Céklalekvár almával, tormával

2011. március 10, csütörtök | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011595

Ami már a harmadik cékalekvár a blogon, de hát a másodiknál folytatást ígértem, igaz, az egy éve volt. De ami késik, ugye…. Tehát volt egyszer egy gránátalma szirupos változat, aztán egy feketeribizlis, és most egy ezeknél sokkal kézenfekvőbb párosítás, almával és tormával. Azt pedig ismét el kell még mondanom, hogy ez nem az a süteménybe való lekvár (bár a tormából nagyjából ez már gyanítható), hanem inkább olyan savanyúságféle, amit mi leginkább sültek mellé szoktunk enni. Nagyon finom, nagyon színes és a hivatalosan tavasznak becézett latyakos, sötét és jéghideg télutón engem kifejezetten jobb kedvre derít.

  • 60 dkg cékla
  • 2 közepes alma (~ 35 dkg)
  • 1 salotta (vagy 3-4 dkg édeskés hagyma)
  • 4 cm tormagyökér
  • 2 ek olívaolaj
  • almaecet
  • (nád)cukor

A céklát meghámozom, nagyon apró kockákra vágom vagy blenderrel aprítom össze, majd az olívaolajon a finomra aprított salottával együtt kevergetve addig sütöm, amíg nem enged már több levet.

Hozzáadom a meghámozott, durvára reszelt almát, enyhén sózom, majd fedő alatt puhára párolom, ez a rész már néhány perc alatt megvan.

Leveszem a fedőt és nagyobb lángon kevergetve elforralom alóla a folyadékot, majd lehúzom a tűzről és hozzákeverem a finomra reszelt tormát, ízesítem almaecettel, cukorral ízlés szerint (én 2 tk cnádukrot és 4 ek ecetet használtam). Ez már így is jó, de még lehet az állagát botmixerrel finomítani, főleg ha darabolva került bele a cékla.

Kiforrázott üvegekbe töltöm, majd ha kihűlt, hűtőben tárolom. Hűtve 3-4 hétig eláll.

Címkék: , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Céklalekvár almával, tormával

Mézeskalács
2011. március 10., csütörtök

Ez a lekvár nekem biztosan nagyon bejönne. Imádom az ilyen típusú lekvárokat. A tormagyökeret piacon veszed?

killervidra
2011. március 10., csütörtök

Mézeskalács, örülök hogy tetszik! :)
Ez most a kertből van, de tavaly még ott vettem, ahol tudtam. Ahová piacra járok ott alig akadt, ha volt, akkor meg eszméletlen áron csak. Aztán végül azt hiszem, a Matchben vettem pár gyökeret és elültettem, én magam sem hittem benne, de megfogantak. Szóval most önellátó vagyok. :)

Turák Kinga
2011. március 12., szombat

nálunk kb. így készül a cékla saláta, mióta Koltón jártunk és ilyet kaptunk, csak talán almát nem teszünk bele!!! :)

killervidra
2011. március 12., szombat

:) Érdemes kipróbálni az almát is hozzá, szerintem nagyon finom így! Az állagának is jót tesz, és az ízét is lágyítja! :)
Nálunk nagymamám csinál egy isteni nyers céklasalátát, reszelt céklából, hamarosan azt is szeretném majd feltenni a blogra, az is nagyon finom! :)

Rozinanta
2011. március 14., hétfő

Nyami :)- Én a “vegasztrománia” blogon találtam rá a cékla-tzatzikire, ami ugyanaz, mint a sima tz., csak uborka helyett nyers reszelt céklával – az is irtó jó!

killervidra
2011. március 14., hétfő

Rozinanta, örülök hogy tetszik! :) Nana tzatzikije is remekül hangzik, nálam is tervbe van véve! :)
Még nekem is hátravan egy joghurtos kencém, az sikerült még mostanában igen maradandóra, csak az sült céklából, naranccsal meg kecskesajttal. :)

Rozinanta
2011. március 15., kedd

Ó, sajnos valahogy extralusta vagyok sütőben zöldséget sütni, igazából nem is értem, miért, mert pl. a sült zellert imádom :) Szóval asszem a sült cékla lesz a következő addiktív dolog az étlapomon… Főleg naranccsal :)

killervidra
2011. március 15., kedd

Rozinanta, én sem tudom rászánni magam, hogy csak sütőtök vagy cékla miatt bekapcsoljam a sütőt, szóval akkorra időzítem ezeket, amikor sütit is sütök. Ez így energiatakarékosabb is. :)
A sült cékla az egyik kedvencem nekem is. Nem csak sütőben sütve, hanem felszeletelve egy kevés olívaolajon serpenyőben, balzsamecettel… Nagyon finom! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)