Ez lett volna a csokipuding mellé.
Aztán a család kegyelemért esdekelt a pörkölt után, és a heveny hasnyálmirigy-gyulladás elkerülésének érdekében “csak” ez a fagyi lett a desszert.
Sajtkukacék receptje, átszabva.
700 ml massza
150 gr cukor, 500 ml tej, 200 ml tejszín, 5 tojás sárgája, 1 csapott tk só
A grillázshoz:
100 gr cukor, 2 dl natúr földimogyoró, 1 kk só
A 150 gr cukorból kevés vízzel karamellt készítek. Az eredeti receptben több cukor szerepel, az abból készült karamell sötétebbre színezi a fagyit, annak igazi karamell színe van, de az nekünk túl édes. Továbbá én a borostyánsárga karamellt szeretem, ami ennél sötétebb, az nekem keserű. De aki szereti sötétebben, annak a fagyija is szebb színű lesz.
Ha kész a karamell, felöntöm a tej felével, hozzáadom a sót, addig kevergetem, amíg a karamell feloldódik. A tej másik felét a tojások sárgájával simára keverem, és a karamellás tejhez öntöm. Kis láng fölött, habverővel folyamatosan kevergetve besűrítem. Megy hozzá a tejszín is. Ha kicsit kihűlt, megy a hűtőbe.
A földimogyorót száraz serpenyőben, kis lángon megpirítom. Ha eleve sózott, pirított földimogyorót használunk, akkor ezt a lépést+sózást itt megspóroljuk.
A 100 gr cukorból és a sóból karamellt készítek, ha megvan, megy hozzá a mogyoró. Szilikonos sütőlapra öntöm. Ha kihűlt, nagyobb darabokra tördelem, és késes robotgépben durvára darálom.
A fagyigépbe öntöm a masszát, és ha kifagyott, hozzákeverem a ledarált grillázs felét. A maradék grillázzsal megszórom a fagyit a tálalásnál.
Ütős a fagyi, nagyon tetszik!!! Várok vele egy kicsit- mármint a tojás miatt-most még előnyben részesítem a főzés nélkülieket..
De mi télen is fagyizunk:DD
Minket sem zavarnak fagyi szempontjából az évszakok… :)
Van főzés nélküli karamellás fagyi recept is (engem a tojásosban csak a főzés zavar :) ), azt szoktam mostanában készíteni, recept nemsokára! (ha marad mit fényképezni! :D )
2009. augusztus 17., hétfő