Szeptemberi babamenü: gombócok a tányéron a Gasztrotippen

2010. szeptember 15, szerda | babának, desszert, leves, más, pulyka | Szerző: Herczeg Gabriella

P1015903
A szeptemberi babamenü a gombócolás jegyében született, joghurtos almaleves tejbegrízgombócokkal, pulykagolyók sajtszószban és túrógombóc szilvamártással kicsiknek és nagyoknak a Gasztrotippen!

A gyerekeknél nemcsak az ízek, de a színek és formák is fontosak, ha az evésről van szó. Egy kis kerek gombóc a legtöbb apróság szimpátiáját elnyeri, főleg ha ő is segíthet anyunak az elkészítésében.

Ebben a hónapban a főszereplők a gombócok, tejbegrízből, túróból, pulykából.

Az alma kiemelkedően magas ásványi anyag tartalma, magas pektintartalma (és nem utolsó sorban könnyű beszerezhetősége) miatt értékes része az gyerekek őszi-téli étrendjének. Bár a legtöbb gyerek nyersen elrágcsálva is kedveli ezt a gyümölcsöt, azért vannak olyanok is, akiknél kis cselhez kell folyamodnunk, ha rá akarjuk bírni őket az elfogyasztására.

Az édeskés gyümölcslevesbe tejbegrízből készül finom levesbetét, a gombócok formázása pedig remek elfoglaltság lehet a kicsiknek, amíg a leves elkészül. A tejbegrízes masszát akár előző este is el lehet készíteni, akkor biztosan kellőképpen hideg lesz a gurigázás idejére.

Joghurtos almaleves tejbegríz gombócokkal

  • 1,5 kg alma
  • 7,5 dl víz
  • 1 csillagánizs (vagy 1 tk őrölt fahéj)
  • 2 dl natúr joghurt
  • nádcukor vagy méz ízlés szerint
  • 3 dl teljes tej
  • 3 púpos ek búzadara (6 dkg)
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • nádcukor ízlés szerint

A tejet melegítsük fel a vaníliával, majd szórjuk bele állandó kevergetés közben a grízt. Addig főzzük kis lángon kevergetve, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a vajat, édesítsük ízlés szerint, keverjük el, majd öntsük egy tányérba, fedjük le folpackkal,  hagyjuk, amíg teljesen kihűl és megdermed.

A hideg grízből formázzunk 1 centi átmérőjű gombócokat.

Az almát meghámozzuk, a gyümölcshúst nagyobb kockákra vágjuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat vagy a csillagánizst és fedő alatt puhára főzzük. Ha ánizst használtunk, azt halásszuk ki a levesből, majd adjuk hozzá a joghurtot és  botmixerrel pürésítsük simára. Ízesítsük mézzel vagy nádcukorral ízlés szerint.

A leves langyosan vagy hidegen a legfinomabb, tálalásnál adjuk mellé az elkészült gombócokat.

1 éves kor után adható.

A hús-zöldség-tészta hármasa ideális arányban tartalmazza az összes tápanyagot, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot, amire az állandóan aktív kisgyerekeknek szüksége van. Tapasztalatom szerint a darált húsból készülő, ízes gombócok még a húsért nem túlzottan lelkesedő apróságokat is megnyerik.

P1015942

Pulykagolyók sajtszószban, párolt zöldségekkel, tésztával

  • 6 adag
  • 80 dkg pulykamell
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 ág majoranna (vagy 2 ek szárított)
  • 3-4 ek napraforgó (vagy szőlőmag) olaj a sütéshez
  • 4 dl húsleves
  • 25 dkg Philadelphia (típusú) krémsajt
  • 3 kaliforniai paprika
  • 4 zsenge cukkini (~ 80 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg durum száraztészta (pl penne)

A húsról levágjuk a hártyákat, majd átdaráljuk legalább kétszer, a fokhagymával együtt. Hozzáadjuk az olívaolajt, a finomra vágott friss, vagy szétmorzsolt szárított majorannát, sózzuk (én 2 csapott teáskanálnyit használtam ennyi húshoz), majd másfél centi átmérőjű gombócokat formázunk belőle (de higiéniai okokból a nyers szárnyas hússal kicsi gyerekek ne dolgozzanak).

Teflon serpenyőben kevés olajon több adagban kisütjük a gombócokat.  Sütés közben időnként rázogassuk meg a serpenyőt, ha így nem fordulnának át maguktól, fordítsuk át a gombócokat, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön. Egyszerre ne kerüljön túl sok gombóc a serpenyőbe, úgy könnyebb lesz kisütni. Ha minden oldaluk kifehéredett, akkor készen vannak, szedjük őket papírtörlővel bélelt tálba. Lehetőleg ne süssük túl, mert akkor kiszárad és megkeményedhet.

Közben készítsük el a zöldséget és a szószt.

A szószhoz a húslevest forraljuk be a felére, majd keverjük hozzá habverővel a krémsajtot.

A zöldségeket hámozás nélkül vágjuk apró kockákra, majd fedeles serpenyőben kevés vajon, fedő alatt pároljuk meg. Bár a zöldségek engednek majd levet, így nem fog odaragadni, de ha tartunk ettől, akkor locsolhatunk alá néhány kanálnyi húslevest vagy vizet is. Ha puhák a zöldségek, vegyük le a fedőt és nagyobb lángon rázogatva süssük addig, amíg már nem marad alatta folyadék.

Tálalás előtt főzzük ki a tésztát. Szedjük a sajtszószba  a gombócokat és forraljuk össze.

A tányérra egy adag tészta, egy adag zöldség és egy adag gombóc kerül a sajtszósszal leöntve.

1 éves kor után adható.

Tipp: ez hatalmas adag, de az elkészült gombócok mélyhűtőben lefagyaszthatók. Sütés előtt nem is kell kiolvasztani, az apró gombócok hamar felengednek és átsülnek a forró serpenyőben.

A túró magas fehérjetartalma, a szilva pedig magas rosttartalma miatt nagyon hasznos a kicsik étrendjében. Az enyhén édeskés, élénk színű szósz és a gombóc alakú finomság pedig általában kedvező fogadtatásra talál az apróságok körében. Hát még ha segíthetnek is az elkészítésben! A gombócok formázása vagy a szilva magozása például megfelelő elfoglaltság lehet a nagyobbacska gyerekek számára.

A hagyományos édes pirított prézli és tejföl helyett a gyümölcsből készült szósz a gombócok tetején kiváló módja a gyümölcs becsempészésének a gyerekek étrendjébe.

1 éves kor után adható, miután a tojás már bevezetésre került.

P1015460

Túrógombóc szilvaszósszal

  • 4 főre
  • 50 dkg túró (félzsíros)
  • 6 púpos ek (= 6 dkg) zsemlemorzsa, lehetőleg házi
  • 2 tojás
  • 2 dkg puha vaj
  • 1 ek nádcukor
  • 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • csipet só
  • a szószhoz:
  • 50 dkg szilva
  • 1 dl víz
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek nádcukor

A tojást elhabarjuk, hozzáadjuk a túrót, a vajat, a cukrokat, a sót és a zsemlemorzsát, villával alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formázunk belőle.

Forró, enyhén sós vízben kifőzzük, akkor jó, amikor a gombóc felúszik a víz tetejére. Szűrőlapáttal kiszedjük.

Közben elkészítjük a szószt, amelyhez a kimagozott szilvát a vízzel és a fahéjjal együtt fedő alatt puhára pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a nádcukrot, ha egyáltalán szükséges, mert ha elég édes a szilva, elegendő lehet az a mennyiség is, ami a gyümölcsben van.

Tálalásnál a gombócokra szedjük a szószt.

Címkék: , , , , , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Szeptemberi babamenü: gombócok a tányéron a Gasztrotippen

Jenis
2010. szeptember 17., péntek

Hello! Imádom a babamenüidet! Most viszont hamarosan újra kell kezdenem a blogod olvasását a kezdetektől, ahol a kicsi babák étkei találhatók :) Mivel vasárnap megszületett a kicsi lány. Alig várom, hogy neki is elkészíthessem a mini menüket!

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Gratulálok!!!! :)))
Épp a napokban gondoltam rátok, hogy mi lehet veletek! Nagyon örülök a fejleményeknek! :)
Sajnos babás receptjeim csak olyan 7-8 hónapos kortól vannak (Ponty addig nem volt hajlandó anyatejen kívül mást enni), de egy kicsi baba mellett hipp-hopp elrepül ennyi idő. :)
Még egyszer gratulálok! :)

Dorka
2010. szeptember 17., péntek

Szia Gabi! Szupernek tűnik az összes gombóc, holnap a szilvaszószos túrógombócokat meg is csinálom :-) Kérdésem, hogy a zsemlemorzsa helyett lehet mást használni? Zabkorpa/vmilyen liszt/búzadara? Ha igen, mennyit tegyek bele? Azt hiszem nincs itthon zsemlemorzsa, ha igen, max. bolti… Köszönöm előre is! :-)

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Szia Dorka!
Az előző kommentem elszállt, úgyhogy most előröl… :)
Szóval búzadarával én is szoktam csinálni, ha nincs itthon morzsa, akkor fél kiló túróra két tojás, és a túrótól függően 10-12 dkg búzadara, de sajnos még soha nem mértem (ha szárazabb a túró, a zacskósok általában ilyenek, akkor elég 10 dkg). Van egy hasonló recept már fent a blogon, csak ricottával. (a ricotta az elég nedves, így abba több dara kell)
Olvastam már lisztes verziót is, de abba liszt, búzadara és zsemlemorzsa is kell. Esetleg meg lehet próbálni a dara felét helyettesíteni finomliszttel, de azt még nem próbáltam, szóval nem akarok butaságot írni.
Remélem sikerülni fog és finom lesz! :)

Dorka
2010. szeptember 22., szerda

Elkészítettem a szilvalekváros túrógombócot, naaaagyon finom, tudom ajánlani mindenkinek!! :-) Végül nem változtattam a recepten, csak a zsemlemorzsa bolti volt, nem pedig házi :-( Legnagyobb bánatomra 19 hónapos kisfiamba egy darabot sem tudtunk beleimádkozni/-varázsolni, pedig elsődlegesen Neki készült, dehát ez már csak így van :-( Bezzeg séta közben a gesztenyét, azt tömné a szájába :-) Ki érti ezt? Pedig ha megkóstolta volna ezeket a gombócokat, tuti falta volna Ő is :-(

killervidra
2010. szeptember 22., szerda

Dorka, örülök hogy ízlett! :)))
Szerintem is morzsával a legjobb. :)
Igazából az én 19 hónaposomnak is korszakai vannak, ma a pizzára olvadt mozzarellát nem ette meg, pedig egy hónapja még odáig volt érte… Hátha legközelebb a kisfiad is meggondolja magát! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)