A tartalmas saláták örök kedvenceink, és bár ez most kamut búzával készült, barna rizzsel, hajdinával, gerslivel éppoly finom lesz, hiszen jelen esetben a sült zöldség a lényeg. A tetejére szórt sajtnál is a friss, édeskés íz csak a fontos, szóval orda helyett használhatunk hozzá ricottát, mozzarellát is. (bár meg kell hagyni, a kamut búzával és ordával készült változat igazán ütős darab)
A kamut búza igazán kellemes meglepetés volt, nemrég ismerkedtem meg vele, és gazdag íze, remek rugalmas állaga miatt nagyon megszerettük, és még a hosszas főzési időt is elnézzük neki ezért. Salátákhoz remek választás.
A cukkinit másfél centis kockákra vágjuk, a megtisztított, tönkjétől megfosztott gombát szintén. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát vékonyra szeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, centis kockákra vágjuk (ha azonban szeretnénk lehúzni a héját, akkor csak félbe vágjuk hosszában) A zöldségeket összeforgatjuk az olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, a kakukkfű és oregánó lecsipkedett, felaprított leveleivel, sózzuk, majd sütőtálba terítjük. Akkora sütőtálat érdemes használni, hogy nagyjából egy rétegben el tudjuk benne teríteni a zöldségeket.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 40 percig sütjük, sütés közben 2-3 alkalommal átkeverjük.
Közben az átöblített búzát 4 dl enyhén sózott vízzel fedő alatt puhára főzzük. Ha marad alatt víz, a főzés végén, leszűrjük.
A sült, még forró zöldségeket az alattuk felgyűlt lével együtt mély tálba öntjük (ha a paprikát felezve sütöttük, annak a héját előbb lehúzzuk, majd felkockázzuk a húsát), hozzáadjuk a búzát, repceolajat, finomra aprított bazsalikomot, ecetet, összeforgatjuk.
Tálalásnál megszórjuk a szétmorzsolt ordával.
Még nem érkezett be hozzászólás.