VKF! 45.- Sütőtök! Sütőtökös zabpelyhes diós gofri és sütőtök fagylalt mandulás ropogóssal

2011. november 4, péntek | babának, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Két recept Zizi VKF! kiírására, aminek a témája a sütőtökös vega ételek. Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt írom, a sütőtök az egyik kedvenc alapanyagom. Bár a kiírásban a vega kitételt könnyű úgy teljesíteni, ha desszertekkel készülünk, de korábban már írtam egy posztot, ahol főétel és saláta is készült ezeknek a kritériumoknak megfelelően. Aztán meg ez a két tétel itt annyira finom, és épp mostanában készítettem őket, így hát az utolsó előtti pillanatban gyorsan nevezem ezeket a VKF! aktuális fordulójára.

Tehát először a gofri. Tulajdonképpen az elmúlt három hétben minden szombat reggel ezt reggeliztük, erősen addiktív és nem csak a mellé adott juharszirup miatt. Nagyon finom, könnyű tészta, őrölt vagy durvára aprított dióval és zabpehellyel, így a felhasznált tetemes mennyiségű vaj ellenére is hihetünk benne, hogy egészséges. Bár gofrisütő kell hozzá, ez kétségtelen.

A fagylalt szintén géppel készült, itt azonban kézi erővel és türelmes kavargatással fagylaltgép nélkül is megoldhatjuk az elkészítést, ha a masszát nagyobb műanyag dobozba töltjük, mélyhűtőbe tesszük és óránként-félóránként villával vagy habverővel alaposan átkavarjuk, amíg ki nem fagy. A fagyi egyébként a tejszínes krémsajt és a sütőtök tökéletes párosára épül, amit a mellé adott ropogós mandulás tallérok remekül kiegészítenek.

Végül pár szó a sütőtökről. A fagyihoz úritököt használtam, aminek a húsa igen alacsony víztartalmú, így sütés után egy parázs, szinte száraz, főtt krumpli állagú sült tököt kaptam, vagyis elég sok vizet kellett felhasználnom a fagylalt alapjához. Ha valaki szeretné elkészíteni a fagyit, akkor a felhasznált víz mennyiségét mindenképpen igazítsa a sült tök nedvességtartalmához, tehát a vizet érdemes apránként adagolni mindaddig, amíg egy sűrű palacsinta tészta állagú masszát kapunk.

 

  • sütőtökös gofri zabpehellyel, dióval
  • 12 darab
  • 25 dkg sütőtök (tisztítva)
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg simaliszt
  • 5 dkg darált vagy finomra aprított dió
  • 5 dkg finomra hengerelt zabpehely
  • 2 ek nádcukor
  • 1 tk mézeskalács fűszer őrölve (én 1/2 tk őrölt fahéjat, 1/2 tk vaníliakivonatot és sok reszelt szerecsendiót használtam)
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna

A felkockázott sütőtököt a vajban kis lángon, fedő alatt puhára párolom. Villával vagy habverővel összetöröm, majd hozzáadom a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, a zabpelyhet, diót, cukrot, tojásokat, fűszereket, majd alaposan kikeverem. Ha a tészta túl sűrű lenne (ami a felhasznált sütőtöktől is függ), akkor kevés tejjel lehet lazítani rajta.

A masszát 10 percig pihentetem, közben előmelegítem a gofrisütőt, majd kisütöm benne adagonként a tésztát.

Tálalás előtt porcukorral is meg lehet szórni, de juharsziruppal meglocsolva is nagyon finom.

 

  • sütőtök fagylalt mandulás tallérokkal
  • fagylat:
  • 20 dkg sült sütőtök (tisztítva)
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg nádcukor
  • 1/2 ek vaníliás cukor
  • 12,5 dkg tejszínes (Philadelphia) sajtkrém
  • mandulás tallérok:
  • 12-14 darab
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg finom szemű kristálycukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk őrölt mézeskalács fűszer (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
  • néhány csepp narancs olaj vagy 1 kk reszelt narancshéj

A fagylalthoz a sült tököt a vízzel, cukorral, vaníliás cukorral, krémsajttal turmixgéppel simára turmixolom. A masszát hűtőszekrényben kihűtöm, majd fagylaltgépben kifagyasztom. (Ha kevésbé száraz húsú tököt használunk, lehet kevesebb vízzel és több sült tökkel készíteni a masszát.)

A tallérokhoz a hozzávalókat alaposan összegyúrom, majd a lágy masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázok, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, egymástól legalább 5-6 centi távolságra, mert sütés közben kissé szét fognak terülni.

Előmelegített sütőben 180 C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 10-12 percig sütőm a tallérokat, amíg aranyszínűek nem lesznek. A sütőlapon hűtöm ki, melegen még lágy, de ha kihűlt, megszilárdul.

Jól záródó dobozban sokáig ropogós marad.

 

 

Címkék: , , , , , , ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! 45.- Sütőtök! Sütőtökös zabpelyhes diós gofri és sütőtök fagylalt mandulás ropogóssal

Zita
2011. november 5., szombat

Wow! Ezt érdemes volt megvárni! Csodásak a barna fotók és a receptek is különlegesek! Gratulálok!

peel
2011. november 5., szombat

Már vártam : )))! Sajna nincs gofrisütőm, még jó, hogy fagyigépem van : )

killervidra
2011. november 5., szombat

Peel, örülök hogy tetszenek!:) Én még azt is meg merném kockáztatni, hogy esetleg amerikai palacsintaként is működik a gofri tésztája… :)
Zita, örülök hogy tetszenek és köszönöm a játékot! :)

Epercsók
2011. november 5., szombat

Erre vágytam egész nyáron: egy jó sütőtök fagylaltra, nagyon tetszik!:)

killervidra
2011. november 6., vasárnap

Epercsók, örülök hogy tetszik! :) Valóban nagyon finom! :) Ha elkészíted, csak a sütőtökre kell ügyelni, ha nem úritökből készül, hanem magasabb nedvességtartalmú, pl orange sütőtökből, akkor érdemes változtatni a sütőtök-víz arányon, a 30 dkg sütőtök+1,5 dl víz talán megfelelő lehet. Az a lényeg, hogy elég sűrű, palacsinta tésztánál sűrűbb állagú legyen a massza.

Beatbull
2011. november 8., kedd

Nagyon szépek a fényképek! A gofri kimondottan jól hangzik ezzel a sütőtökös tésztával – a mézeskalácsos fűszerek pedig mindig jól kiegészítik a sütőtököt. Gofrisütőm ugyan nincs, de jól el tudom képzelni, hogy milyen addiktív ;)

killervidra
2011. november 8., kedd

Beatbull, örülök hogy tetszik! :) A gofris kép nekem is az egyik kedvencem lett. :)
A mézeskalács fűszerek+ sütőtök nálunk is nagy kedvenc, van még belőle pár variáció, ami elég jól sikerült, remélem, hamarosan tudom majd azokat is posztolni. :)

chriesi
2011. november 10., csütörtök

Mmmm…isteni fotók és nagyon klassz receptek!

killervidra
2011. november 10., csütörtök

Chriesi, köszi, örülök hogy tetszik! :)

Rebus
2011. november 17., csütörtök

Ma megsütöttem a gofrit,nagyon finom lett!:)És még nekem is ízlett,ami azért nagy szó,mert nem szeretem a sütőtököt,de ilyen formában jöhet bármikor..:)Szóval,köszönöm a receptet!:)

killervidra
2011. november 18., péntek

Rebus, nagyon örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)