felöntöttem a tejszínnel. Addig kavargattam kis láng felett, amíg a karamell feloldódott. Ekkor ment hozzá a pirított mandula is. Jól elkevertem, hogy minden mandulára jusson karamell.

A leveles tésztát derelyevágóval 8 egyforma téglalapra felvágtam. Lehet máshogyan is darabolni, a lényeg, hogy 4 réteg tésztát adjon ki végül. Két kis sütőformát kibéleltem sütőpapírral, és elkezdtem bele rétegezni a tésztát, erre egy sor alma került, majd ismét tészta, egy sor mandula, tészta, megint alma, végül még egy réteg tészta. A tetejét ecsettel lekentem vízzel, és megszórtam fahéjjal elkevert nádcukorral. Ebből a végén szintén karamell lesz, kérem! Ily módon ez egy triplán karamellás süti, ami számomra közel van a tökéletességhez.

Sütő, 220°C fok, 25 perc. Amíg sült, a fagyigépbe öntöttem a lehűlt masszát, hogy egyszerre legyenek készen.

A sütiből miután annyira hűlt csak ki, hogy nem égette a kezemet (nagyon) vastag szeleteket vágtam, került mellé néhány gombóc fagyi, és voilá, az elmúlt hetek legeslegjobb édessége már meg is született!

pc100037

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Karamellás almás-karamellás mandulás rakott sütemény fehér csokoládé fagylalttal

trinity
2009. július 6., hétfő

Engem cseppet nem zavar, hogy nem épp nyárias!!Szenzációsan finomnak tűnik…..

killervidra
2009. július 6., hétfő

Köszönöm, Trinity! :D
Hát tényleg nagyon-nagyon finom volt! Bár nekem úgy tűnik, hogy a sütiknél a finomság a kalóriatartalmukkal egyenes arányban növekszik! ;)

trinity
2009. július 7., kedd

Tartok tőle, hogy ez az utolsó megállapításod nagyon igaz:))

killervidra
2009. július 7., kedd

Igen. Ma már rám szóltak (Anyu és Férj), hogy álljak le, mert nem mernek a mérlegre állni. :)
Engem ez most (még) nem annyira zavar. Én simán csak nem állok rá! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)