Az élet a forró csokoládén túl. Persze mi is szeretjük nagyon a hagyományos forró csokoládét, gyakran készítem is télen, a gyereknek pillecukorral vagy tejszínhabbal a tetején, magunknak kis csilivel, fahéjjal vagy reszelt narancshéjjal (esetleg ezek tetszőleges kombinációjával), de van még számos forró ital, ami érdemes a figyelemre. A forró almalé mifelénk a kézműves vásárok elmaradhatatlan kelléke, hiába, Szabolcsban hegyekben áll az alma, lé formájában is, de a téli fűszerekkel, és forrón egészen más az élmény, mint egyszerű gyümölcslé formájában. Aztán a forró csoki fehéren is lehet izgalmas, egy kis mandarin és kókusz igazán különleges ízeket ad hozzá, a mandulás forró ital pedig leginkább a madártej bögrés reinkarnációja, felnőtteknek egy kevés whiskeyvel kiegészítve. Mindhárom ital igazán lelket és testet melengető darab, épp ebbe a nagy téli zimankóba való.
kókuszos mandarinos forró fehér csokoládé
adagonként
2 dl tej
2,5 dkg fehér csokoládé
2 púpos ek kókuszreszelék
1 mandarin leve és finomra reszelt héja
0,5 dl tejszín
1-2 cm vaníliarúd
nádcukor, ízlés szerint
pillecukor ízlés szerint
A tejet a kókuszreszelékkel, a félbevágott vaníliarúddal és kikapargatott magjaival együtt felforralom. Közben hozzáadom a mandarin finomra reszelt héját és levét. Miután felforrt, lehúzom a tűzről, hozzáadom a széttördelt csokit és a nádcukrot, addig kavargatom, amíg a csoki felolvad, majd bögrébe szűröm. Ízlés szerint a bögrébe kerülhet egy-két darab pillecukor is.
forró fűszeres almalé
4-6 adag
1 liter 100 % almalé (szűrt vagy szűretlen, ízlés szerint)
1 citrom leve és finomra reszelt héja
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
1/4 rúd vanília
6 szem szegfűszeg
2-4 ek méz
Az almalevet felforralom a fűszerekkel (a vaníliaruda előtte félbevágom és a magjait kikapargatva adom az almaléhez). Nagyjából öt percig forralom, majd hozzáfacsarom a citrom levét és ízlés szerint mézet adok hozzá.
Bögrékbe vagy kancsóba szűröm.
mandulás tej (whiskeyvel vagy anélkül)
adagonként
2 dl tej
0,5 dl tejszín
1 tojássárgája
10 szem mandula
1/2 mk keserűmandula kivonat
szerecsendió
1 ek nádcukor
2 cl Jack Daniel’s whiskey (elhagyható, vagy ízlés szerint brandyre cserélhető)
A tejet, tejszínt, tojássárgáját, mandulát, keserűmandula kivonatot botmixerrel vagy turmixgéppel egyneműsítem. Alacsony lángon, vastag aljú edényben, állandó kavargatás mellett addig melegítem, amíg besűrűsödik. Lehúzom a tűzről, ízlés szerint édesítem, reszelek hozzá szerecsendiót, illetve hozzáadom a whiskeyt, bögrékbe szűröm.
Nagyon jól jönnek ezek a receptek ebben a hidegben.
A fotók gyönyörűek. Teljesen visszaadják a hangulatot. Az egyik háttérképem is lett a monitoron. :)
Kriszta, nagyon örülök, hogy tetszenek az italok- és a képek! :)
2012. december 15., szombat