A cím senkit meg ne tévesszen, ez NEM egy könnyű, nyári sütemény.
A kalóriatartalma három aratómunkás napi energiaigényét fedezi (természetesen aratási szezonban).
Az ízvilága egyértelműen hideg és sötét téli estékre lett szabva.
Az csak a véletlen (és a kifosztott kamra meg hűtő) műve, hogy mégis egy fejfájós, borongós nyári délután kellett megszületnie.
A kvalitásairól pedig még annyit, hogy nálunk bekerült a mindenkori top 5 édességbe!
A sütihez
1 csomag Tante Fanny leveles tészta
50 gr cukor, 100 gr blansírozott, szeletelt mandula, 2 dl tejszín, bő csipet só
60 dkg alma, 60 gr cukor, 1 citrom leve, 2 ek rum, 1-1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg, 1/3 rúd vanília
nádcukor és fahéj a szóráshoz
A fagyihoz
300 ml sűrített tej (cukrozatlan), 165 ml kókusztej, 70 gr fehér csokoládé, 5 dkg nádcukor, 2 tojás sárgája
A fagyihoz a sűrített tejet a tojás sárgájával állandó kavargatás mellett kis lángon sűrűre főztem (ez nem lesz annyira sűrű, mint a sárgakrém!). Miután lehúztam a tűzről, beleöntöttem az összetördelt fehér csokit, a nádcukrot, és addig kevergettem, amíg felolvadtak. Végül ment bele a kókusztej is, és az egészet hűtőbe tettem, hogy hideg legyen, mire a fagyigépbe kerül.
Ez a része azért született meg a desszertnek, mert Férj fehér csokis fagyit akart enni, de a főzött fagyi alaphoz nem volt itthon tej. Egyáltalán semennyi tej nem volt itthon, így lett ez belőle. De meglepően finom lett, jobb, mint az eredetivel! :)
Amíg a fagyi massza hűlt, megsütöttem a sütit.
1 db nagy, teflon serpenyő szükségeltetik hozzá első körben.
Az almát meghámoztam, fél centis kockákra vágtam, meglocsoltam a citrom levével. Egy nagy serpenyőben a cukrot karamellizáltam, majd amikor borostyán színű lett, rádobtam az almát citromlevestül, és rázogatva addig sütöttem, amíg az alma leve feloldotta a karamellt. Mentek hozzá a mozsárban porrá őrölt fűszerek, és a rum is. Addig sütöttem, amíg nem maradt lé az alma alatt. Félretettem.
Megpirítottam a mandulát,szintén félretettem. A cukorból a sóval karamellt készítettem egy nagy serpenyőben (amiben a mandula is pirult), és felöntöttem a tejszínnel. Addig kavargattam kis láng felett, amíg a karamell feloldódott. Ekkor ment hozzá a pirított mandula is. Jól elkevertem, hogy minden mandulára jusson karamell.
A leveles tésztát derelyevágóval 8 egyforma téglalapra felvágtam. Lehet máshogyan is darabolni, a lényeg, hogy 4 réteg tésztát adjon ki végül. Két kis sütőformát kibéleltem sütőpapírral, és elkezdtem bele rétegezni a tésztát, erre egy sor alma került, majd ismét tészta, egy sor mandula, tészta, megint alma, végül még egy réteg tészta. A tetejét ecsettel lekentem vízzel, és megszórtam fahéjjal elkevert nádcukorral. Ebből a végén szintén karamell lesz, kérem! Ily módon ez egy triplán karamellás süti, ami számomra közel van a tökéletességhez.
Sütő, 220°C fok, 25 perc. Amíg sült, a fagyigépbe öntöttem a lehűlt masszát, hogy egyszerre legyenek készen.
A sütiből miután annyira hűlt csak ki, hogy nem égette a kezemet (nagyon) vastag szeleteket vágtam, került mellé néhány gombóc fagyi, és voilá, az elmúlt hetek legeslegjobb édessége már meg is született!
Engem cseppet nem zavar, hogy nem épp nyárias!!Szenzációsan finomnak tűnik…..
Köszönöm, Trinity! :D
Hát tényleg nagyon-nagyon finom volt! Bár nekem úgy tűnik, hogy a sütiknél a finomság a kalóriatartalmukkal egyenes arányban növekszik! ;)
Tartok tőle, hogy ez az utolsó megállapításod nagyon igaz:))
Igen. Ma már rám szóltak (Anyu és Férj), hogy álljak le, mert nem mernek a mérlegre állni. :)
Engem ez most (még) nem annyira zavar. Én simán csak nem állok rá! :)
2009. július 6., hétfő