Sós karamellás földimogyoró tallérok

2010. április 16, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012735

Ha egy kis édességet iktatunk közbe, a medvehagyma is jobban csúszik.

Egyébként csak idő kérdése volt, hogy ez is elkészül a mogyorós és a kávés-mandulás változat után. Az eredeti receptért meg nem győzök eleget hálálkodni Latsiának, mert ez a tészta (ha lehet annak nevezni olyasmit, ami liszt nélkül készül) tényleg nagyon finom, és nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

A só-karamella-földimogyoró kombinációról pedig szerintem nem mondok újat azzal, hogy aki egyszer megkóstolja, azonnal függővé válik.

Még a  végére egy idézet Férjtől: “Brutálisan finom”

  • 2 tepsi
  • 20 dkg sózott, pörkölt földimogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás

A cukorból világos karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a mogyorót és miután az összes karamell a mogyorókra tapadt (szilikonos) sütőpapírra terítjük szét. Miután kihűlt, késes robotgéppel a lehető legfinomabbra daráljuk.

Hozzáadjuk a vajat és a tojást, összegyúrjuk, majd 2 centi átmérőjű golyókat formázunk a masszából (ha az túl lágy lenne, mert az összegyúrás előtt nem vártuk meg, amíg a mogyoró teljesen kihűl, (ki lenne ilyen türelmetlen?) akkor tegyük be a hűtőbe fél órára).

A golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd a  tetejüket villával ellapítjuk.

200°C fokon (gázsütőben) 12 perc, vagy amíg az alja el nem kezd arany barna színűvé válni.

Sütőpapírostól rácsra emelve hűtjük ki. (melegen még puha, de ha kihűl, megszilárdul)

Címkék: , , ,

14 hozzászólás a bejegyzéshez: Sós karamellás földimogyoró tallérok

peel
2010. április 16., péntek

Épp azon agyaltam, hogy pecorinós kekszedet megsütöm medvehagymával, de akkor kettőt ütök egy csapásra és ezt is kipróbálom, ha már bekapcsolom a sütőt : )

Latsia
2010. április 16., péntek

Ne is hálákodj nekem, inkább dobj meg egy párral belőle, istenien néznek ki, képzelem az izüket….nyamm:-)
Nagyon extrák az újításaid az ízekkel, koppintom én is!:-)))

killervidra
2010. április 16., péntek

Peel, érdemes, ez tényleg durván jó (volt. Nincs belőle már egy morzsa sem… :))
Azért a pecorinos sem rossz, ha jobban belegondolok, ez a kettő a férjem kedvenc keksze. :)
Latsia, örülök hogy tetszik/tetszenek! :)))
Tényleg nagyon szuper ez a “tészta”, de hát ez látszik is abból, hogy mennyit sütöm! :)

ChefViki
2010. április 16., péntek

Stip-stop :-) Vittem! Állati jó!

ChefViki
2010. április 16., péntek

Ja! Csak nem forradalom tört ki a sok medvehagyma miatt? :-)

lúdanyó
2010. április 16., péntek

Én is viszem :)

peel
2010. április 16., péntek

Hát ha te belegondolsz valamibe, akkor abból csak jó sül ki : ) Majd referálok, egyezek-e a Férj ízlésével : )

killervidra
2010. április 16., péntek

Viki, vidd, örülök! :) Még nem tört ki a forradalom, ráadásul ma jött egy felmentősereg is a szüleim személyében. :)
Férj egészen jól bírja a dömpinget, a spárgától tavaly három nap alatt kikészült! :)

Lúdanyó, szívesen adom! Azért van! :)

Peel, köszi, ez több mint hízelgő! :)
A referálást el is várom! ;)

Annie
2010. április 20., kedd

Jaj, ez annyira jó ötlet, és annyira finom lehet, hogy az almás-zabpehlyes, halas, hajdinás, medvehagymás ínyencségek miatt ideszokott fogyozókra nézve ádáz tett ilyet egyáltalán közzétenni.
Először szólok hozzá, de rendszeresen olvasok, és megemelem a kalpom a színvonalas megjelenés és a michelin csillagos tartalom előtt. Ráadásul egészséges felfogásban.

killervidra
2010. április 20., kedd

Annie, nagyon örülök hogy tetszik a blog, színvonalasnak találod, és hogy rendszeres olvasóm vagy! Ilyesmit mindig öröm olvasni! :)))
Igyekszem egészségesen (és finoman :) ) főzni, de néha azért én is elcsábulok. :)

grenadine
2010. április 28., szerda

ma megsütöttem. a lányomnak életében ez az egy kex ízlett eddig:)

killervidra
2010. április 28., szerda

Hú, most nagyon büszke vagyok! :)))

grenadine
2010. április 29., csütörtök

a karamelles mogyoró negyedét épp csak durvára vágtam, úgy kevertem a többihez. azok voltak a legfinomabb részek! :)

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Nagyon jól hangzik! Legközelebb szerintem akkor én sem daráltatom le teljesen a késes robottal! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)