Csillagok főleg, meg azokból karácsonyfa és hóember, meg egyrétegű karácsonyfa, mert Csipi mostanában a mintás kekszekre van rákattanva. A karácsonyfához két eltérő méretű csillag alakú kiszúrót használtam (ha van több méret, az jobb, akkor magasabb lesz a fa, mert ez így elég belemagyarázós karácsonyfa lett), és aztán a csillagokat egymásra ragasztottam egy csepp olvasztott étcsokival, amit akár még fel is lehet díszíteni, olvasztott csokiból húzott csíkokkal, cukormázzal, színes szórócukorral, miegyébbel.
A keksz meg nagyon finom, ropogós, imádni való. Narancsos diómarcipánt is lehet használni hozzá, ez most egyszerű mandula marcipánnal készült.
A marcipánt kis kockákra vágom. A marcipán kivételével a többi hozzávalóból tésztát gyúrok, végül óvatosan a marcipánt is hozzádolgozom. Gombóccá formázva folpacka csomagolva hűtőbe kerül félórára a tészta, amíg kicsit megdermed, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom. Tetszőleges kiszúróval formákra vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. ( a maradékot ha összegyúrjuk, utána érdemes újra lehűteni, a puha tészta nem jól formázható)
Előmelegített sütőben 180°C hőmérsékleten (alsó-felső sütés, villanysütő) 12-14 perc.
Tepsiben hűtöm ki.
Megjegyzés: Karácsonyra készült még ennek a keksznek két változata, az egyik a citromos mákos mandulamarcipános, amihez a fent megadott mennyiségű tésztához egy evőkanálnyi darálatlan mákot és egy nagyobb citrom felének a finomra reszelt héját gyúrtam, és egy narancsos fahéjas mogyorómarcipános, amihez a marcipán a mandulamarcipánhoz hasonlóan készült, csak pirított, őrölt mogyoróból (és a keserű mandula kivonat helyett ugyanannyi vizet tettem a masszához), a tésztába pedig 1 tk őrölt fahéjat és 1 mk narancsolajat ( nagyjából fél kisebb narancs reszelt héja) gyúrtam még bele.
Marcipános kekszet már én is sütöttem egyszer (egyik esete volt azoknak, amikor kétévente sütök egyet:))), az nagyon jó volt, a recept szinte ugyanez, sima omlós tészta marcipánnal keverve. Meg szaftos is volt.
Most jól leírtam az arányokat :))
:)))
Igen, én sem bonyolítottam túl. Nekem ez a 3:2:1 arányú omlós az abszolút kedvencem. :)
Holnap csinálok egy adag sima marcipánosat is, a marcipán már elkészült hozzá. :)
Az utolsó 5 bejegyzésben szereplőt mind ma csináltad??? Már a gondolattól is elfáradtam. Bár bevallom, a konyha pihenhet nálam a héten. (3 beadandót írok párhuzamosan és van egy kis betegem is. Az ovis adventről nem is beszélve. :))
Dehogy, csak ma már meg kellett írnom, mert az édes rész megy a főzősulira, és ki szeretnék nyomtatni a recepteket hozzá. Szóval ezt nem tudtam tovább halasztani. :) Én is elfáradtam egyébként. :)
Akkor a pici lány beteg volt, azért sírt esténként? Vagy Szilárd beteg? Gyógyuljatok minél hamarabb, a beadandókhoz meg sok sikert. :)
Eszter a beteg (Szilárd már meggyógyult). És a legérdekesebb, hogy mióta beteg nem sír esténként. Karácsonyra mindenki meggyógyul. :)
Azt nem is írtam, hogy nagyon tetszenek a receptek! :) Így kicsit nehéz a konyha helyett a tanulással foglalkozni! :)))
Jenis, örülök hogy tetszenek a receptek! :)))
Emlékszem még a vizsgaidőszakokra, akkor én is inkább sütiztem volna. :)))
Eszternek mihamarabbi gyógyulást! :)
Ha megint ilyet (vagy hasonlót) sütsz, ígérd meg, hogy Csipinek is adsz egy kiszúrót!:) Ha a dagasztás tetszett neki szerintem ez is fog.:) Mi ma Szilárddal spekulatiust gyártottunk.:)) Ő csinálta az összes szivecskét.:)
Jenis, próbáltam…
Nem volt semmi utána takarítani. A nyers tészta szerinte ugyanis kiválóan tapasztgatható fel az összes konyhaszekrényre…
Ó! Akkor majd jövőre újra próbálkozhatsz. ;)
Lehet még az idén! ;)
2010. december 15., szerda