Meggyes-gesztenyés crumble (vagy morzsasüti)

2010. június 3, csütörtök | babának, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella


P1014250

Ami csak annyiban szezonális, hogy hihetetlen készleteket találtam belőle a mélyhűtőmben. Közvetlenül három, egy tömbbe fagyott fácán alatt, de arról majd legközelebb. Mivel már megint nem férek a sok fagyasztott cucctól, ezért takarítás címszóval a múltkor sütöttem crumblet a készleteim egy részéből. És isteni finom lett. Mivel még nem sikerült elhasználni mindet az alapanyagokból, ezért most sűrű ismétlések következnek a tartalékaim végéig. Ha esetleg nem lenne otthon mirelit, előfőzött gesztenye, én azért azt is elképzelhetőnek tartom, hogy szétmorzsolt gesztenyepürével keverjük el a meggyet, az állaga rendben lesz, és gyanítom az íze is. Mert a gesztenye meggyel párosítva igen finom, ezt már régóta tudom.

Ha valakiben pedig az merülne fel (megjegyzem, teljesen jogosan), hogy ez nem egy könnyed, nyárias desszert, inkább az a kanapéra kucorodós, téli hangulatú, hát annak igaza van, de csak nézzen ki az ablakon és érteni fogja, hogy miért ragadtatom ilyesmire magam.

  • 40 dkg magozott meggy
  • 25 dkg előfőzött gesztenye
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2-3 ek nádcukor
  • 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • vaj a kenéshez
  • a morzsához:
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg zabpehely (finomra hengerelt)
  • 8 dkg rétesliszt
  • 3 ek nádcukor
  • bő csipet sütőpor

A felengedett meggyet és gesztenyét elkeverem a nádcukorral, vaníliás cukorral és a keményítővel, majd kivajazott sütőtálba öntöm.

A morzsa hozzávalóit gyorsan összegyúrom, majd a gyümölcsök tetejére morzsolom. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is.

Előmelegített sütőben 180°C fokon (gázsütő) 45 perc, amíg a morzsa megpirul.

  • 24 cm átmérőjű sütőtálhoz
  • Címkék: , , , ,

    7 hozzászólás a bejegyzéshez: Meggyes-gesztenyés crumble (vagy morzsasüti)

    SpeckoHU
    2010. június 4., péntek

    Imádom azokat a százszorszépeket!
    Olyan, mintha a réten ülnék.

    killervidra
    2010. június 4., péntek

    :))))
    Örülök! Én is szeretem, bár nem a réten szedem, hanem egy nagy cserépből. :)

    SpeckoHU
    2010. június 4., péntek

    Kicsit úgy van megterítve, mintha ez lenne a te vacsorád/ebéded és ilyen nagy kanállal ennél:)
    Amúgy nagyon szép az a szedőkanál.

    killervidra
    2010. június 4., péntek

    Ebből az aspektusból még nem néztem a képet, de kétségtelen, hogy a megállapítás nagy átfedést mutat a valósággal. :)))
    A kanál egyébként sima éttermi rizottóhoz való szedőkanál, néha még én is használom rendeltetésszerűen. :)

    SpeckoHU
    2010. június 4., péntek

    Az egész gesztenyéket úgy ahogy van beletetted?

    SpeckoHU
    2010. június 4., péntek

    Most olvasom csak:
    “három, egy tömbbe fagyott fácán”
    Ehhh

    killervidra
    2010. június 4., péntek

    SpeckoHU, sanyarú a sorsom, tudom… :))))
    A gesztenyéket egészben tettem bele, de így, hogy rákérdeztél, tegnap pont azon filóztam, hogy félbe, a nagyobbakat negyedbe kellett volna vágni, hogy a meggyel azonos nagyságúak legyenek, úgy biztosan kellemesebb lenne az állaga (úgy értem, még ennél is kellemesebb :) ). De aztán arra jutottam, hogy ilyesmihez nekem úgysincs türelmem, úgyhogy marad így a recept. :) De aki nem ennyire lusta mint én ha sütiről van szó, annak érdemes felezni szerintem. :)

    Szólj hozzá

    (Spamcheck Enabled)