Sült gyümölcsök édes habbal

2011. július 17, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Mindenre van magyarázat, erre is. Vagyis hogy miért kell megsütni a gyümölcsöket, amikor nyersen is finomak. Hát mert így még finomabbak! Arról nem is beszélve, hogy egy-két feledhető ízű őszibarackot vagy sárgadinnyét akár el is varázsolhatunk vele. Ha pedig alapból finom, érett gyümölcsöket használunk, akkor az eredmény egészen elképesztő lehet. Pedig nagyon egyszerű elkészíteni, de hát néha az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek. A gyümölcsök kombinációja változtatható, én most egy igen jól bevált triót írok le ebben a receptben.

A habra is van magyarázat, méghozzá az, hogy a mélyhűtőm olyannyira van tele folyamatosan mindenféle fél őzekkel meg egész malacokkal, hogy nem fért be még idén a fagyigép. Szóval marad a jól behűtött hab. De hát persze ez fagylalttal is finom lenne… A hab pedig igen szabadon értelmezhető szintén, ez most egy tejföl+ tejszínhab, de készült már nagyon finom változata apróra vágott citromfűvel kikevert joghurttal+tejszínhabbal is.

  • 6 kis tálkához / 1 tepsihez
  • 1/2 sárgadinnye (~ 30 dkg)
  • 3 nagy marék ribizli (~ 25 dkg)
  • 2 őszibarack (~ 25 dkg)
  • 3 ek juharszirup
  • 3 ek sötét rum
  • lime (elhagyható)
  • vaj
  • a habhoz:
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 2 ek nádcukor

Az őszibarackot meghámozom, felkockázom. A sárgadinnye magját kikaparom, cikkekre vágom, a héjat levágom (ha előtte cikkekre vágjuk, akkor könnyebben megy). A ribizlit megmosom, leszedem a száráról.

A gyümölcsöket összeforgatom a rummal, juharsziruppal, pár csepp lime is mehet rá, ha éppen akad otthon és haloványabb ízűek a gyümölcsök. Kivajazott sütőtálakba szedem, a lényeg csak annyi, hogy egy rétegnél ne legyen vastagabb a tálban a gyümölcs, így sülni fog és nem párolódni. A gyümölcsök tetejére vajat forgácsolok.

Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 25-30 percig sütöm, amíg aranyszínt nem kapnak a gyümölcsök. (sütési idő a sütéshez használt formá(k)tól is függ)

A habhoz a tejfölt kikeverem a cukrokkal, amíg azok elolvadnak benne, a tejszínhabot kemény habbá verem. A tejszínhabhoz óvatosan hozzáforgatom a tejfölt, majd az egészet behűtöm tálalás előtt.

A forró gyümölcsöket a hideg habbal tálalom.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)