őszi gyümölcsös lepény

2014. szeptember 26, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha a clafoutis és az amerikai palacsinta házasságra lépne, valami hasonló lenne a végeredmény. Mivel a fiaim palacsinta függők mindketten, a sütögetésre viszont nem mindig biztosítják a körülményeket (tehát miközben próbálom sütni a palacsintát, életveszélyes manővereket hajtanak végre a háztartási gépek segítségével), így ez a tepsis változat hivatott biztosítani a gyorsan elkészíthető, palacsintára hajazó meleg reggelit.

Finom, gyümölcsös, gyors. Mi más kellene még?

  • őszi gyümölcsös lepény
  • 10 dkg zabliszt (vagy finomra őrölt zabpehely)
  • 6 dkg finomliszt
  • 2 ek mandulaolaj (vagy más, semleges ízű olaj, pl repce)
  • 2 tojás
  • 16 dkg joghurt
  • 6-8 dkg méz (a felhasznált gyümölcsök édességétől függően)
  • 30 dkg kemény húsú őszi gyümölcs (alma, szilva, körte)
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1 kk ánizs

A liszteket elkeverem a sütőporral, hozzáadom a tojást, joghurtot, mézet, fűszereket, olajat, habverővel alaposan kikeverem. Kiolajozott sütőtálba öntöm (nagyjából egy 22 cm-es kerek piteformába való ez az adag), majd a kimagozott, szeletekre vágott gyümölcs gerezdeket a tésztába nyomkodom.

Előmelegített sütőben 180 C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés)  30-40 percig sül. Akkor jó, amikor már a közepe is megemelkedik, de a sütési idő függ attól, hogy milyen vastag rétegben sikerül elteríteni a tésztát ( én a nagyjából 5 centi vastagon elterülő tésztát 40 percig sütöttem)

Melegen, mézes joghurttal, esetleg porcukorral megszórva, reggelire, uzsonnára kiváló darab.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)