Talán most csalódást okozok, de nem, nem édesség (bár ki tudja… Igazság szerint én az üvegből a felét ebéd előtt elnassoltam), inkább egy könnyű, izgalmas savanyúság, ami húsok mellé eszméletlen finom. Az egyik legnagyobb erénye pedig, hogy a nem teljesen tökéletes ízű eperből is nagyszerű ízeket hozhatunk vele elő.
Azért az úgy igazságos, ha azt is megemlítem, nálunk sült kacsamell és sült újkrumpli mellé volt ez most kitalálva, a rebarbara szósz helyett, ami az édesdrágajó kutyánk által letarolt rebarbara ültetvényünk megsemmisülése következtében most nem jöhetett létre.
Tehát hús mellé, magában, és talán még azt is meg merném kockáztatni, hogy kicsit több cukorral készítve akár egy merészebb desszertbe, pohárkrémbe is kiváló kompót következik.
Az epret megmosom, a csumáját kiszedem, majd viszonylag szorosan, úgy, hogy azért ne törjön össze, egy befőttesüvegbe lerakom (egy 750 ml űrtartalmú lett nekem elég hozzá). Lehetőleg csak ép, keményebb, nem túlérett, töretlen szemeket használjunk hozzá.
Az ecetet 1 dl vízzel, a fekete borssal és a cukorral felfőzöm, 2/3 részére beforralom. Végül hozzáadom a citrom finomra reszelt héját, a levét és az egészben hagyott kakukkfű ágakat. Összeforralom, majd az eperre merem.
Lezárom az üveget, majd ha kihűlt, hűtőben tárolom.
Istenien hangzik! Keresem a friss epret az árusoknál. És nagyon várom a tortát is! :)
:))) Jenis, örülök hogy tetszik! :) Ki lehet fogni a magyar epret, de az az igazság, hogy ez még nincs olyan finom, mint a szabadföldi. De a spanyolnál sokkal jobb. :)
A tortára néhány napot várni kell majd (mármint a posztra belőle :) ), de nagyon finom lett. :)
jelentem az ABC-ben volt egyetlen doboz eper és finom is, ráadásul magyar, csak 30 km-t utazott. :)
:))) Sikersztori. :)
Wow! Ez hihetetlenül finom! Másfélszeres mennyiséget csináltam, hátha marad holnapra Barnának. :) Még így sem vagyok benne biztos. :)
:)))
Nagyon örülök hogy ízlett! :)
Barnának meg tessék új adagot készíteni! :)))
Epres bruschettában gondolkodom napok óta. Csak a fűszerezésben voltam bizonytalan, hogy meddig merjek elmenni. Azt hiszem, ebből a receptből indul ki ; )
Peel, örülök hogy inspiráltalak! :)
Van egy nagyon jó epres bruschetta egyébként a Hétköznapi Ínyencen: http://www.hinyenc.com/2011/04/epres-gorgonzolas-bruschetta-parmai.html
Ott azért a kecskesajton van a hangsúly. Én meg azt szeretném, ha az eper is dominálna : )
Azért most adtál egy elég jó ötletet! ;) Köszönöm! :)
2011. május 9., hétfő