Na ez egy olyan leves, amit nehéz csupa friss alapanyagból készíteni, mert a meggynek és a gesztenyének egyszerre ritkán van szezonja. (pedig milyen nagyon finomak így együtt!) Ellenben a mélyhűtött meggynek és a gesztenyének… Sőt, tovább megyek, énfelőlem lehet hozzá előfőzött, mirelit gesztenyét is használni, vagy natúr gesztenyemasszát, ez utóbbival úgyis az a személyes tapasztalatom, hogy jobb minőségű, mint a másodosztályú gesztenyéből kibűvészkedett friss. De ha ezt így, akkor nem tudnék beszámolni a gesztenyevágóval szerzett tapasztalataimról (amik nagyon, nagyon pozitívak). Szóval most éppen kaptam jó árban szép gesztenyét, de ez önmagában nem elég a boldogsághoz, hiszen a kiskéssel való bevagdosása az számomra felér egy kínzással, és utána sajgó ujjakkal, vérző kézzel csak nehezen tudom értékelni a végeredményt. Na de a kedvenc német áruházláncom mindenre gondol, és hoztak ilyen kis csúnyácska és haszontalannak tűnő alkalmatosságot, ami első látásra értelmetlen beruházásnak tűnt, de aztán meg kiderült, hogy működik! Gesztenye belerak, rányom, kész a vágás, mehet a sütőbe. Igazából percek alatt megvan vele az egész. Persze lehet főzni is a gesztenyét, csak én sülve jobban szeretem.
Meg aztán még ezek után is határozottan állítom, hogy lehet ezt mélyhűtött gesztenyéből is.
A gesztenyét megmosom, majd beáztatom vízbe legalább egy félórára (ha tovább, az még jobb). Miután megszívta magát vízzel a héja (tapasztalatom szerint így puhább lesz sütés után és hamarabb el is készül), gesztenyevágóval vagy késsel bemetszem a héját. Kukacosakat kihajítom. Tepsibe terítem, majd 220°C fokon (villanysütő, középső rács, alsó-felső sütés), 45 perc alatt megsütöm. Az idő függ a gesztenye minőségétől, méretétől is, az egyszerre sütött gesztenye mennyiségétől, és attól, hogy milyen szorosan vannak a tepsiben, és persze a sütőnktől is (de az enyémben sajnos általában ennyi idő kell neki), szóval érdemes 20 perc után nézegetni, kivenni egy szemet és megkóstolni. Még melegen érdemes megtisztítani, úgy könnyebben megy. (nekem nagyjából 50 dkg gesztenyéből lett 25 dkg tisztított, de ez függ a héj és a kukacok mennyiségétől is)
A meggyet felöntöm fél liternyi vízzel(kiolvasztani nem kell), hozzáadom a gesztenyét, a vaníliás cukrot, majd fedő alatt addig főzöm, amíg a meggy megpuhul. Megy hozzá a tejszín, juharszirup, szerecsendiót reszelek bele és botmixerrel pürésítem. Ha nem elég édes, mehet még hozzá nádcukor is, ízlés szerint.
Langyosan a legfinomabb. A díszítés rajta a képen mascarpone, ami határozottan jól áll a levesnek, szóval mehet bele bátran.
Végül az emlegetett gesztenyevágó:
Eszméletlen guszta! Van minden a fagyasztóban, úgyhogy holnap meg is csinálom. :)
Mennyei lehet! A kép meg valami csodálatos: egyszerű, mégis nagyszerű. Miután letöröltem a csorgó nyálam, lenne egy kérdésem: meggybefőttel is működik a dolog?
Üdv.
Eva
Ilyen kivitelezésben nem láttam még gesztenyebeirdalót, de praktikusnak tűnik! A leves pedig rendkívül jól hangzik! ;)
jujj, nagyon izgis ez a recept :)
és melyik az az áruház, ahol ilyen gesztenye hámozós cuccost lehet venni?
Gyönyörűek a fotók, a recept pedig mesés:)
Chriesi, örülök hogy tetszik! :) Tulajdonképpen amikor először készült, nálam is olyan “mi van a fagyasztóban” leves volt, és akkor sem panaszkodtunk, sőt, 5 perc munkával lett kész a végeredmény. :)
Eva, örülök hogy tetszik a recept, na meg a kép is! :)
Szerintem működhet, miért is ne. A víz helyett mehet hozzá a befőtt leve, a cukor meg így a végén valószínűleg már nem is kell hozzá.
Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Valóban praktikus, bár elsőre nem bíztam benne. Én igazából nem is nagyon láttam még gesztenyevágót élőben ezen kívül, de hát mi itt vidéken élünk, erősen… :)
Linda, örülök hogy tetszik! :)
Ezt az Aldiban vettem, de láttam a Lidlben is. A rossz hír, hogy szezonális termék, még valamikor novemberben került náluk akcióba, a jó meg az, hogy nálunk senki nem vitte, így én pár hete vettem meg leértékelve, fillérekért. De rémlik, hogy láttam máshol is ehhez nagyon hasonlót, valamelyik szupermarketben, viszont arra már nem emlékszem pontosan, hogy melyikben. :)
Családi tűzhely, nagyon köszönöm! Örülök hogy tetszenek! :)
Óóóó, ez nagyon nagyon baba! :)
szuper! tetszik nagyon. viszont nekem nagyon nem vált be ez a gesztenyevágó izé, pedig én is nagyon megörültem neki.
Ami, örülök hogy tetszik! :)
Doki, köszi, örülök hogy tetszik! :) Én elég jól boldogulok vele, ellenben a kiskéssel…. :) Meg még a kukacosat is könnyű vele iktatni, ha már felpuhult a vízbenhéja. :)
Nekem megégett a gesztenyém 220 fokon 45 percig. igazából már 32 percnél füstölt. :(
Lehet, hogy amúgy se voltak jók?
Szappy, sajnos nem egyformák a sütők, az enyémben ennyi ideig sül a gesztenye ekkora hőfokon, a sütőrács középső állásánál. :( Ha megégett ilyen hamar, akkor alacsonyabb hőfokon érdemes sütni. De ha kisebb mennyiséget sütsz egyszerre, vagy kisebb szemű a gesztenye, kevesebb idő kell.
Ha elég jól megszívta magát a héja vízzel, akkor nem ég meg olyan könnyen.
Vajon krémként is működne? Hmm?
Egészen biztosan! :)
Nálunk ez a szentesti leves ?
Örülök! :) Boldog karácsonyt kívánok!
2011. február 8., kedd