forró téli italok

2012. december 14, péntek | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

Az élet a forró csokoládén túl. Persze mi is szeretjük nagyon a hagyományos forró csokoládét, gyakran készítem is télen, a gyereknek pillecukorral vagy tejszínhabbal a tetején, magunknak kis csilivel, fahéjjal vagy reszelt narancshéjjal (esetleg ezek tetszőleges kombinációjával), de van még számos forró ital, ami érdemes a figyelemre. A forró almalé mifelénk a kézműves vásárok elmaradhatatlan kelléke, hiába, Szabolcsban hegyekben áll az alma, lé formájában is, de a téli fűszerekkel, és forrón egészen más az élmény, mint egyszerű gyümölcslé formájában. Aztán a forró csoki fehéren is lehet izgalmas, egy kis mandarin és kókusz igazán különleges ízeket ad hozzá, a mandulás forró ital pedig leginkább a madártej bögrés reinkarnációja, felnőtteknek egy kevés whiskeyvel kiegészítve. Mindhárom ital igazán lelket és testet melengető darab, épp ebbe a nagy téli zimankóba való.

kókuszos mandarinos forró fehér csokoládé

adagonként

2 dl tej

2,5 dkg fehér csokoládé

2 púpos ek kókuszreszelék

1 mandarin leve és finomra reszelt héja

0,5 dl tejszín

1-2 cm vaníliarúd

nádcukor, ízlés szerint

pillecukor ízlés szerint

A tejet a kókuszreszelékkel, a félbevágott vaníliarúddal és kikapargatott magjaival együtt felforralom. Közben hozzáadom a mandarin finomra reszelt héját és levét. Miután felforrt, lehúzom a tűzről, hozzáadom a széttördelt csokit és a nádcukrot, addig kavargatom, amíg a csoki felolvad, majd bögrébe szűröm. Ízlés szerint a bögrébe kerülhet egy-két darab pillecukor is.

forró fűszeres almalé

4-6 adag

1 liter 100 % almalé (szűrt vagy szűretlen, ízlés szerint)

1 citrom leve és finomra reszelt héja

1 csillagánizs

1 rúd fahéj

1/4 rúd vanília

6 szem szegfűszeg

2-4 ek méz

Az almalevet felforralom  a fűszerekkel (a vaníliaruda előtte félbevágom és a magjait kikapargatva adom az almaléhez). Nagyjából öt percig forralom, majd hozzáfacsarom a citrom levét és ízlés szerint mézet adok hozzá.

Bögrékbe vagy kancsóba szűröm.

mandulás tej (whiskeyvel vagy anélkül)

adagonként

2 dl tej

0,5 dl tejszín

1 tojássárgája

10 szem mandula

1/2 mk keserűmandula kivonat

szerecsendió

1 ek nádcukor

2 cl Jack Daniel’s whiskey (elhagyható, vagy ízlés szerint brandyre cserélhető)

A tejet, tejszínt, tojássárgáját, mandulát, keserűmandula kivonatot botmixerrel vagy turmixgéppel egyneműsítem. Alacsony lángon, vastag aljú edényben, állandó kavargatás mellett addig melegítem, amíg besűrűsödik. Lehúzom a tűzről, ízlés szerint édesítem, reszelek hozzá szerecsendiót, illetve hozzáadom a whiskeyt, bögrékbe szűröm.

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: forró téli italok

Kriszta
2012. december 15., szombat

Nagyon jól jönnek ezek a receptek ebben a hidegben.
A fotók gyönyörűek. Teljesen visszaadják a hangulatot. Az egyik háttérképem is lett a monitoron. :)

Herczeg Gabriella
2012. december 15., szombat

Kriszta, nagyon örülök, hogy tetszenek az italok- és a képek! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)