Bonbon 2x: fehér csokis kókuszkrémmel és étcsokis sós karamella krémmel, pirított szezámmaggal

2010. december 15, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018743

Néhány hasznos info a recepthez:

-szilikonos bonbonformát használtam, de elvileg a bonbonkészítéshez már bevált szilikonos jégkockatartóval is működik

-csoki: fehér 20 dkg-os Choceur, ét: 70% Moser Roth, mindkettő az Aldiból. Általában édességekhez ezt használom, nekem nagyon bevált

-olvasztáshoz vastag aljú öntvény teflon edényt használok és a lehető legkisebb lángot, de a vízfürdő is jó.

– az Aldis bonbonformákat használtam, erre vonatkoznak a mennyiségek.

– szilikonos bonbonforma rendelhető a GasztroShoptól, illetve megvásárolható a Butlersben.

  • 8 db
  • 7,5 dkg étcsoki (70%)
  • 2 ek cukor
  • 2 ek tejszín
  • kis csipet só
  • 1,5 tk szezámmag

A széttördelt csokit megolvasztom vízfürdő felett vagy nagyon kis lángon, vastag aljú teflon edényben, épp csak addig melegítem, amíg folyós nem lesz, ezt követően szilikonos ecsettel kikenem a bonbonformákat (a bonbonformákat érdemes lehűteni kenés előtt, akkor hamarabb rádermed a csoki, szebben lehet kenni). Hűtő, 15 perc, amíg megszilárdul. Ha vékony rétegben sikerült csak a kenés, vagy nem lett egyenletes, még egy rétegben fel lehet vinni a csokit vagy korrigálni a hibákat. (én két rétegben kentem) Ezután ismét 15 perc hűtő (a visszaszilárduló csokit minden alkalommal óvatosan, kíméletesen kell újramelegíteni, de vízfürdő felett is lehet melegen tartani, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy 32°C körül legyen a hőmérséklet, és ennél ne magasabban)

A cukorból karamellt készítek, a nagyon kis csipet sóval együtt, majd hozzáadom a tejszínt és két evőkanálnyi vizet, feloldom vele a karamellt majd sűrűre főzöm, pohárba csorgatom és kihűtöm.

A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítom.

A krémmel betöltöm a bonbonokat (ne érjen fel a krém a peremig teljesen), majd megszórom kevés szezámmaggal.

Végül minden bonbont kevés olvasztott csokival lezárok, a felesleget spatulával lehúzom és a hűtőben 2-3 órán át dermesztem kipattintás előtt.

  • 8 db
  • 7,5 dkg fehér csoki
  • 1 ek kókuszreszelék
  • 5 ek kókusztej
  • 1 ek cukor
  • 1 mk rózsavíz

A kókusztejből, kókuszreszelékből, cukorból és rózsavízből sűrű krémet főzök, majd kihűtöm. (több krém lesz egy kicsivel, mint amennyi a bonbonba kell)

A csokival, bonbonformával, betöltéssel hasonlóan járok el, mint fent, de a fehér csokira sokkal jobban kell ügyelni az olvasztásnál, mert nagyon hamar összeugrik, ha túlmelegítjük. Olvasztásnál ne kevergessük, és ahogy kenhetővé válik (még akkor is, ha vannak benne fel nem olvadt darabok) azonnal húzzuk le a tűzről/vízfürdőről.

Címkék: , , , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Bonbon 2x: fehér csokis kókuszkrémmel és étcsokis sós karamella krémmel, pirított szezámmaggal

Mamma
2010. december 15., szerda

Tetszik, főleg a kókuszos. Én egyszerűen csak kókusztejjel keverném össze a csokit :))
Mi az, hogy aldis forma? Ezt a bedőlt formát egyébként már több helyen láttam, biztos több gyártója is van.

killervidra
2010. december 15., szerda

Mamma, tényleg eszméletlen finomak lettek, nem is írom ide, hány perc alatt tüntettük el a teljes mennyiséget. :)
A kókusztejjel adtál egy ötletet (már megint. Nagyon köszönöm! :) ), és szerintem ki is fogom próbálni így trüffelnek! :)
Azért írtam az aldis formát, mert élőben még nem láttam másfélét (bár ma jött meg a gasztroshopos formám is, csak az még az öcséméknél van Debrecenben), szóval nem tudom, más hasonló alakú formákkal megegyezik e az űrtartalma ezeknek. Nekem olyan kicsinek tűnnek… Persze lehet hogy ez csak szubjektív, hétvégén majd lesz alkalmam összehasonlítani a két gyártó termékét.

Doki
2010. december 16., csütörtök

hát ezek baromi jól néznek ki.. wowh.

és ez komolyan aldis forma? nem mintha sűrűn járnék aldiban, de jó tudni, hogy ott is kapható:):) azt hittem, ez már a gasztroshopos.

gyönyörű, kókuszosat vittem is, pont jól jön!!

killervidra
2010. december 16., csütörtök

:))) Örülök hogy tetszenek! Egy gond volt velük csak, hogy annyi pepecselés után 3 perc alatt elfogyott mind. :)
Az aldiban évente 1x kapható, hármas csomagban, egy dínós, egy leveles, meg egy ilyen kocka. A gasztroshopos megjött, de még a sógornőmnél van Debrecenben, holnap megyek érte. :) Hétvégén tesztelés. :))) Sógornőm egyébként azóta folyamatosan bonbont gyárt, ma az öcsém azon izgult, hogy hamarabb bejusson a konyhába mint az asszony, hogy legyen rendes kaja is. :)

Doki
2010. december 16., csütörtök

:) kíváncsi vagyok, hogy a fehércsokis hogy fog sikerülni.. a tied gyönyörű, ez bíztat:)

az öcsédet sajnálom is, meg nem is:)

killervidra
2010. december 17., péntek

:))) Ja, én is. :)
Nekem csak arra kellett figyelni, hogy ne melegedjen túl a csoki. Még akkor lehúztam a tűzről, amikor már folyós, de még kisebb darabok vannak benne, mert a vastag falú edény hőtartó, és még utána is olvad. Így simán háromszor is újra tudtam melegíteni. Meg hogy elég vastag legyen a bonbon fala. 2x át kellett kenni, mert inkább vékonyabban és egyenletesen kentem mindkét alkalommal, így nem maradtak cseppek, egyenetlen részek. Macerás, de a végeredmény meg szép. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)