Segítsüti: omlós kelt diós rudak étcsokoládéba mártva vaníliás almalekvárral

2011. szeptember 17, szombat | desszert, üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

Az idén is Segítsüti, 27 blogger anyuka fogott össze, hogy süteményeket kínáljanak árverésre, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítsák. Az összegyűlt licit ebben az évben egy gyermekhospice szervezet, a Szemem Fénye Alapítvány javára lesz felajánlva. Az idén két gyermek hospice házat támogatnak, a pécsi Dóri-házat és a törökbálinti Tabitha-házat, ahol gyógyíthatalan beteg gyermekeknek és családjaiknak segítenek feldolgozni és megkönnyíteni a küzdelemet. A sütikért összegyűlt pénzből az egézségügyi ellátáshoz szükséges műszereket és az ott élő családok mindennapjait megkönnyítő eszközöket, berendezési tárgykat kapnak majd a házakban élők, amit a Segítsüti oldalán nyomon követhetenek majd az érdeklődők.

A licit a Segítsüti oldalán zajlik, ahol mind a 27 sütemény árverésre kerül.

Én az idén egy finom, omlós diós kelt rúddal készültem, aminek a végét csokoládéba és jégcukorba forgattam, mellé pedig egy vaníliás almalekvár készült. A sütemény átvétele személyesen Nyíregyházán, vagy postai úton lehetséges.

 

  • 2 tepsi
  • 20 dkg liszt (fele rétes (BFF-55), fele sima (BL-55)
  • 10 dkg dió, finomra darálva
  • 10 dkg tejföl
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 10 dkg étcsokoládé (55%)
  • jégcukor
  • a lekvárhoz (250 ml):
  • 50 dkg alma
  • 10 dkg nádcukor
  • 0,5 dl birspálinka
  • 1 ek vaníliakivonat

A liszteket elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáadjuk a diót, cukrot, sót, fahéjat, tejfölt, olvasztott és kézmelegre hűtött vajat, majd alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk rugalmas tapintatú tésztává. A kelesztőtálat letakarva két órán át meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát.

Átgyúrjuk, majd ceruzányi vastag, nagyjából 5 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Előmelegített sütőben 180 C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 13-15 percig sütjük, vagy amíg a rudak teteje kezd aranyszínt kapni.

A süteményt rácsra szedve hűtjük ki.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd a rudak egyik felét csokoládéba mártjuk, ezután rögtön megforgatjuk a jégcukorban, sütőpapírra szedjük. Akkor van kész, ha a csokoládé megszilárdul.

A lekvárhoz az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, feldaraboljuk. A pálinkával, cukorral és vaníliakivonattal együtt egy szélesebb edényben gyakran megkavarva sűrű lekvárt főzünk belőle, kiforrázott üvegbe töltjük. (Mivel ez kis mennyiség, egy szélesebb edényben alig fél óra alatt elkészül)


Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Segítsüti: omlós kelt diós rudak étcsokoládéba mártva vaníliás almalekvárral

Beatbull
2011. szeptember 17., szombat

Gyönyörű képek és a süti is nagyon tetszik így az őrölt dióval! Kis apró édes diós grissinik ;)

killervidra
2011. szeptember 17., szombat

Beatbull, köszönöm, örülök hogy tetszenek. :) Igen, valóban, nem véletlen a hasonlóság, eredetileg parmezános diós grissinit akartam sütni mellé aszalt paradicsommal gazdagított paradicsomlekvárral, de aztán arra gondoltam, hogy talán jobb lenne egy konvencionálisabb édes megoldásnál maradni. Így lett édes diós mini grissini almalekvárral. :)

Vianne
2011. szeptember 17., szombat

Nagyon guszta:)) Sok-sok licitet!

peel
2011. szeptember 18., vasárnap

Segítség!!!! : )))) Már megint nyelek nagyokat!!!! Azért majd a sós változatot is posztold légyszi. Csak nekem, csak most : )

killervidra
2011. szeptember 18., vasárnap

Vianne, köszönöm! A Te bonbonjaid pedig egyenesen eszméletlenek! :)

Peel, ez egyértelmű, Férj nem is hagyná, hogy ne tegyem. :)))) Örülök, hogy ez is tetszik! :)

peel
2011. szeptember 21., szerda

Gratulálok!!!!

killervidra
2011. szeptember 21., szerda

:)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)