Mit lehet kezdeni két köteg nem túl szép rebarbarával? (amit csak és kizárólag a rebarbara utáni kínzó sóvárgás tetetett be velem a kosárba a Metroban. Pedig láttam én, hogy nem túl szép, nem túl friss, sok mindenre nem való)
Elöljáróban el kell mondanom, hogy a rebarbara az egyik kedvenc gyümölcsöm (még akkor is, ha zöldség), és a rebarbarából készült crumblet családom férfitagjai megszavazták “a tökéletes sütemény”-nek, így nem kizárt, hogy kissé túlérzékeny vagyok a minőségére. (mert a férjem szerint példásul az égegyadta világon nem volt annak semmi baja) Általában frissen kapom (na meg ajándékba), és május végétől egészen őszig folyamatos belőle az ellátás. Ebből következik, hogy az idén még nem kaptam, a mélyhűtött készleteket pedig feléltük. (és igen, van már a kertben is, de csak tavaly vetettem, és olyan kis csenevészek, hogy az idén szerintem még nem fogok tudni saját terméssel büszkélkedni belőle) Szóval nem bírtam otthagyni. Aztán itthon jött a csalódás, a csenevész kis szárakból tisztítás után alig maradt valami, és miután megfőztem, én még az ízükkel sem voltam elégedett. Aztán jött Férj, megkóstolta, és felkiáltott, hogy ez isteni szósz, csak süssek hozzá húst neki. (így állunk, ez is az ő érdeme. Újabban egyre kreatívabb.)
A szószt én még kicsit fűszereztem, tekintettel a kacsára. A sült krumpli mellé pedig kötelező, ha férfiemberek vannak a háznál.
Az adagok kicsit kaotikusak lettek, mert pecsenyekacsa mellet újabban nem kapni, ebből a monstrumból meg egy fél filé egy embernek túl sok, kettőnek meg kevés. Ráadásul sütni sem olyan egyszerű, mint a picike 15 dekásakat, és mivel ugye villanysütőm továbbra sincs (sőt, úgy tűnik, nem is lesz egyhamar), azaz alacsony hőfokon sütni továbbra sem tudok, ezért egy öszvér megoldásra szoktam rá a gáztűzhely lehetőségeinek kiaknázásával. A szósz az olyan 4-6 adag, most mondjuk mi a felét megettük ketten, de a maradék jó lesz még más sült mellé is. A sült krumplihoz nincs hozzáfűznivalóm.
Egyébként isteni lett.
A rebarbarát megtisztítom, a végeit levagdosom, a fás részeket lenyúzom róla, majd nagyobb darabokra vágom. A borókabogyót, szegfűborsot mozsárban egy kevéssel a nádcukorból finom porrá őrölöm, majd hozzáadom a rebarbarához a többi cukor, a narancsok leve és 2 dl víz kíséretében. Mérsékelt lángon addig főzöm, amíg sűrű püré nem lesz belőle. Utána botmixerrel pépesítem, hogy ne legyen szálcsás.
A kacsamellet megtisztítom, lehártyázom, majd a bőrét centis távolságban bevagdosom hosszában és keresztben is. Nagyon éles kés kell hozzá, és óvatosan kell csinálni, a húsba ne vágjunk bele. Felhevített serpenyőben elkezdem sütni a bőrös oldalával lefelé, nagyobb lángon (zsiradék sem kell alá, ha teflon serpenyőben sütjük, mert szinte azonnal elkezd kiolvadni a zsír), amíg a bőre aranyszínűre nem pirul, és a zsír nagyrészt kiolvad belőle. Ha túl gyorsan pirulna, mérsékeljük a lángot.
Sütés közben sózzuk, majd ha már a bőre ropogós, és világos aranyszínű, megfordítjuk. A bőrös oldallal felfelé is sütjük 2-3 percig.
Egy sütőtálba tesszük a kés pengéjével meglapított fokhagymát, a rozmaringot, majd ráhelyezzük az elősütött kacsamellet bőrös oldalával felfelé. Alálocsolunk egy evőkanálnyi zsírt, csak hogy ne ragadjon oda a tál aljához, de több nem kell, mert még a sütőben is olvad ki belőle bőséggel. Borsozzuk, majd 160°C fokos sütőben (gázsütő!) 30 percig sütjük. Így tökéletesen rozé lesz.
Tálalás, szeletelés előtt még úgy 5 percig pihentetem, a kinyitott ajtajú, kikapcsolt sütőben.
Közben a meghámozott újkrumplit lehetőleg magas falú, fedeles teflon serpenyőben a kacsa kiolvadt zsírjából 2-3 evőkanálnyin elkezdjük sütni, fedő alatt, kis lángon. Időnként megrázogatjuk, és készre sütjük-pároljuk. Folyadék, több zsír nem kell alá. Csak tálalás előtt sózzuk.
Még egy szó, ez a rebarbarás szósz tényleg elképesztő finom! Hogy én miért csak édességnek ettem eddig! Fog még készülni jó néhányszor ez is, de hamarosan Sajtkukac Niki rebarbara szószát is be kell ütemeznem!
Megjegyzés:
1.) Ha kicsi, 15-20 dkg-os pecsenyekacsa mellet használunk, akkor azt beirdaljuk, majd bőrös felével lefelé kezdjük sütni forró serpenyőben, nagyobb lángon, amíg az összes zsír ki nem olvad belőle. Ha ropogós és piros a bőre, akkor megfordítjuk, és a másik oldalán sütjük 4-6 percig, amíg megnyomkodva gumicukor állaga lesz a húsnak. Sütés közben sózzuk, borsozzuk. Ezt követően alufóliába csomagolva félretesszük pihenni 10 percre meleg helyre, ki ne hűljön a szeletelés előtt.
2.) A kacsa sütésekor kiolvadó zsírt összegyűjtöm, és eltárolom pecsenyezsíros kenyérhez. Lilahagymával. Kiváló.
Nem árultad el a nagy titkot, de biztos vagyok benne, hogy előrajzoltad a bőrére a négyzethálót, majd vonalzó mellett vagdaltad be. Másképp nem lehetne ilyen szabályosra csinálni ;-)
Hát van egy jó éles késem, meg a szemmértékem sem olyan rossz. ;)
De ez az előrerajzolós megoldás tetszik! :)
Kacsamell. Újkrumpli. Rebarbara.
Brühühü!!! Fantasztikus!
:-)
Nálunk egyedül én szeretem a rebarbarát, úgyhogy most nyeldeklek rendesen…
Tavaly készült nálam egy rebarbara-chutney – ami egyértelműen elnyerte a szűkebb és tágabb rokonság tetszését (még a gyerekek is csak úgy kanalazták) Főleg grillezéshez isteni :-)
Idén még arra is sikerült rávenni az uramat, hogy ültessünk jó sok rebarbarát!!!
Viki, Kata köszönöm! :)
Viki, azért nem kell sírni. Meg kell főzni! :)))
Kata, hát nem tudják, mit veszítenek. Nem is értem, hogy lehet a rebarbarát nem szeretni…. :) (egyébként nálunk még a miniatűr is csak úgy falta. Én már akkor is meglepődtem, amikor a múltkor a fagyiból evett, de most ezt a fűszeres szószt igazán nem gondoltam volna, hogy így fogja szeretni… Anyja fia! :) )
Niki, be vagy ám linkelve ott alul! :) Tegnap (persze miután már megcsináltam a szószt), nekiálltam keresgélni, hogy hogyan is kellett volna. Na, akkor találtam meg a River Cottage-os chutneydat… Szóval legközelebb az lesz soron. :)
Tavaly én is vetettem rebarbarát, nem jó a kiszolgáltatottság, had nőjön csak itt nekem a saját kertemben. Meg még van egy kis üveg mag, tartaléknak. Gyanítom, hogy ősszel terjeszkednek még az ültetvényeim. :)
Jajaj, már megint idekeveredtem! Ez már szabályszerű kínzás, muszáj lesz tiltólistára tennem a blogod : )
oops, tényleg, most látom :-)
Emlékeztem, hogy írtad múltkor, hogy növögetnek neked is a kertben. Te tudsz arról valamit, hogy első évben nem szabad szedni belőle? Apósom szerint így van…. Van ennek vajon valami alapja?
Peel, na nem már… De akkor ezek szerint tetszik! :)
Niki, valami rémlik, hogy valamelyik kertészkedős műsorban (ha Jamie vidéki konyhája, vagy mi annak számít :) ) én is ezt hallottam volna, meg nálam most nem is úgy néznek ki, mint amiknek ujjnyi vastag szára lesz hamarosan. Ha nem tud eléggé kifejlődni a gyökérzet, meg a növény, akkor mondjuk nem is bírja ki a telet. Most egy kicsit utánanéztem a Terebessen, ott is ezt írják, de nem fejtik ki.
(mondjuk ott azt is írják, hogy tavasszal kell vetni, nekem azt mondta, akitől a magot kaptam, hogy ősszel. Meg nekem az összes kikelt, pedig a macskák kikertészkedték az egész ágyást többször is, szóval szerintem nem olyan érzékeny növény mint a hogy a Terebessen írják. Ja, és a kitől kapom, az kaszával “szedi”, mert szerinte egy rendkívül agresszív növény, amit ki sem lehet irtani, és nem árt neki semmi… Szóval szerintem én megpróbálok az idén szüretelni belőle egy kicsit, aztán ősszel vetek megint, hogy legyen utánpótlás)
Nagyon egyre jártak a gondolataink ;) Kár, hogy szinte csak édes rebarbara receptek vannak – tennünk kell ez ellen!
Beatbull, én is erre gondoltam tegnap, amikor a recepted olvastam. :)
Tényleg nagyon jó lett a szósz, megkockáztatom, az egyik legjobb chutney-szerűség, ami ettem! :)
Szóval csatlakozom a mozgalomhoz! :)
Ez igen, egy ilyen ebédre szívesen beneveznék!
Ottis, örülök hogy tetszik! :)
2010. május 6., csütörtök