céklakrémleves tejföllel

2014. március 12, szerda | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Számomra az év legrosszabb időszaka ez, már ami a zöldségeket illeti, hiszen a téli darabok már nem igazán vannak jó formában, és kicsit talán már unjuk is őket, az igazi tavaszi zöldségek ideje pedig még nem érkezett el. Őszintén szólva engem a medvehagyma nem kárpótol a fonnyadt répákért és káposztákért, ahogy a spanyol paradicsom és ki tudja honnan származó kaliforniai paprika sem villanyoz fel. Nem is nagyon erőltetem hát ezeket, inkább marad a cékla, mert mi magunk sem értjük, de ezt még mindig kedveljük, a heti több kilónyi elfogyasztott mennyiség ellenére is. A leginkább sütve, dióval és sajttal (néha rukkolával) kiegészítve, salátának, illetve leves formájában. Ha pedig leves, akkor ez az idei kedvenc.

  • céklakrémleves tejföllel
  • 80 dkg cékla
  • 25 dkg zellergumó
  • 25 dkg burgonya
  • 1 l húsleves (átszűrt, lezsírozott)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagyobb hagyma (15 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj

a tálaláshoz 2-3 dl tejföl, kevés sóval, esetleg apróra vágott kaporral, metélőhagymával vagy zúzott fokhagymával kikeverve

A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a céklához adjuk a többi meghámozott, feldarabolt zöldséggel, fokhagymával, petrezselyemmel együtt. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a cékla megpuhul.

Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, ha szükséges, majd kevés olívaolajat csorgatunk a tetejére.

Tálalásnál kevés sóval és ízlés szerint zúzott fokhagymával vagy aprított zöldfűszerekkel kikevert tejfölt adunk mellé.

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: céklakrémleves tejföllel

Fülöp Katalin
2014. október 7., kedd

Ez a leves maga a csoda! Köszönet a receptërt!

Herczeg Gabriella
2014. október 7., kedd

Katalin, örülök hogy ízlett!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)