Sütőtök krémleves- édesen

2010. január 4, hétfő | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P6110004

Megint ketten maradtunk minimanóval, így ma csupa olyasmit ehettünk, amit a ház rangidős ura csak viszonylag mérsékelt lelkesedéssel fogadna. Ebédre volt cékla, vacsira meg sütőtök. Ehhez persze az is kellett, hogy a fagyok miatt megsemmisült sütőtök tartalékaink helyére megérkezzen az utánpótlás. De ez megtörtént, katasztrófa elhárítva, ismét jönnek majd a sütőtökös receptek.

Eredetileg vaníliával terveztem ízesíteni, de észrevétlenül kifogytak a készleteim, így fahéj került bele, és egy kevés szerecsendió. Ezt később nem bántuk meg.

Nem egy formabontó ízvilág, de nagyon kellemes, aprónép például két tányérral is bevágott belőle.

A recept pedig ismét pofátlanul egyszerű.

  • 4 adag
  • 1 kg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 1 liter víz
  • 1 rúd fahéj
  • 20 dkg Philadelphia (típusú) tejszínes krémsajt
  • 1 narancs leve
  • szerecsendió, juharszirup ízlés szerint

A sütőtök héját levágom, kimagozom, húsát nagyjából felkockázom.

Megy hozzá a fahéj, kevés reszelt szerecsendió, csipet só, majd a vízzel felöntve fedő alatt puhára főzöm.

A tűzről lehúzva hozzáadom a krémsajtot, juharszirupot (én kb 4 evőkanálnyit használtam), narancs levét, majd pürésítem, botmixerrel, de nekem most nekem az is elég volt hozzá, hogy egy habverővel erőteljesen átkavartam a levest.

És kész.

Némi hidegen sajtolt dióolaj a tetejére csepegtetve kifejezetten jól áll neki. De ez el is hagyható.

Címkék: , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtök krémleves- édesen

trinity
2010. január 4., hétfő

Ez nassolásnak sem utolsó, hallod…

killervidra
2010. január 4., hétfő

Na, igen… Azért főztem ilyenkor, amikor Férj nincs itthon. Ő jobban szereti a rendes ételnek, és nem desszertnek tűnő leveseket! :)

Jenis
2010. január 8., péntek

Köszönöm! Néhány hete találtam rá a blogodra és rengeteg ötletet merítek belőle. Szintén gyakorlós anyukaként (kisfiam másfél éves) tudom, hogy gyorsan és finomt nem mindig könnyű, de a Te recepteiddel mindig sikerem van itthon.
Én duplán bonyolítom a főzést, mert a szüleim ebédjét is én készítem, és ők csak a hagyományosat eszik, szóval mindig két féle menüt csinálok…
Így tovább! Szeretettel várom további recepteidet!

killervidra
2010. január 8., péntek

Kedves Jenis! Nagyon örülök, hogy így gondolod, ha sikerül jó ötleteket adnom Neked, ilyesmit olvasni mindig nagy öröm! :)
Mostanában egyre több hagyományos ételt főzök én is ( nincs mit tenni, a fiúk imádják), azokat is igyekszem minél egyszerűbben elkészíteni, idővel ezek is felkerülnek majd a blogra.
Remélem, sikerül majd a jövőben is hasznos ötleteket találnod nálam! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)