Variációk céklalekvárra, első fejezet: feketeribizlivel

2010. január 22, péntek | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P6290027

Azaz hogyan kerül Heston Blumenthal Szabolcs megyébe.

A nemrég készített céklalekvárnak (ami, ismét jelzem, nem igazi lekvár, inkább savanyúság) akkora sikere volt a barátok és rokonok között, hogy azóta tömeggyártásba kezdtem, rendelésre. A gránátalma szirup viszont elfogyott, és már azt is pedzegetni kezdték, hogy kellene a recept, esetleg egyszerűbben beszerezhető alapanyagokból, akkor ugye, mégsem lennének kiszolgáltatva az én konyhám véges kapacitásának.

Az előző céklalekvárnál Beatbull megjegyezte, hogy Blumenthal feketeribizlit használ a cékla mellé. Nos, a feketribizli errefelé könnyebben elérhető -legalábbis én ezt gondoltam-, mint a gránátalma szirup, így kézenfekvő volt a helyettesítés. Később kiderült, hogy a mirelit gyümölcsöt már nem tartják egyik általam ismert beszerzési helyen sem, így kissé barbár, viszont mindenki számára elérhető megoldásként jött a feketeribizlilé. Pfanner, 25% gyümölcstartalom, de legalább 0% mesterséges összetevő.

Az utolsó kóstolásnál én még megszavaztam a bizalmat némi kakukkfűnek, szerintem jó döntés volt, én legalábbis nagyon meg vagyok elégedve a végeredménnyel.

2 X 500 ml

80 dkg cékla (tisztítva mérve)

1 nagy fej vöröshagyma (~ 10-12 dkg)

4 dl feketeribizli lé (25%)

3 ek olívaolaj

1 dl fehérborecet

1 tk szárított kakukkfű

1 kk só

A céklát nagyon apró kockákra vágom, vagy késes robotgéppel felszecskázom.

A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom.

Az olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a céklát, és addig sütöm, amíg a cékla levet ereszt. Felöntöm a feketeribizlilével, az ecettel, és hozzáadom a sóval mozsárban porrá őrölt kakukkfüvet. Magas falú, vastag aljú 24 cm teflon serpenyőt használok hozzá, így a legnagyobb lángon főzve fél óra alatt elkészül, és még kevergetni sem kell, csak az utolsó 5-10 percben.

A legnagyobb lángon főzöm addig, amíg szinte az összes lé el nem párolog alóla. Az elején csak rázogatom, amikor már alig van alatta lé, kevergetem is.

A kész “lekvárt” üvegekbe töltöm, és a hűtőben tárolom.

hűtőben 1-2 hétig biztosan eláll.

Címkék: , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Variációk céklalekvárra, első fejezet: feketeribizlivel

Puszedli
2010. január 22., péntek

Hu, ez szuper lehet!

killervidra
2010. január 22., péntek

Puszedli! Az volt! :)

Beatbull
2010. január 23., szombat

Nagyon szeretem, hogy ilyen innovatív és merész vagy! ;) A feketeribizli onnét ered, hogy Blumenthal rájött arra, amennyiben savat ad a céklához, feketeribizli ízűvé válik. Ebből vontam le a következtetést, hogy mivel ennyire közel állnak egymáshoz, gránátalmaszirup helyett biztos jó lehet. Köszi, hogy kipróbáltad, még nem próbáltam a kettőt együtt, s így legalább én is megtudtam, hogy érdemes lesz kipróbálni ;)
Esetleg creme de cassis kapható arrafele? Talán kicsit sűrűbb / intenzívebb feketeribizli ízű – s esetleg beszerezhetőbb, mint a mirelit?

killervidra
2010. január 23., szombat

Beatbull, köszi! :)
A feketeribizli nekem nagyon bejött a cékla mellé, megkockáztatom, hogy talán jobban is, mint a kissé fanyarabb éretlen gránátalmából készülő szirup. Bár mindkettő nagyon finom, szóval kár is lenne rangsorolni.
Creme de cassis szezonálisan kapható, de csak a Lidl-ben, a francia hetek alatt (akkor, amikor a cider is), máshol még nem láttam Nyíregyházán. Viszont annak a minősége azért szerintem kérdéses. De Debrecenben még nem néztem szét ezen ügyben, ott szerintem biztosan találnék. Amúgy is régóta tervezem már a beszerzését édességekhez, de most már a céklához is ki szeretném próbálni! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)