Az alvó Ponty, és a földimogyorógrillázsos őszibarackos rétes

2009. április 28, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Azt hiszem, úgy illik, hogy először köszönetet mondjak Pontynak, aki miatt mostanában ez a sok bejegyzés megszülethetett. És itt pedig következzen egy kép arról, hogy egész pontosan hogyan járul hozzá konyhai tevékenykedésemhez:

pa020004

Igen, alszik. Napközben, éjszaka. Amikor ébren van, akkor pedig olyan, mint egy propaganda tevékenységet folytató vidám kis angyal. Mindezt három és fél hónap (szinte) folyamatos ébrenlét után alig tudom elhinni, szóval egyelőre csak a konyháig és a számítógépig merészkedem. ( az alvás oka pedig igen prózai: az utazóágyát kínunkban a konyhában(!) állítottuk fel (az összes többi szoba után), és az a gyermek, aki korábban csak humanoid formájú alkalmatosságokon fekve érezte jól magát, egyszerre itt elkezdett napközben szundikálni. A kiságyában, pihenőszékben, stb. persze továbbra sem. De a konyhában valahogy komfortosan érzi magát! )

Szóval ez az oka, hogy amikor kisdedünk este nyolc órakor megkezdi másnap reggel tízig tartó, étkezésekkel tarkított maratoni alvását, akkor én még simán ki tudok menni a konyhába valami gyors desszertet összedobni, ha Férjnek arra támad kedve. Így született a mostani recept is, ami furcsa házasítása a rétesnek és a baklavának, de férj 5 perc alatt 3 szeletet behabzsolt belőle, szóval azt gondolom, jól sikerült!

pa030083

  • 1 rúd réteshez
  • 1 csomag réteslap (ha lehet, Tante Fanny),
  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg pirított sós földimogyoró,
  • 10 dkg cukor,
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 500 gr őszibarack,
  • 2 narancs,
  • 2-3 ek nádcukor,
  • 1 púpos ek étkezési keményítő

A cukrot vastag aljú, széles serpenyőben karamellizálom. Ha borostyánsárga színű, hozzáadom a mogyorót, kevergetem, amíg a karamell ismét cseppfolyóssá válik. Szilikonos sütőpapírra öntöm (így könnyebb leszedni, ha megszilárdult, de leolajozott fém tepsi hátlapja is megteszi), ha kihűlt, blenderben finomabbra őrlöm.

Az őszibarack most mirelit. Hátrány az íze, előny, hogy fagyottan könnyebb meghámozni. Ha kicsit kienged, már neki is lehet esni, nem kell megvárni a teljes olvadást. Ezután centis kockákra vagdosom, megcukrozom, és szűrőbe teszem, hogy lecsepegjen a leve.

A vajat felolvasztom. A réteslapokat elkezdem kiteregetni: 1 réteslap, vajjal lekenni, grillázsporral megszórni, rá egy újabb réteslap, és addig ismételni mindezt, amíg minden hozzávaló el nem fogy (a grillázspor mennyisége igen bőséges szóráshoz elegendő, de lehet ennél kevesebbet is használni)

A kiolvadt, lecsepegtetett őszibarackot megkóstolom, hogy mennyire édes/ízetlen. Cukorral és narancslével korrigálom, majd összekeverem az étkezési keményítővel, és egyenletesen elosztom a rétegezett réteslap egyik hosszanti oldala mentén. Feltekerem. Vajjal megkenem. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200°C fokon 25-30 percig sütöm, amíg aranyszínű lesz.

Az őszibarack felfogott levéből a maradék narancslével, és ízlés szerinti cukorral szirupot főzök (nem kell nagyon beforralni), ezzel fogom meglocsolni a kész rétest, és tálalásnál is öntök még belőle a szeletek köré. Hidegen a legfinomabb.

Címkék: , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Az alvó Ponty, és a földimogyorógrillázsos őszibarackos rétes

Millie
2009. április 29., szerda

Ponty úr lábikóira ezer puszikát küldünk! És irigykedünk a sok alvásra!

killervidra
2009. április 29., szerda

Puszikákat személyesen adom át, az alvás meg remélem, így is marad! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)